Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Copyright: Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Video: Maggie’s Centre Groningen

19 oktober 2018, 15:55
In Groningen wordt hard gewerkt aan de realisatie van het eerste Maggie’s Centre van Nederland. In het gebouw op het terrein van het UMCG worden kankerpatiënten vanaf 2020 op verschillende wijzen gesteund in hun ziekteproces. Het gebouw is ontworpen door Marlies Rohmer Architects & Urbanists, tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf ontwierp het omringende landschap.

Het Maggie’s Centre-concept is afkomstig uit Groot-Brittannië, waar sinds 1996 verschillende van dit soort centra gerealiseerd zijn. Maggie Keswick Jencks, de vrouw van architectuurcriticus Charles Jencks, kreeg in 1993 te horen dat ze borstkanker had. Tijdens haar behandeling miste ze een plek waar ze terecht kon met al haar vragen, angsten, verdriet en hoop.

De Maggie’s Centres in het Verenigd Koninkrijk zijn voornamelijk ontworpen door wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas, Frank Gehry en Zaha Hadid. In 2016 werd bekend dat in Groningen als eerste plek in Nederland ook een Maggie’s Centre gebouwd gaat worden. Het complex verrijst op de hoek van de noordzijde van het UMCG-terrein, net buiten het stadscentrum.

Thuisgevoel
Het doel van het Maggie’s Centre is om een plek te creëren waar een thuisgevoel heerst en waar de architectuur een rol speelt in het genezingsproces. Voor het centrum in Groningen is een stelsel van uiteenlopende ruimtes bedacht die patiënten het gevoel moeten geven dat ze de controle over hun leven weer in handen hebben, meldt het architectenbureau van Marlies Rohmer.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door contrasten als extravert-intiem, open-gesloten en licht-donker. Geïnspireerd door de kloostertypologie is er een stelsel van intieme, informele tot uitnodigende collectieve ruimtes ontworpen, naar gelang de verschillende gemoedstoestanden van cliënten, een differentiatie aan sferen.  De keuze ligt bij de bezoeker of er behoefte is aan afzondering of sociale interactie.

Het interieurontwerp moet niet alleen troosten en beschermen, maar ook uitdaging en optimisme uitstralen. Elementen als vuur (open haard), geluid (akoestiek, piano), natuur (tuinieren, uitzicht), licht en lucht, materiaal en textuur en kleur spelen hierbij een rol. Integratie van meubilair (zoals inbouwkasten) moet het huiselijk gevoel versterken.

(tekst gaat verder onder de video)

https://youtu.be/N0Qnem-MlAY

Twee ‘gezichten’
Het gebouw kent twee ‘gezichten’. De zuidwestelijke gevel heeft een meer gesloten opzet en is opgebouwd uit geornamenteerde baksteen rozetten. In deze gevels bevinden zich puien in combinatie met opengewerkt metselwerk. De achtergelegen ruimtes, waarin adviserende en begeleidende hulp wordt geboden, worden zo voorzien van natuurlijk daglicht en de nodige privacy.

De noordoostgevel bestaat volledig uit glas en opent zich naar het landschap. De beleving van alle seizoenen is het uitgangspunt. Een stelsel van terrassen met verspringende vlonders biedt uitzicht op het water dat omzoomd is door een rietkraag. Een overgangszone in de vorm van verspringende pergola’s laat binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen. De pergola’s bieden beschutting tegen zon en fel daglicht, dat veel bezoekers niet kunnen verdragen.

Naast een zorgcentrum zal het Maggie’s Centre ook bestaan uit een ‘Research, E-Health & Education Centre'. Dit deel bevindt zich in de westvleugel en beschikt over een eigen ingang. De basis van het gebouw is een flexibele kolommenstructuur, die berekend is op toekomstige functiewijzigingen. Ruimtes kunnen worden gekoppeld en kunnen multifunctioneel worden gebruikt.

Drie miljoen
In totaal is er drie miljoen euro nodig voor de realisatie van het Maggie’s Centre Groningen. Eén miljoen is inmiddels al opgehaald, meldde RTV Noord deze week.
https://youtu.be/ciV73EGVIWU
Toon alles

Andere nieuwsberichten

De Oosterlingen vormt sluitstuk Oostenburg

Gisteren, 16:43

HOH Architecten maakt stedenbouwkundige visie voor Wenckebachweg Zuid

Gisteren, 12:57

Bouw van nieuw hoofdkantoor Evides op waterleidingcomplex in Kralingen van start

Gisteren, 10:49

Iwan Baan reflecteert op Learning from Las Vegas

Gisteren, 10:46

Rijk investeert 50 miljoen euro in Noordzeekanaalgebied, een van vijf gebieden waar windenergie aan land komt

Gisteren, 17:30

Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

Gisteren, 16:30

BiermanHenket breidt managementteam uit

Gisteren, 11:07

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

28 mei, 2:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

28 mei, 9:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

28 mei, 9:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan