Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland
Copyright: Studio Nauta en Mulder Zonderland

Studio Nauta en Mulder Zonderland winnen prijsvraag biobased bouwen Zwolle

7 juli 2023, 16:41
Studio Nauta en Mulder Zonderland hebben de prijsvraag Nieuwe bouwcultuur in Zwolle gewonnen. De jury onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra koos het plan Nieuwe Veenmarkt als beste van drie finalisten. Dat heeft het College van Rijksadviseurs (CRa) vrijdag bekendgemaakt.

In navolging van het Brabantse Oirschot schreef de gemeente Zwolle eind vorig jaar een prijsvraag voor biobased en natuurinclusief bouwen. Als locatie was de Nieuwe Veemarkt gekozen, preciezer en bouwveld in de toekomstige groene wijk die op de plek van de vroegere veemarkt en IJsselhallen wordt gerealiseerd. Er zijn 56 inzendingen gedaan, waarvan drie partijen naar de finale mochten.

Naast architecten Studio Nauta en Mulder Zonderland bestaat het winnende team uit landschapsontwerper Joost Emmerik, houtbouwingenieurs Solid Timber, adviesbureau DWA, vastgoedontwikkelaar Schipper Bosch, houtbouwer Treetek, materiaalexperts BC Materials, sociaal innovatiebureau And The People en ecologen Econu.

Het winnende plan behelst 130 woningen, waarvan slechts dertig procent in de vrije sector, een ‘buurthub’ met ontmoetingsplekken, energieopwekking voor de wijk, parkeerruimte en een enorme fietsenberging in een collectieve tuin waarin ‘mens, dier en plant in intensieve vorm samenleven’, aldus het CRa.

De andere twee finalisten waren:

Op Stelten!
DOK architecten / la-di-da i.s.m. Echo, Copper 8 en Naturalis.

De Nieuwe Vezelmarkt groeit en bloeit
LEVS architecten i.s.m. DELVA Landscape Architecture | Urbanism, ATELIERFRONT, Finch Buildings, Norbert Schotte, Piqet Development, Floor Ziegler en Teun Gautier

Beschrijving van het winnende plan Nieuwe Veenmarkt door Studio Nauta en Mulder Zonderland:

Met de Nieuwe Veenmarkt creëren we een plek, waar gebouwen onderdeel zijn van het landschap. Door het open, doorwaadbare bouwblok met vele habitats en scharrelroutes voor mensen, planten en dieren. En door de aardse materialen die we gebruiken. Een plek die huidige en nieuwe Zwollenaren zich gezamenlijk kunnen toe-eigenen. En waar we een innovatief concept introduceren, waarmee we woningen bereikbaar maken en houden voor huishoudens met lagere inkomens en we gelijktijdig een impuls geven aan een nieuwe lokale gemeenschap. Met de Nieuwe Veenmarkt creëren we nieuwe stedelijke ruimte en belangrijke sociale structuren voor een hechte buurt. We hebben ons plan geënt op drie pijlers:

Pijler 1 – Ons plan verbindt mens, plant en dier
We sluiten aan bij Kamperpoort met een poreuze stedenbouwkundige opzet: een open bouwblok. We maken zeven volumes; zes woongebouwen en een hub, die als losse massa’s in een natuurlijk landschap staan. Door de porositeit smelten stad en natuur samen en ontstaat er licht en lucht tussen de blokken. In het hart van het plan staat een woonblok dat de openbare ruimte verdeelt in twee collectieve binnentuinen. Alle gebouwen krijgen een dubbele, poreuze, schil die een ruimte tussen binnen en buiten introduceert. Deze schil creëert diepte en verrijking rond de compacte woningen. De doorlopende balkons met een diepte van 1,5 meter fungeren als verlengstuk van de woningen en als ruimte voor verschillende microklimaten. De balkons dragen bij aan de klimaatbeheersing van de woningen en bieden een unieke binnen-buitenkwaliteit. Ze zorgen voor extra ogen op straat. Ook onder de begane grondvloer en op het dak creëren we een poreuze tussenlaag. Ons gelaagde, doorwaadbare plan creëert een veelvoud aan habitats en een rijke biodiversiteit. De natuur meandert ononderbroken door het gebied.

Pijler 2 – We maken de gezonde stad toegankelijk
Levendige en hechte gemeenschappen, waar mensen er voor elkaar zijn, faciliteer je niet met alleen maar prettige verblijfs- en ontmoetingsplekken. Daar moet je meer voor doen. In de Nieuwe Veenmarkt willen we samen met de gemeente organiseren dat bewoners actief kunnen bijdragen aan het versterken van de leef condities voor allen. Dit doen we met het Community Land Trust Nieuwe Veenmarkt. Een Community Land Trust is een non-profit, democratische organisatie, die de langetermijnbelangen van bewoners, buurt, gemeente e´n het algemeen belang van een gebied vertegenwoordigt. Deze vorm van eigenaarschap en zeggenschap wordt wereldwijd succesvol ingezet om marktspeculatie tegen te gaan en betaalbaarheid te beheersen. Om woningen, sociale infrastructuur en openbare ruimte te ontwikkelen en gemeenschappen aan een plek te verbinden. Ons voorstel is om conform het Community Land Trust model vijf verenigingen op te richten, waarbij wij de oprichting begeleiden. In deze verenigingen worden eigendom en zeggenschap over verschillende onderwerpen geregeld en afspraken vastgelegd. Met de gemeente en de leden zelf maken we straks het aantal en de invulling van de verenigingen definitief naar behoefte.

Pijler 3 – We elimineren zo veel mogelijk CO2
We zetten biobased bouwmaterialen zo slim en volledig mogelijk in. Zo passen we bijvoorbeeld hout-leem vloeren toe, waarin het hout zorgt voor de overspanning en het leem de benodigde thermische en akoestische massa levert. De dragende wanden bestaan uit kruislaags gelamineerd hout en de isolatie uit lokaal geteelde vlas. De houten heipalen zijn voorzien van korte betonnen opzetstukken om het schommelende grondwaterpeil te ondervangen en daarmee de lange levensduur van de palen te waarborgen. De gevels worden afgewerkt met Sallandse houten shingles en kalkpleister.

De energiehuishouding van de woningen is vol elektrisch en gebaseerd op het passiefhuis concept. Alle benodigde energie wordt gewonnen door de zonnepanelen die op de buurthub liggen en opgeslagen in de elektrische auto’s. De woningen zullen worden geprefabriceerd volgens een flatpack methodiek, waardoor de verkeerbewegingen rond de bouw sterk worden gereduceerd. Op basis van een slim grid-systeem en losmaakbare verbindingen zijn de casco’s maximaal flexibel en daarmee toekomstbestendig.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten

Gisteren, 16:06

Groningen als 'voorbeeldige stad' in expositie door De Zwarte Hond

Gisteren, 15:48

What If Lab resulteert in ideeën over hergebruik windturbine-onderdelen

Gisteren, 13:21

Poppenhuizen voor kinderen met energiestofwisselingsziekte worden geveild

Gisteren, 10:46

Massaclaim van drie miljard tegen Staat om Schiphol in de maak

Gisteren, 14:10

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Gisteren, 11:42

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

Gisteren, 09:32

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan