Wijkcentrum Ommoord maakt plaats voor grotendeels houten gebouwen
21 december 2022, 14:45
Een samenwerkingsverband met onder meer AM, LEVS architecten en LOLA Landscape Architects heeft de tender voor de herontwikkeling van Romeynshof in Rotterdam gewonnen. Op de plek van het gelijknamige wijk- en gezondheidscentrum in Ommoord verrijzen vier nieuwe grotendeels houten gebouwen in een groen ingericht gebied. De bestaande functies krijgen een plek in de gebouwen, daarnaast worden er tweehonderd woningen en extra functies gerealiseerd.
De nieuwe blokken binnen het project Populus krijgen een betonnen plint, verder worden de volumes volledig gerealiseerd van hout. Volgens de betrokken partijen gaat het om een van de grootste houtbouwprojecten van Nederland. De gebouwen liggen direct naast het metrostation Romeynshof, dat mede dankzij de groene inrichting van het gebied tot ‘groenste metrohalte van Nederland’ moet verworden, zoals was gesteld in de uitvraag van de gemeente.
De architecten omschrijven het project als een lichte, menselijke en hedendaagse reactie op de wijk Ommoord, die gekenmerkt wordt door sobere en doelmatige wederopbouw architectuur met horizontale banden als belangrijkste karakteristiek.
“Populus is geen tegenreactie maar een versterking, zowel in de stedenbouwkundige opzet als in het lijnenspel in de gevel. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en begroeiing zorgen dat de gebouwen optimisme uitstralen. Daarnaast zorgen alzijdigheid, horizontale geleding en een maatschappelijke plint achter de V-kolommen voor menselijke schaal en herkenbaarheid”, aldus de ontwerpers.
Centrale as met plein en park
De vier blokken worden volgens de architecten logisch geplaatst ten opzichte van de routes en omliggende bebouwing. Dit resulteert in een centrale as met plein en park waar het publieke leven zich concentreert en een perifere zone van wonen aan het park.
Een deel van het nu stenige gebied wordt groen ingericht, waarmee volgens de architecten ook de hoofdparkstructuur van Ommoord wordt hersteld. Op het plein komen bomen en waterpartijen, op en rond de gebouwen en verhogingen in het landschap wordt nog meer groen gerealiseerd. “De doorgetrokken waterstructuur, het landschap en de terrassen worden intensief ingezet voor regenwateropvang, biodiversiteitsversterking en verkoeling”, stellen de architecten.
De gebouwen worden voorzien van biobased binnenwanden en isolatie. “Volgens de Paris Proof materiaalgebonden rekenmethode (DGBC en NIBE) komt Populus zo uit op een CO2-voetafdruk die nu al onder de grenswaarde van 50kg CO2 /m² BVO ligt, volgens het Dutch Green Building Council de streefwaarde voor 2050 om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Bovendien oogsten we uit de bestaande bebouwing de houten spanten, die terugkomen in de V-kolommen”, aldus de betrokken partijen.
Bouwstart 2024
De bouw van Populus start naar verwachting eind 2024. Behalve de genoemde partijen maken Mobycon, ZieglerGautier, Merosch, BAM Wonen, BAM Advies & Engineering, de Wijde Blik, Vivid Vision en Includi deel uit van het winnende samenwerkingsverband.