Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
'Opladen' van de Energy Orb
Copyright: Tellart
Bezoekers met de Energy Orb
Copyright: Tellart
Bezoekers met de Energy Orb
Copyright: Tellart
Energy Orb Walkway
Copyright: Tellart
Nederlands Paviljoen, innovaties
Copyright: Tellart
Pledge Station
Copyright: Tellart
Copyright: Zhu Yumeng, RAU
Pledge Station
Copyright: Tellart
Copyright: Zhu Yumeng, RAU

Circulair Nederlands paviljoen voor Expo 2025 Osaka geopend

3 uur geleden
Minister-president Dick Schoof opent vandaag officieel het Nederlands paviljoen op Expo 2025 Osaka in Japan. Het gebouw is volledig volgens circulaire principes ontworpen en gebouwd door een Nederlands-Japans consortium met onder andere architectenbureau RAU. Het paviljoen, met een gevel van golfende lamellen en een lichtgevende bol in het hart, heeft ‘common ground’ als thema.

We staan nu voor twee fundamentele uitdagingen die anders zijn dan 55 jaar geleden, toen Osaka eveneens toneel was van een wereldtentoonstelling, benadrukt RAU: we moeten ons losmaken van de afhankelijkheid van fossiele energie en we moeten materiaalverspilling tegengaan. “Hiervoor presenteert het Nederlands paviljoen twee fundamentele oplossingen – geen oplossingen die het systeem optimaliseren, maar die het veranderen: een circulaire benadering van materialen en het gebruik van onuitputtelijke, emissievrije energie”, legt het architectenbureau uit.

Gemeenschappelijke grond
Het thema van het paviljoen, ‘common ground’, is geïnspireerd op de sterke relatie van Nederland met water. Voor een deel is dat het feit dat grote delen van Nederland onder zeeniveau liggen, waardoor samenwerking al eeuwenlang essentieel is, leggen de betrokken partijen uit. Voor een ander deel is de ‘common ground’ een gevolg van Nederland als zeevarende natie; de samenwerkingsgeest reikt verder dan de landsgrenzen, waaronder richting Japan.

Met Japan onderhoudt Nederland al eeuwenlang handelsrelaties. Lange tijd was Nederland zelfs het enige westerse land dat door Japan werd toegestaan om handel te drijven met het land; van 1641 tot en met 1859 vormde het kunstmatige eilandje Dejima bij Nagasaki een Nederlandse handelspost. De historisch band vormt de basis voor het thema ‘common ground’; tegelijkertijd is de ‘common ground’ noodzakelijk voor de internationale samenwerking waar de urgent uitdagingen op het moment om vragen, aldus RAU.

Ontwerp en realisatie
Het paviljoen is gerealiseerd door het Nederlands-Japanse consortium AND BV, dat naast architectenbureau RAU bestaat uit ingenieursbureau DGMR, designstudio Tellart en het Japanse bouwbedrijf Asanuma Corporation. Het gebouw heeft een rechthoekige structuur met in het hart een lichtgevende bol. Deze bol staat, als een ‘door mensen gemaakte zon’ symbool voor schone, onbegrensde energie op basis van waterkracht.

De gevel van het paviljoen is bekleed met golvende lamellen, die de beweging van stromend water verbeelden. De lamellen beslaan samen precies 425 meter – een eerbetoon aan 425 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Japan. Het paviljoen bestaat uit twee volumes: een evenementenruimte aan de ene kant en de ‘bezoekersbeleving’, winkel en horeca aan de andere zijde.

De hoofdconstructie bestaat uit staal en weegt 1.620 ton. De Japanse bouwvoorschriften zijn gericht op het weerstaan van aardbevingen of tyfoons. Om hieraan te voldoen, is bijna het dubbele aan staal gebruikt als bij een gebouw in Europa zou zijn toegepast. Op het dak is een gepolijste RVS plaat geïnstalleerd, als een spiegel van 15 x 40 meter. Daardoor zien bezoekers vanaf de houten ring die rondom het Expo-terrein loopt steeds een volledige bol. Dankzij een spiegelend plafond is ook in het paviljoen steeds een complete bol te zien.

Circulair gebouw, interactief bezoek
Het bouwwerk is bovendien een sterk voorbeeld van circulair bouwen, meldt RAU. Alle gebruikte materialen zijn geregistreerd in het ‘digitale materialenpaspoort’ Madaster. Hierdoor is er een volledige transparantie over de gebruikte materialen en kan verspilling van grondstoffen worden voorkomen. Het paviljoen is een tijdelijk gebouw; na afloop van Expo 2025 wordt het paviljoen zorgvuldig gedemonteerd en herbouwd op een nieuwe locatie, meldt het consortium. Overigens is het toegepaste losse meubilair en de personeelskleding ook gebaseerd op gerecylede materialen.

Bij binnenkomst ontvangen bezoekers een kleine, lichtgevende bol die interacteert met de installaties in het paviljoen. Deze installaties nemen hen mee in het gedeelde verleden van Nederland en Japan, alsook in de Nederlandse strijd tegen het water. Het hoogtepunt van het bezoek is de centrale lichtgevende bol, waarin een – naar zeggen van de makers ’s werelds eerste – AI-gegenereerde 360-graden koepelfilm te zien is. Tot slot worden bezoekers uitgenodigd om hun eigen dromen en ideeën voor de toekomst te delen via een interactief kunstwerk.

Bedrijven en kennisinstellingen
Het Nederlandse Paviljoen is geopend voor alle bezoekers van Expo 2025 Osaka, van 13 april tot en met 13 oktober 2025, op het Yumeshima-terrein. Zes maanden lang biedt het Nederlandse paviljoen een uitgebreid programma, waarin Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties de kans krijgen om in contact te komen met Japan en nieuwe samenwerkingen aan te gaan of bestaande te versterken.

Onder de Nederlandse innovaties en bedrijven die in het paviljoen worden gepresenteerd behoren onder andere de Eco-Runner van TU Delft, de autonoom varende Roboat van AMS institute & MIT, de Wave Energy Conversion van Weco, drijvende zonnepanelen, aquathermische energie, uit stamcellen gecultiveerd visvet en het ‘energietextiel’ Suntex van Pauline van Dongen en Tentech. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Transformatie van een basisschool naar duurzaam IKC door buro Kettinghuls

4 uur geleden

Verbijzonderde kopgevels geven woongebouw in Hilversum gezicht

Vandaag, 13:00

Tien nominaties voor Rotterdam Architectuurprijs 2025

Vandaag, 10:05

Marc Koehler Associates ontwerpt ensemble van biobased en natuurinclusieve woongebouwen in Haarrijn

Vandaag, 09:14

Zeeland maakt miljoenen vrij voor wegen, natuurherstel en water

2 uur geleden

Stikstofimpasse brengt 317 bouwprojecten voor stroomnet in gevaar

Vandaag, 11:03

Emma Scholten benoemd tot partner bij Powerhouse Company

17 april, 4:12

Corporaties: huurbevriezing bedreigt bouw tienduizenden huizen

17 april, 9:11

Huurders kunnen uit minder huizen kiezen, ook in middensegment

16 april, 9:11

Minder geloof in afhandeling aardbevingsschade onder dit kabinet

15 april, 4:20
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan