Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Copyright: EDGE
Copyright: EDGE

Nieuwe kantoor Triodos Bank is ook een materialenbank

12 september 2019, 17:24
Een kleine week geleden is het nieuwe kantoorgebouw van Triodos Bank in Driebergen opgeleverd. RAU Architecten en Ex Interiors ontwierpen een gebouw met houten hoofddraagconstructie, bijna volledig remontabel en functionerend als een materialenbank. Het ontwerp kan bovendien niet los worden gezien van de herontwikkeling van 17 hectare landschap. Architectenweb kreeg een rondleiding.

“In een optimaal ecosysteem is er een balans tussen natuur, cultuur en economie”, zegt architect Thomas Rau. “Geen van drieën wordt optimaal bediend, want dat gaat ten koste van de andere facetten.” De ontwikkeling van zowel natuur, cultuur en economie in gelijke mate nastreven, dat was de kernopdracht van het project.

Van meet af aan was duidelijk voor alle betrokken partijen dat er niet ‘alleen maar’ een gebouw in de natuurlijke omgeving van landgoed De Reehorst moest worden neergezet, maar dat er een integraal plan nodig was. Of zoals John Boon, als landschapsarchitect van Arcadis betrokken bij het project het zegt: “We wilden geen bank huisvesten in een gebouw, maar een bank op een landgoed.” De komst van de Triodos Bank naar De Reehorst moest een kwaliteitsimpuls voor het hele gebied betekenen, een versterking van zowel de ecologie als de cultuurhistorische waarde van het landgoed.

Maatschappelijke taak
Vanwege de gestage groei had de Triodos Bank behoefte aan uitbreiding van haar huisvesting. De bank onderzocht vanuit duurzaamheidsoverwegingen verschillende locaties nabij stations en koos uiteindelijk voor een plek op De Reehorst, pal naast station Driebergen-Zeist. Daarbij speelde ook mee dat Triodos Bank het als zijn maatschappelijke taak zag om het landgoed – waar de bank veertig jaar geleden werd opgericht – in stand te houden.

De Triodos Bank gaf RAU Architecten en Ex Interiors de opdracht een gebouw te ontwerpen dat een uitdrukking is van de 21e eeuw, met respect voor de historie van het landgoed. Het ontwerp zou een nieuwe tijdlaag aan De Reehorst toevoegen, zoals in de 160-jarige geschiedenis van het landgoed elke vernieuwing geschiedde in de stijl van de betreffende periode.

Inpassing in de natuur
Het gebouw is zorgvuldig ingepast in de omgeving; het is gesitueerd in een bestaande landschappelijke kamer en wordt deel van de massa die het bos hier vormt. In verband met vliegroutes van vleermuizen is een minimale afstand van tien meter tot de bomen aangehouden. Die vliegroutes hebben ook de afgeronde vormen en de situering van drie torens bepaald.

Afgestemd op de boomgrens in de directe omgeving is de hoogte van het pand beperkt tot 25 meter. Het alzijdig ontworpen gebouw loopt in hoogte op, van één laag waar het gebouw de zichtlijnen van het landgoed nadert, tot de hoogste toren van vijf verdiepingen bij de bosrand.

De groendaken hebben een waterbufferende werking en op warme dagen een verkoelend effect. Verder vormen ze een stimulans voor biodiversiteit. Het opgevangen regenwater wordt in het pand gebruikt voor een grijs-watercircuit.

Houten paddenstoel
In het interieur valt de sterke transparantie op. Volledige glazen gevels zorgen overal voor een aangename en sterke verbinding van werk- en verblijfsplekken met de omringende natuur. Het glas van vloer tot vloer zorgt tevens voor optimaal binnenvallend daglicht, “wat ook nog eens resulteert in een lager energieverbruik voor verlichting”, aldus Rau.

De houten constructie van het gebouw springt meteen in het oog dankzij de gelamineerde spanten en de kernen uit Cross Laminated Timber (CLT). Bij doorgangen in de kernen is de kruislingse vijflaagse opbouw zichtbaar. “Voor de stevigheid van de constructie hadden we drie lagen nodig. Om een brandveiligheid van 90 minuten te bereiken hebben we twee lagen toegevoegd”, legt Rau uit. Het hout is verder niet brandwerend behandeld.

De verdiepingsvloeren bestaan eveneens uit CLT en gaan gedeeltelijk verscholen achter een plafond uit houten latten en de daarboven gelegen klimaatplafondelementen. Op de constructieve houten vloeren zijn in verband met reductie van contactgeluid zwevende vloeren gerealiseerd. De begane grond heeft een grote verdiepingshoogte; dat geeft volgens de architecten de associatie met een kathedraal, mede dankzij de houten spanten rondom de kernen. Zeker is daarin ook de inspiratie voor de vorm van de kernen te herkennen: een paddenstoel met de lamellen onder zijn hoed.

Sereen en geborgen interieur
Met het oog op de transparantie van de werkvloeren en de relatie met het landschap zijn speciale werkruimten gecreëerd middels transparante scheidingswanden. Die voldoen overigens aan bijzonder hoge geluidseisen, aldus de architecten. Waar ook visuele privacy wordt gevraagd, zijn dichte wanden toegepast; die zijn veelal bespannen met een linnen doek of voorzien van leemstuc.

