Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten en ZUS
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, historische situatie
Copyright: Regionaal archief Tilburg
Koningswei, bestaande situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, toekomstige situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, landschap
Copyright: ZUS (Zones Urbaines Sensibles)
Koningswei, situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, parkeergarage
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten en ZUS
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, Tilburg
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, historische situatie
Copyright: Regionaal archief Tilburg
Koningswei, bestaande situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, toekomstige situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, landschap
Copyright: ZUS (Zones Urbaines Sensibles)
Koningswei, situatie
Copyright: LEVS architecten
Koningswei, parkeergarage
Copyright: LEVS architecten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

22 mei, 15:25
In Tilburg is begonnen met de transformatie van het Koningsplein. In het hart van de binnenstad, tussen de Piushaven en het centrum, worden twee nieuwe gebouwen gerealiseerd in een nieuw groen stadspark: de Koningswei.

Hier zullen in totaal 367 koop- en (sociale) huurwoningen worden gerealiseerd. In opdracht van Gemeente Tilburg, Amvest en TBV Wonen ontwierp LEVS architecten het noordelijke blok, awg architecten het zuidelijke blok en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) maakte het ontwerp van het landschap en de openbare ruimte. LEVS architecten is sinds 2019 bij de planvorming betrokken. Inmiddels is de omgevingsvergunning definitief en kan er begonnen worden aan de sloop van de oostelijke strookbebouwing en een deel van de ondergronds parkeergarage. Het is een mijlpaal waar de stad lang naar heeft uitgekeken.

Lange aanloop
De herontwikkeling van het Koningsplein is al enige tijd in voorbereiding. De eerste verkenning van een mogelijke transformatie van het onder Tilburgse burgers weinig geliefde markt/winkelplein vond alweer zestien jaar geleden plaats.

Daarvoor was het plein getekend door ingrepen en bijdragen waarbij vermaarde ontwerpers als Van den Broek en Bakema en Jo Coenen betrokken waren. Het plein ontstond begin jaren zeventig na de sloop van een aantal straten die de voormalig volkswijk Koningwei vormden (Oranjestraat, Anna Pawlownastraat en Prinses Sophiastraat). De herinrichting vond plaats op basis van een stedenbouwkundig plan van Van den Broek en Bakema. Rond het plein verrezen achtereenvolgens twee bibliotheken in 1972 en in 1992, maar ook het geprezen/verafschuwde kernwandgebouw De Katterug (1975) van Van den Broek en Bakema (projectarchitect: Wim van der Jagt) en later het Kunstcluster van de hand van Jo Coenen. Coenen richtte het plein in de jaren 90 ook opnieuw in waarbij hij met een pergola trachtte de ruimte te verkleinen.

Ondanks dat alles stond het plein tot voort kort te boek als betonnen woestijn en ‘lelijkste plein van Tilburg’.

Verbindende locatie
Het Koningsplein ligt op een centrale plek in Tilburg. Het verbindt drie kenmerkende gebieden: het historisch centrum, de Piushaven en het stadspark Oude Dijk. De nu gestarte bebouwing gaat een bestaand, langgerekt blok langs de Piusstraat vervangen. De bestaande garage onder het plein wordt daarbij gehandhaafd, maar krijgt een nieuwe entree vanuit het noordblok van levs architecten. In de nieuwe situatie komt er ook een groen dek bovenop de parkeergarage waar nu nog asfalt ligt.

Plein wordt weide
Het ontwerp van ZUS voor de openbare ruimte transformeert het versteende plein in een speelweide. De betonnen woestijn wordt dus ingeruild voor een nieuw stadspark met veel groen en 150 nieuwe bomen. Dit alles wordt boven op het oude parkeerdek aangelegd. De Koningswei omsluit ook de beide nieuwe bouwblokken. Die staan daardoor niet aan, maar zoveel mogelijk op de Koningswei. Het landschap vouwt zich zo letterlijk om de hoek van zuidblok en noordblok heen. Eén element van het huidige Koningsplein blijft behouden: de stalen pergola van architect Jo Coenen krijgt in een aangepaste vorm een tweede leven. De pergola wordt opgeknapt en omgevormd tot een begroeide en bloeiende speelstructuur.

Ruimtelijke balans
Het door LEVS ontworpen noordblok sluit aan op de bestaande lijn en het hoogteprofiel van de naastgelegen Katterug van Van den Broek en Bakema. Samen met de naastgelegen, bestaande bebouwing en het zuidelijke blok ontstaan er langs de Koningswei drie hoogteaccenten. Zowel het noord- als het zuidblok omarmen met een laagbouwdeel een binnentuin voor bewoners. Terwijl er dus een verdichtingslag plaatsvindt, wordt tevens de schaalverkleining in de richting van de lage bebouwing ten zuiden van de locatie versterkt.

Robuust woongebouw
Het gevelontwerp van het noordblok kenmerkt zich door een harmonieuze combinatie van horizontale en verticale geledingen. De witte banden in de gevel benadrukken de lengte van het gebouw, terwijl robuuste metselwerkdammen voor verticale accenten zorgen. Verdiepingshoge raamkozijnen en open hoeken in de toren creëren een licht en transparant geheel.

De laagbouw omsluit de intieme, groene binnentuin met twee armen. Uitgevoerd in lichtgele baksteen en witte betonbanden oogt het gebouw fris en optimistisch. Bij de materialisatie in het gebouw zijn meerdere, duurzame materiaalkeuzes gemaakt. Op de groendaken zijn PV-panelen voorzien en wordt hemelwater gebufferd. Daarnaast wordt een grijswatersysteem ingezet om het drinkwatergebruik te verminderen.

Doorgangen
In de aansluiting tussen het noordblok en de bestaande bebouwing wordt een open doorgang voor voetgangers en fietsers aangelegd. Hierdoor ontstaat er een eenvoudige en directe verbinding naar de nieuwe Koningswei. Hiermee wordt een naadloze verbinding tussen het stadspark én en de omliggende bebouwing gecreëerd. De ingang van de ondergrondse parkeergarage loopt daarbij onder het noordblok door.

Planning
De start van de sloopwerkzaamheden staan voor de komende weken gepland. Daarna is de bouwstart voorzien voor midden 2025. De verwachte oplevering is in 2027.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

Gisteren, 16:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

Gisteren, 15:03

Ontwerpteam voor grootschalige vernieuwing S.M.A.K. Gent geselecteerd

Gisteren, 12:20

‘Super Skin’ is thema van Architect@Work in Rotterdam

Gisteren, 10:00

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

Gisteren, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan