Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra
Copyright: Ronald Zijlstra

Eerste Maggie's Centre van Nederland in gebruik genomen

10 juli, 13:25
In Groningen is dit jaar het eerste Maggie’s Center van Nederland in gebruik genomen. Het centrum, waar kankerpatiënten en hun naasten kosteloos terecht kunnen voor praktische, emotionele en sociale steun, staat op de Healthy Ageing Campus bij het UMCG. Marlies Rohmer Architecture & Urbanism heeft het gebouw ontworpen, Piet Oudolf is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Het concept van een Maggie’s Center is afkomstig uit Groot-Brittannië, waar sinds 1996 een familie van centers onder architectuur gebouwd zijn, onder meer door OMA, Zaha Hadid en Frank Gehry). Het idee ontstond toen Maggie Keswick Jencks, landschapsontwerper en de vrouw van architectuurcriticus en landschapsarchitect Charles Jencks, tijdens haar behandeling van borstkanker een plek miste waar ruimte was voor al haar vragen, angst, verdriet en hoop.

Het doel van het Maggie’s Centre is om een omgeving te creëren, waarbij architectuur, als ‘healing environment’ een belangrijke rol speelt bij het genezingsproces. Het centrum moet bovendien de vertrouwdheid van een eigen thuis bieden. Bij het Maggie’s Centre Groningen speelt hierin zowel de relatie tussen binnen en buiten als het interieurontwerp een belangrijke rol.

Grote puien
Maggie’s Centre Groningen ligt in een parkje aan een wetering, die deel uitmaakt van de stadswal en hoofdgroenstructuur, op een hoek aan de noordzijde van het UMCG-terrein. Aan de kant van het water opent het 600 vierkante meter omvattend gebouw zich met grote puien naar het landschap, terwijl het pand aan de zijde van het meer gesloten Protonentherapiecentrum van het UMCH ook een wat meer gesloten karakter heeft.

De gevel aan de laatstgenoemde zijde is opgebouwd uit circulaire en modulaire geprefabriceerde betonnen panelen met baksteenpatronen in morsecode. In deze gevels bevinden zich puien met uitnodigende openslaande luiken die elke keer een glimp op de tuin bieden. De achtergelegen ruimtes, waarin adviserende en begeleidende hulp wordt geboden, worden op die manier voorzien van zowel daglicht als de nodige privacy. De zuidzon wordt tegelijkertijd geweerd.

De gevel aan de andere kant bestaat met zijn verdiepingshoge pui van donkerbruin geanodiseerd aluminium grotendeels uit glas en opent zich naar het landschap met de groene wetering. De beleving van alle seizoenen is het uitgangspunt. Een stelsel van bamboe-terrassen met verspringende vlonders biedt uitzicht op het water dat omzoomd is door een rietkraag. Pergola’s bieden beschutting tegen zon en fel daglicht, die veel patiënten niet kunnen verdragen.

Houten kolommenstructuur
De basis van het gebouw is een flexibele modulaire en circulaire houten kolommenstructuur, ingevuld met houtskeletbouwwanden. Ruimtes kunnen worden gekoppeld en multifunctioneel worden gebruikt. Het gebouw bestaat uit een vloeiende reeks ruimtes, geheel zonder gangen.

Uitgangspunt voor het interieurontwerp is om een troostrijke en beschermende omgeving te bieden, waarbij natuurlijke materialen, textuur en kleur de toon zetten. Vloeren van kiezelstenen en hout en licht gebeitste houten wanden met geïntegreerd meubilair versterken het huiselijk gevoel.

De dubbelhoge keuken met een volledige glazen gevel gericht op het water vormt het hart van het gebouw en haalt als het ware de natuur naar binnen. De wc’s met daklichten en een stoel zijn als kleine kamers uitgevoerd. Op de insteekverdieping is de staf gesitueerd. Vanuit hier is er zicht op de arriverende bezoekers en indirect contact met mensen die in het centrum zijn.

Geen programma van eisen
Los van een A4tje met een korte beschrijving was er geen programma van eisen voor het Maggie’s, meldt Marlies Rohmer Architects. Rohmer is zelf naar Schotland gegaan om met eigen ogen te zien wat wel en wat soms niet goed werkt. “Ik ging ruimtes opmeten en kwam er bijvoorbeeld achter dat er zitkamers waren van maar 3,10 bij 2,65 meter, die op papier te klein lijken maar in werkelijkheid fantastische intieme plekken vormen om gesprekken te kunnen voeren.”

Ook leerde Rohmer dat er veel behoefte was aan bergingen, elke ruimte heeft dan ook zijn eigen berging gekregen, moest er de mogelijkheid zijn om in het hart van het gebouw (de keuken) letterlijk met de deur in huis te vallen en moest er vooral geen tochtportaal komen (een transparant gordijn maakt een zomer- en winteropstelling mogelijk). Verder zijn onder meer houten deurkrukken gebruikt, die prettig aanvoelen voor mensen wier handen niet tegen het koude staal meer kunnen.

Bezoekers van het Maggie’s bereiken de entree via de door Piet Oudolf ontworpen tuin. De tuin verandert met de seizoenen mee. In de herfst en winter behouden verdorde planten hun schoonheid. De relatie tussen het gebouw en de tuin varieert van een volledig overgaan in het landschap aan de noordzijde, tot aan glimpen op de zuid-, oost-, en westzijde. Aan alle kanten van het paviljoen kunnen bezoekers de tuin in stappen.

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

Gisteren, 13:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

Gisteren, 09:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

Gisteren, 14:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

Gisteren, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Gisteren, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan