Bedrijventerrein rond Wärtsilä-hal Zwolle wordt woon- en werkgebied
12 december 2023, 11:31
Een bedrijventerrein langs het spoor in Zwolle wordt de komende jaren herontwikkeld tot een gemengd woon- en werkgebied. Een samenwerkingsverband onder leiding van ontwikkelaar AM gaat er 850 woningen en 26.500 vierkante meter aan werk-, horeca- en andere functies realiseren. Middelpunt van het gebied wordt de getransformeerde Wärtsilä-hal, dat bovendien wordt opgetopt met een appartementengebouw.
Een belangrijk uitgangspunt voor het plan Wärtz is het realiseren van een nieuw innovatiedistrict in de Zwolse spoorzone, dat dient als een voedingsbodem voor talent en bedrijven uit de regio. Verder zijn er grote ambities op het gebied van onder meer energie, mobiliteit, circulariteit en klimaat. Het ontwerp wordt verzorgd door MVRDV, Orange Architects en LOLA Landscape Architects.
Het 9,5 hectare omvattende plangebied ligt tussen het hoofdstation en het hoofdkantoor van Sweco Nederland en buigt mee met het spoor. Naast woningen voor verschillende doelgroepen komen er horecavoorzieningen, onderwijsinstellingen, buurtvoorzieningen, cultuurfuncties en ruimtes voor creatieve bedrijven. Verder wordt er een spoorpark gerealiseerd rond de oude Wärtsilähal.
Wärtsilähal
De Wärtsilähal wordt getransformeerd door MVRDV. De hal biedt plek aan startups, mkb-bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Ook komt er een podium voor evenementen. Bovenop de hal wordt een appartementengebouw gerealiseerd met een openbaar toegankelijk dek (tussen de hal en de opbouw) dat panoramisch zicht op de omgeving biedt.
Het plangebied krijgt een groene inrichting. Het landschapsontwerp van LOLA Landscape Architects is gebaseerd op de principes van ‘urban rewilding’, waarmee delen van de openbare ruimte omgezet worden in natuur. Wat nu grotendeels asfalt is, wordt onderdeel van een groot natuurlijk ‘canvas’ dat het hele gebied bestrijkt.
Zoals alle bebouwing worden ook de door Orange Architects ontworpen woongebouwen aan het nieuwe Wärtzplein en de eveneens nieuwe woonbuurt Lurelui in het groene canvas opgenomen. Het woonprogramma binnen Wärtz is gevarieerd, met ruimte voor zorgwoningen en woonconcepten als co-living-studentenstudio’s en Friends-woningen. Zo’n dertig procent van de woningen is bestemd voor sociale huur.
Autoluw gebied
In het gebied krijgen wandelaars en fiets voorrang, zoals de betrokken partijen het verwoorden. Dit wordt geaccentueerd door de realisatie van langzaamverkeerroutes, multifunctionele (parkeer)hubs, een breed palet aan deelvervoer, een ‘fietsinnovatiecentrum’. Daarnaast profiteren de bewoners en andere gebruikers van het autoluwe gebied van de ligging nabij het station.
Wärt moet een ‘energiepositief, circulair en CO2-neutraal gebied worden. Naar verwachting wordt in 2025 gestart met de realisatie. Behalve de genoemde partijen maken RHDHV, DGMR, Mobycon, Kickstad, Pieters Bouwtechniek, Skonk, Tenman, Stepforward, Kwirkey en ’tIdee! Marketing & Concept deel uit van het samenwerkingsverband dat het gebied mag ontwikkelen.