Ex Interiors heeft gekozen voor een zeer ingetogen ontwerp voor het interieur, waardoor de schoonheid van de omringende natuur ervaarbaar blijft, maar ook het gebouw optimaal wordt beleefd. Met vormen, kleuren en materialen die zijn ontleend aan het landschap – een warm bruine tint voor het restaurant en vaste elementen, de boomstammen als kolommen op de begane grond, bijvoorbeeld – heeft het bureau een sfeer weten te creëren die even kalm en sereen als geborgen aanvoelt.

De begane grond van het gebouw blijft voor een groot deel toegankelijk voor publiek, dat hier bijvoorbeeld met een laptop kan komen werken, legt Matthijs Bierman, algemeen directeur Triodos Bank Nederland uit. Hier liggen een ruime entreezone, een restaurant en een vergadercentrum. In de kelder is ruimte voor de technische installaties, opslag, de keuken, douches en een fietsenstalling. De werkplekken voor de medewerkers zijn verdeeld over de torens op de bovengelegen verdiepingen. In totaal biedt het gebouw zo’n 12.500 m2 kantoorruimte.

Circulaire mogelijkheden
Het hele Triodos-kantoor bezit een volledig houten hoofddraagconstructie. Alleen de kelder heeft vanwege de waterhuishouding een betonconstructie. De houten vloeren, schachten en kolommen zijn gerealiseerd zonder een druppel lijm. “Het gebouw is letterlijk in elkaar geschroefd met 165.312 schroeven”, zegt Rau. Daarmee is het pand nagenoeg geheel remontabel, zonder waardeverlies van materialen, componenten en producten.

Het geeft het gebouw een maximale circulaire potentie. “Potentie”, benadrukt Rau. “Een circulair gebouw bestaat niet. We hebben een gebouw gemaakt dat de mogelijkheid biedt tot circulariteit, maar als over 100 jaar iemand besluit de sloopkogel erdoor heen te jagen wordt de potentie niet geactiveerd.” Je kunt alleen maar van het beste uitgaan.

Om toekomstige mogelijke nieuwe bestemming van de materialen, componenten en producten te stimuleren en vergemakkelijken zijn ze alle met hun kenmerken vastgelegd in Madaster. Geregistreerd en gevalideerd.

Landgoed als verbinding
Dat de Triodos Bank zich wilde vestigen op landgoed De Reehorst had enige voeten in bestuurlijke aarde. Het landgoed maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur of Natuurnetwerk Nederland (NNN), waardoor bouwen hier geen vanzelfsprekendheid was. Tegelijkertijd sloot het plan wel aan bij de wens van de provincie om activiteit rond station Driebergen-Zeist te concentreren.

De Triodos Bank heeft als compensatie voor de bouw een aaneensluitend gebied aan het landgoed toegevoegd “daar waar natuur veel meer nodig is”, aldus Bierman. “Er ontstaat nu een sterkere groene verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.” Door de herontwikkeling van het landgoed zal de NNN niet alleen beter functioneren, maar ook flink uitbreiden in oppervlakte.

Nieuw bos en waterpartijen
Aan de andere kant van het landgoed, waar het Triodos-kantoor is verrezen, is in nauw overleg met Prorail een vloeiende aansluiting van het landgoed op het – in reorganisatie zijnde – stationsgebied gemaakt. “Hoe duurzamer de medewerkers naar het kantoor reizen, hoe meer ze worden verwend”, grapt Boon. “Wie met de fiets komt kan zo de kelder inrijden, wie met de trein komt hoeft maar een klein stukje te lopen, en wie met de auto komt moet het langst lopen.”

Het kantoorgebouw is via een iets verhoogd houten wandelpad verbonden met de parkeerplaats, die verdekt is aangelegd in een nieuw geplant bos. De parkeerplaats is deels overkapt met een gevouwen dak dat is voorzien van 3.000 m2 aan zonnepanelen. Tevens beschikt het parkeerterrein over bi-directionele oplaadpalen (waarmee elektriciteit dus ook van auto naar netwerk kan worden geladen) voor 120 auto’s.

Voorheen stonden auto’s geparkeerd in de zichtlijn vanaf cultuur- en congrescentrum Antropia over het landgoed. Dit parkeerterrein heeft plaats gemaakt voor een vijver, die onder meer dienst doet als waterbuffering. Elders op het landgoed is een poel toegevoegd die, zo bleek, al snel de grondwaterstand verbeterde en flora en fauna aantrok.

Samenwerking
Voor het integrale project is samengewerkt met een groot aantal ingenieurs en adviseurs, zoals constructeur Aronsohn, Deerns, DGMR, BBN, maar ook met ecologen, cultuurhistorici en archeologen. Copijn was als bomenspecialist betrokken. Het gebouw is ontwikkeld in een joint venture tussen EDGE en Triodos Bank en gebouwd door J.P. van Eesteren. Installateur is Bosman Bedrijven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan