Copyright: Shift architecture urbanism, Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, LOLA Landscape Architects
Copyright: Shift architecture urbanism, Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, LOLA Landscape Architects
Copyright: Shift architecture urbanism, Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, LOLA Landscape Architects

Shift, Marlies Rohmer en LOLA winnen tender voor campus internationale school in Groningen

Vandaag, 14:49
Shift architecture urbanism, Marlies Rohmer Architecture & Urbanism en LOLA Landscape Architects hebben de tender van de gemeente Groningen gewonnen voor de Campus Esserberg. De opgave betreft het ontwerp van een campus voor internationaal en tweetalig onderwijs aan kinderen en jongeren tot 18 jaar op landgoed Esserberg, tussen Groningen en Haren. Het winnende voorstel bouwt voort op de aanwezige Bossche School-architectuur en het historische landschap.

De nieuwe campus gaat veel meer dan in de huidige situatie ruimte bieden aan kruisbestuiving, kennisuitwisseling en gemeenschapsvorming, zo geeft het ontwerpteam aan. Tegelijkertijd willen de architecten voorkomen dat de leerlingen zich verloren voelen door complexiteit en omvang, zoals dat bij grote schoolgemeenschappen kan gebeuren. “We zetten in op een schoolomgeving die enerzijds dynamiek en openheid, maar anderzijds ook rust en geborgenheid biedt”, aldus het ontwerpteam.

Cultuurhistorisch kader
Bij het ontwerp van zowel de nieuwe gebouwen als de buitenruimten die ze definiëren zijn de architecten geïnspireerd door het gedachtengoed van de Bossche School. Deze architectuurtaal biedt harmonische eenheid met behulp van een beperkt scala aan architectonische elementen; dat wil het architectenteam inzetten om zowel het grotere geheel als de menselijke maat vorm te geven. Hiermee creëert het team een samenhangend ensemble van leesbare gebouwen en buitenruimten, met een heldere structuur en herkenbare domeinen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind.

Het historische raamwerk van door houtwallen gevormde groene kamers is de landschappelijke drager van het plan. Het geeft de campus geborgenheid en vormt tegelijkertijd het verbindende element dat de grote verscheidenheid aan programma’s tot een geheel smeedt, leggen de architecten uit.

De cultuurhistorische en landschappelijke typologie van het landgoed geeft de campus zijn ruimtelijke identiteit. Nieuwe gebouwen en buitenruimten worden zorgvuldig ingepast als zelfstandige onderdelen in een samenhangende architectonische compositie. Zo ontstaat er een heldere structuur die ruimte en hiërarchie biedt aan een patchwork van plekken voor verschillende doelgroepen en leeftijden.

Landgoedlaan als verbinder
Het grootste deel van het buitenprogramma wordt langs de Landgoedlaan geconcentreerd. Hierdoor kan het parkbos als bos behouden blijven, kunnen onnodige verbindingen worden teruggegeven aan de natuur en wordt de ecologische waarde van het landgoed versterkt.

In de basis, zo leggen de architecten uit, zorgt het plan voor scheiding van loop-, fiets- en autoverkeer. Voetgangers hebben op de gehele campus voorrang. Fietsers zijn te gast; het fietsparkeren wordt geconcentreerd in drie groene kamers, elk voor een andere doelgroep, ingepast aan de randen op een open plek van het landgoed. Auto’s blijven buiten het gebied.

De Landgoedlaan vormt de centrale verbinding tussen alle voorzieningen en geeft ze een adres op de campus. Naast haar rol als circulatieroute biedt de Landgoedlaan ruimte voor ontmoeting en interactie tussen de verschillende gebruikers. Monumentale bomen en een nieuwe pergolastructuur begeleiden de laan.

De pergola, geïnspireerd op de Bossche School-architectuur, bakent de ruimte af ten opzichte van de omliggende natuur en schept zo geborgenheid. Daarnaast verleent de structuur de Landgoedlaan herkenbaarheid en markeert hij de overgang tussen het openbare domein van de laan enerzijds en de schoolpleinen anderzijds.

Modulaire buitenruimte
De bestrating van de bestaande Westvleugel vertoont een raster van 5x5 meter, dat het ontwerpteam in zijn voorstel overneemt voor de Landgoedlaan. Aan de hand daarvan wordt het hele ensemble van gebouwen gestructureerd en worden de verschillende buitendomeinen ingericht. Het raster biedt een overzichtelijke schaal, die aansluit bij de belevingswereld van het kind. Tegelijkertijd biedt het eenheid en herkenbaarheid voor de gemeenschap van de campus.

Het grid wordt gemaakt uit straatklinkers en ingevuld met hergebruikt bouwmateriaal van de Oostvleugel. De module van 5x5 meter biedt een scala aan mogelijke programmatische invullingen die tot leren, verblijven en ontmoeten, spelen en bewegen uitnodigen. Aan de hand van een catalogus bepaalt het ontwerpteam samen met de gebruikers de definitieve ‘patchwork aan plekken’ voor de laan en de pleinen.

Familie van gebouwen
Zowel de nieuwbouw als de uitbreidingen van de bestaande bebouwing sluit aan bij de architectuur van de bestaande Westvleugel. Dit moet resulteren in een familie van gebouwen die bij elkaar horen en tegelijkertijd een eigen karakter hebben. Analoog aan de Westvleugel bestaan de uitbreidingen en de nieuwbouw uit samengestelde volumes, waarin zowel de korrelgrootte als de keramische geelbruine stenen van de Westvleugel herkenbaar zijn.

Door middel van subtiele verschillen in gevelritmiek, reliëf, metselwerkpatronen en ornamenten, krijgt elke school haar eigen uitstraling. De verschillende domeinen worden verder benadrukt in het interieurontwerp, dat aansluit op de belevingswereld van de specifieke leeftijdsgroep.

De schoolgebouwen zijn flexibel en modulair van opzet, met de standaardmodule van een klaslokaal als uitgangspunt, zodat ze binnen eenzelfde gebouwstructuur aanpasbaar zijn aan veranderende (onderwijs)inzichten en omstandigheden. De modules kunnen worden samengevoegd om grotere ruimten te maken, dan wel verder opgedeeld om de kleinere ondersteunende functies te accommoderen. Langs de Landgoedlaan komen alle grotere gemeenschappelijke functies, zodat deze goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor de campusgemeenschap.

Duurzaam in brede zin
Om de nieuwbouw zo compact mogelijk te houden, realiseren de architecten zoveel mogelijk programma in en aan de bestaande Oost- en Westvleugel. Die worden daarmee ook als het ware ‘na-geïsoleerd’, leggen de architecten uit. Naast energie-efficiëntie en aandacht voor materiaalgebruik, zet het ontwerp in op een kwalitatieve en comfortabele leeromgeving die functioneel en dierbaar, en daarmee toekomstbestendig is.

Het team streeft in naar installatie-arme gebouwen, waarbij slim ontwerp en materialisering zorgen voor een prettig binnenklimaat. De opzet van het casco met een remontabele kolom-liggerstructuur en een strategisch gekozen stramienindeling maakt het mogelijk om de plattegronden in de toekomst ook op andere manieren in te vullen. “We zetten in op dierbare gebouwen, die bestendig en esthetisch gelaagd zijn, waar mensen zich aan hechten en zuinig mee omgaan”, aldus het ontwerpteam.

In het winnende team zijn Shift architecture urbanism en Marlies Rohmer Architecture & Urbanism verantwoordelijk voor de architectuur. LOLA Landscape Architects ontwerpt het landschap.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

MOKA en LAP winnen tender voor 39 woningen Schipluiden

Vandaag, 14:10

Een landhuis op de donk

Vandaag, 11:02

Raamschildering ‘Schröder & Rietveld Architect’ teruggekeerd op Rietveld Schröderhuis

Gisteren, 14:24

Eigentijds appartementengebouw voegt zich soepel in vroeg-naoorlogse wijk

Gisteren, 12:14

Woonbond: meeste gemeenten bouwen te weinig sociale huurwoningen

Vandaag, 12:18

Gemeente Eindhoven wil Brainport-campus kopen

Vandaag, 10:45

Emissievrij bouwen met stroom van de metro in Hoek van Holland

Gisteren, 15:38

Woningbouwers hopen op aanpak stikstofprobleem en meer nieuwbouw

Gisteren, 15:18

Europarlementariër GL-PvdA: stop speculatie op woningmarkt

Gisteren, 09:27

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

21 januari, 5:05
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan