Studio Nauta

1 september 2024, 9:30
Een voortrekker als het om duurzaam bouwen gaat, zo wordt Studio Nauta door de jury getypeerd. Het bureau begon al vroeg met het ontwerpen van gebouwen in hout, zet nu de toon als het gaat om bouwen met aarde en werkt ondertussen ook veel verder aan bestaande gebouwen. Want gebouwen niet slopen maar opnieuw gebruiken blijft het allerduurzaamst. Daarbij draagt Studio Nauta zijn visie op duurzaamheid op allerlei manieren uit, zoals via het geven van lezingen en interviews. Op die manier is het bureau volgens de jury niet alleen een voortrekker maar ook een aanjager van de verduurzaming van onze gebouwde omgeving.

https://vimeo.com/1003758180

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2024 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Civic Architects, De Zwarte Hond, LEVS architecten, Studio Nauta en Martens, Willems & Humblé Architecten.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om te stemmen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

Het architectenbureau dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 6 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2024 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2024 een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Uri Gilad (Office Winhov), stadsontwikkelaar Lizan Hegeman (BPD), architect Raoul Vleugels (Werkstatt) en architect Annemariken Hilberink (Hilberink Bosch Architecten).

Studio Nauta
Vier jaar voor de veelbesproken aflevering van VPRO Tegenlicht over bouwen met hout ontwierp Studio Nauta in Oudega, Friesland, al een vrijstaande woning in CLT. Het bureau herkende direct de kracht van bouwen met hout: geen uitstoot maar opslag van CO2, computergestuurde productie, schone bouwplaats, lichtere bouwkraan, korte bouwtijd en ruwbouw is afbouw. Het bureau werkt sindsdien aan steeds grotere projecten in hout. Afgelopen jaar werd een houten woonbuurt in Amersfoort naar ontwerp van Studio Nauta opgeleverd.

Een houten constructie heeft andere ideale overspanningen en zodoende een andere logica dan een betonnen of stalen constructie. In zijn projecten onderzoekt Studio Nauta die eigen tektoniek van houten gebouwen, ziet de jury. Houten kolommen en balken laat het bureau het liefst in het zicht.

Binnen het debat tussen bouwen met modules (3D) en bouwen met elementen (2D) ziet Studio Nauta de meeste kansen in een intelligent gebruik van dat laatste. Als ‘af fabriek’ alle lagen van een vloer of gevel al gemonteerd zijn, kan een soort flat pack architectuur ontstaan waarin de verschillende elementen op de bouwplaats alleen nog maar aan elkaar gekoppeld hoeven te worden om tot een compleet gebouw te komen. Waar bij modules toch een hoop lucht over de weg vervoerd wordt, zijn bij het bouwen met vlakke elementen een stuk minder verkeersbewegingen nodig. In de woonbuurt in Amersfoort heeft Studio Nauta voor het eerst met deze bouwmethode geëxperimenteerd.

Hout is geen oplossing voor alles, realiseerde het bureau zich al snel. Hout leent zich goed voor de draagconstructie, maar voor de isolatie kan beter gekeken worden naar snelgroeiende gewassen en voor de noodzakelijke massa naar aarde of stampleem. 

Als het om de isolatie van gebouwen gaat kan glaswol of steenwol vervangen worden door lokaal geteelde hennep, stro of vlas. In een appartementengebouw is massa nodig om de geluidsoverdracht tussen appartementen te reduceren. Op andere momenten is extra massa ook nodig voor de brandveiligheid of om te snelle opwarming door de zon tegen te gaan. In plaats van het zeer vervuilende beton te blijven gebruiken, is het dan beter om bijvoorbeeld stampleem in te zetten. 

Na de realisatie van een stamplemen badhuisje in Arnhem, werkt Studio Nauta momenteel samen met Mulder Zonderland aan het ontwerp van enkele woongebouwen in Zwolle waarin het stampleem ook in de verdiepingsvloeren verwerkt zal worden. De bureaus willen het stampleem daar tussen houten balkjes klemmen, als een soort broodjesvloer. Dat gaat geweldige plafonds opleveren, denkt de jury, met een fraai ritme van houten balkjes met daartussen smalle tongewelfjes van aarde.

Het hergebruik van bestaande gebouwen is in veel gevallen de allerduurzaamste manier van bouwen. Bij een dubbele basisschool in Dordrecht, die op koers lag om hun naoorlogse bebouwing te slopen, kon Studio Nauta samen met Van Schagen Architecten de schoolbesturen overtuigen de bestaande bebouwing volledig te renoveren, de kwaliteit daarvan weer naar voren te halen. De in de loop van de tijd gestegen ruimtevraag bleek beantwoord te kunnen worden met een compacte houten uitbreiding. Het groene binnengebied tussen de twee basisscholen was altijd opgedeeld geweest. De bureaus konden de schoolbesturen overtuigen dat hek weg te halen om zo tot een ruimtelijker en groener geheel te komen.

Net zo koos het team bestaande uit Studio Nauta, Mulder Zonderland en Joost Emmerik er bij de transformatie van de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda voor om de bestaande bovengrondse bunker niet te slopen, maar her te gebruiken, en er een woongebouw bovenop te plaatsen. Eerder had Studio Nauta samen met De Zwarte Hond ook al een bestaande school in Leeuwarden uitgebreid.

Door een digitale wijze van ontwerpen op een intelligente manier te combineren met een ambachtelijke wijze van ontwerpen, met handgemaakte maquettes en mock-ups, weet Studio Nauta in zijn ontwerpen tot een hoog detailniveau te komen, stelt de jury. Het stelt het bureau in staat om de materiaaltransitie, en wat die voor de architectuur betekent, letterlijk in de vingers te hebben.

Studio Nauta is gevestigd in het havengebied van Rotterdam-Zuid en heeft, zoals de naam al aangeeft, de cultuur van een studio. Dat betekent dat iedereen in de studio deelneemt aan het creatieve proces. En iedere dag kookt een andere medewerker een warme lunch die gezamenlijk aan een lange tafel genuttigd wordt. Naast architect en oprichter Jan Nauta is onlangs architect Benjamin Filbey toegetreden als partner.

Willen we de materiaalgebonden CO2-uitstoot in onze bebouwde omgeving drastisch terugdringen, dan moeten we op een radicaal andere manier gaan bouwen. Studio Nauta laat in zijn werk volgens de jury zien wat voor nieuwe tektoniek dit oplevert. Dat het bureau haar kennis openlijk deelt via lezingen en interviews kan op grote waardering rekenen van de jury, die het bureau niet alleen een voortrekker maar ook een aanjager noemt van de verduurzaming van onze gebouwde omgeving.

Meer informatie: studionauta.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Fase 4 herontwikkeling Strijp-S start met getrapt woonblok

1 uur geleden

INBO Heerenveen versterkt architectencoöperatie GEAR

1 uur geleden

Ontwerp van D/DOCK moet Hotel Amsterdam American allure teruggeven

Gisteren, 16:28

Tentoonstelling Carbon Confessions van MVRDV geeft openhartig inzicht in duurzaamheidstransitie

Gisteren, 15:14

Europarlementariër GL-PvdA: stop speculatie op woningmarkt

3 uur geleden

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32

‘Bouwdip’ zichtbaar: 82.000 woningen erbij in 2024

20 januari, 1:21

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

20 januari, 9:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan