Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Situatie voor verbouwing
Copyright: RAU
Strippen van hetzelfde bouwdeel
Copyright: RAU
Situatie na verbouwing
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Nieuwe situatie
Copyright: RAU
Oude situatie
Copyright: RAU
Gevels ZO en NW
Copyright: RAU
Doorsneden C-Cb
Copyright: RAU
Plattegrond
Copyright: RAU
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Situatie voor verbouwing
Copyright: RAU
Strippen van hetzelfde bouwdeel
Copyright: RAU
Situatie na verbouwing
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Copyright: Šimon Štrba/RAU
Nieuwe situatie
Copyright: RAU
Oude situatie
Copyright: RAU
Gevels ZO en NW
Copyright: RAU
Doorsneden C-Cb
Copyright: RAU
Plattegrond
Copyright: RAU

‘Post 65’-zorglocatie De State Hillegersberg gerenoveerd

10 november 2022, 12:45
Zorglocatie De State in de Rotterdamse wijk Hillegersberg, met bouwdelen uit de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw, was toe aan renovatie. Architectenbureau RAU gaf het complex een grootschalige en duurzame make-over, volgens een nauwgezet logistiek plan zodat de zorgverlening door kon gaan. Vorige week is de vernieuwde zorglocatie officieel geopend.

Het gebouwencomplex van De State huisvest zes organisaties die tijdelijke en permanente zorg bieden voor inwoners van de regio. Doelgroepen zijn kwetsbare ouderen, revalidanten en cliënten met een chronische ziekte, die hier terecht kunnen op de afdelingen revalidatie, langdurig wonen en zorgpension.

Het complex voldeed niet meer aan de wensen en eisen en een ingrijpende vernieuwing was nodig. In opdracht van de Fundis-groep maakte RAU het ontwerp voor de opgave, die in totaal 10.700 m2 besloeg.

Het oudste bouwdeel, ‘Strauss’ uit 1966 werd gestript, waarbij alleen de constructie is behouden. Het bouwdeel ‘Mozart’, dat in de jaren negentig werd toegevoegd, maakte plaats voor nieuwbouw; hetzelfde geldt voor de verbindende loopbrug tussen de bouwdelen.

Gefaseerd
De werkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd, zodat de zorg op locatie kon doorgaan. Daartoe hebben de betrokken partijen een nauwgezet logistiek plan opgesteld. Bijvoorbeeld zijn de kapsalon, verschillende behandel- en spreekruimten en een aantal kantoorruimten intern verhuisd om verbouwingswerkzaamheden mogelijk te maken.

De renovatie en herbouw startten in oktober 2019, vertelt RAU. Een groot deel van de nieuwe gevel is begin 2020 geplaatst. De nieuwe gevel voor het bestaande gebouw vertoont een speelse afwisseling van gesloten en transparante vlakken. Het is het resultaat van een complexe afstemming op de oude achterliggende structuur.

De aangepaste en verduurzaamde locatie is opgetrokken uit zoveel mogelijk hergebruikte en natuurlijke materialen. Het dak is volledig voorzien van (bijna 300) zonnepanelen; het gebouw is gasloos en maakt gebruik van warmtepompen om te verwarmen en koelen

Helende omgeving
Bij de inrichting en aankleding van het interieur is uitgegaan van een healing environment, zoals De State die nastreeft. Kleuren en materialen dienden bij te dragen aan het herstel en welbevinden van revalidanten, cliënten, bewoners en gasten. Duidelijke zichtlijnen zorgen voor een heldere oriëntatie.

Daglichttoetreding is een belangrijk punt voor een healing environment. Daglicht draagt bij aan een sneller herstel van patiënten en werkt positief op de uitvoering van taken voor het personeel. Raampartijen in kamers en behandelruimten strekken van vloer tot plafond en zorgen niet alleen voor veel binnenvallend daglicht, maar ook zicht vanuit het interieur op de groene omgeving.

Op de begane grond bevindt zich een brasserie als warm welkom en hart van de locatie. De houten delen van de voormalige ontvangstbalie zijn hier hergebruikt in de bar. Buiten ligt de ‘beweegtuin’, ontworpen door Piet Oudolf, als onderdeel van het therapeutische programma.

Actueel voorbeeld
De State is een voorbeeld van renovatie die ‘post ’65’-zorggebouwen in de komende jaren moeten ondergaan. In juni 2022 namen de eerste cliënten intrek in het vernieuwde deel van het complex. Vorige week heeft minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder de locatie als geheel officieel geopend.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Vandaag, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Vandaag, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Vandaag, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Vandaag, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Vandaag, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Vandaag, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan