LEVS architecten

1 september 2024, 9:20
Ieder woningbouwproject weet LEVS architecten een krachtige ruimtelijke kwaliteit te geven, constateert de jury. Of het nou gaat om duurdere koopwoningen of sociale huurwoningen, het bureau weet hele gewone woningbouw telkens weer goed te maken. De jury beschouwt dat als een grote kwaliteit. Daar komt nu de inzet bij om via de benadering van hybride duurzaamheid juist de bulk van onze bouwproductie op een pragmatische manier werkelijk te verduurzamen. Het onderzoek van LEVS architecten naar de materiaalgebonden CO2-uitstoot in de bouw, en hun publicatie daarover, heeft volgens de jury veel losgemaakt in de vakgemeenschap. Daarmee heeft het bureau het denken over duurzaamheid in de bouw echt verder gebracht.

https://vimeo.com/1003758135

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2024 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Civic Architects, De Zwarte Hond, LEVS architecten, Studio Nauta en Martens, Willems & Humblé Architecten.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om te stemmen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

Het architectenbureau dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 6 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2024 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2024 een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Uri Gilad (Office Winhov), stadsontwikkelaar Lizan Hegeman (BPD), architect Raoul Vleugels (Werkstatt) en architect Annemariken Hilberink (Hilberink Bosch Architecten).

LEVS architecten
Het ontwerp van Stepstone op de Amsterdamse Zuidas laat volgens de jury goed zien welke ruimtelijke kwaliteit LEVS architecten in woningbouw weet te realiseren. Het is een woontoren die 216 sociale huurwoningen voor starters bevat. De toren heeft daarom een zeer rationele structuur gekregen en is opgebouwd uit prefab betonnen elementen. Maar alleen al de gevel heeft wel een prettige diepte gekregen met gladde kaders en iets teruggelegen ruwe muurvlakken. De woningen zijn voorzien van bijna verdiepingshoge ramen en compacte balkons. In de plint is een dubbelhoge entree gemaakt en kunnen fietsen direct op de begane grond geparkeerd worden. Bovenin geven maisonettes het gebouw een soort bekroning. En op het dak is een grote, gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd. Als je het niet zou weten, zou je denken dat het om een woontoren met koopwoningen zou gaan. Heel goed gedaan, vindt de jury.

De gemiddelde woningbouw gewoon heel goed maken, daar gaat LEVS architecten voor. Binnen het bureau worden jonge architecten daarbij de kans geboden om door te groeien en partner te worden. Naast Marianne Loof, Jurriaan van Stigt en Adriaan Mout, zijn enkele jaren geleden ook Surya Steijlen en Christiaan Schuit toegetreden als partner. Zo wordt effectief gewerkt aan de vernieuwing en continuïteit van het bureau, vindt de jury.

Uit het brede portfolio van LEVS architecten wil de jury nog twee projecten uitlichten: De Bocht, in Amsterdam, en Root, in Eindhoven. Daar waar het Amsterdamse schiereiland Cruquius als het ware de bocht om gaat, heeft LEVS architecten een woongebouw ontworpen dat die knik op een goede manier begeleidt. In het compacte blok liggen de woningen rond een opgetild groen hof waaronder geparkeerd wordt. Langs de kade wordt de schaal van het gebouw effectief verkleind door een getrapte vorm, die de woningen daar ook ongelofelijk veel kwaliteit biedt.

In de Eindhovense buurt Mensfort heeft LEVS architecten een woongebouw ontworpen met een hoefijzervormige plattegrond, waardoor de nabijgelegen parkzone rond het gebouw kon worden getrokken. De waaiervorm levert extra brede woningen op áán die parkzone. Houten galerijen aan het groene binnenhof, en houten balkons en pergola’s aan de parkzone verzachten de overgang tussen gebouw en omgeving. Hier heeft het bureau echt gezocht naar een symbiose tussen het wonen en de natuur.

Naast het werk in Nederland is Jurriaan van Stigt lang actief geweest in Mali om daar met de lokale gemeenschappen scholen te bouwen uit aarde. Om dat bouwen met aarde – leem – op te schalen, heeft hij geholpen om lokaal fabriekjes op te richten voor de productie van leemstenen. Deze fabriekjes draaien nog altijd. Door de onrust in het Afrikaanse land kan hij er zelf alleen niet meer naartoe. Om het bouwen met aarde daar verder te stimuleren, heeft Van Stigt daar in 2021 een toegankelijk boek over gepubliceerd: Raw Earth.

In Nederland is Van Stigt achter de schermen in allerlei samenwerkingsverbanden actief om de bulk van de bouwproductie hier te verduurzamen. Nu we weten hoe we gebouwen energieneutraal kunnen maken, richt hij zich op de materialisering van gebouwen. Hoe kunnen we de materiaalgebonden CO2-uitstoot effectief terugdringen? Het onderzoek dat LEVS architecten daar zelf naar gedaan heeft, en de inzichten die het heeft verzameld, heeft het vorig jaar gevat in het boek Carbon-based design. Het biedt architecten, ontwikkelaars en bouwers concrete handvatten hoe met een hybride benadering gebouwd kan worden met een lagere CO2-uitstoot. Kijk gewoon goed welke materialen nu al te vervangen zijn door varianten met een lagere milieu-impact, is de boodschap. Mede doordat het bureau het boek als PDF gratis beschikbaar stelde en een gedrukt exemplaar voor vijf euro opstuurde is het echt rondgegaan in de vakgemeenschap en heeft het het denken over materiaalgebonden CO2-uitstoot en hoe die op een praktische manier te reduceren is echt vooruit geholpen, constateert de jury. In zijn eigen werk weet LEVS architecten deze benadering nu ook steeds nadrukkelijker in de praktijk te brengen.

De betrokkenheid bij de kwaliteit van de gebouwde omgeving en de inzet op de ontwikkeling van het vakgebied zit diep geworteld in het bureau. Zo schrijft Adriaan Mout al jaren een maandelijkse column in de Cobouw en is hij actief binnen de BNA. Na eerder voorzitter te zijn geweest van de Welstand in Amsterdam, is Marianne Loof momenteel Spoorbouwmeester, waar ze zich inzet om de opgaven rond de stations te verbinden met de opgave om de gebieden daaromheen te verdichten.

Meer informatie: levs.nl 

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Fase 4 herontwikkeling Strijp-S start met getrapt woonblok

57 minuten geleden

INBO Heerenveen versterkt architectencoöperatie GEAR

1 uur geleden

Ontwerp van D/DOCK moet Hotel Amsterdam American allure teruggeven

Gisteren, 16:28

Tentoonstelling Carbon Confessions van MVRDV geeft openhartig inzicht in duurzaamheidstransitie

Gisteren, 15:14

Europarlementariër GL-PvdA: stop speculatie op woningmarkt

3 uur geleden

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32

‘Bouwdip’ zichtbaar: 82.000 woningen erbij in 2024

20 januari, 1:21

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

20 januari, 9:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan