Het boek Schoolvoorbeeld, cover
Copyright: Schoolvoorbeeld
Het boek Schoolvoorbeeld, binnenwerk
Copyright: Schoolvoorbeeld
Het boek Schoolvoorbeeld, cover
Copyright: Schoolvoorbeeld
Presentatie van het boek Schoolvoorbeeld, Bart van Kampen (De Zwarte Hond) en wethouder Carine Bloemhoff
Copyright: Bert Lanting

Onderzoek naar scholenbouw in gemeente Groningen resulteert in 35 aanbevelingen

30 juni, 17:42
Geen grote verzamelgebouwen, maar juist kleinere gebouwen bij elkaar in de buurt; dat is één van de adviezen van de manifestatie Schoolvoorbeeld. De manifestatie volgde op een onderzoek naar scholenbouw in de gemeente Groningen en was een initiatief van de gemeente in samenwerking met architectenbureaus KAW en De Zwarte Hond.

Schoolvoorbeeld onderzocht – in een samenwerking tussen architecten, stedenbouwers, beleidsmakers, schoolbesturen, leerkrachten en leerlingen – hoe de gemeente Groningen de beste schoolgebouwen op de beste plek kan realiseren. De aanleiding was het scholenplan Gro Up, waarmee de gemeente in de komende twintig jaar tientallen miljoenen euro investeert in de (ver)bouw van schoolgebouwen. Het gaat daarbij om gebouwen voor hrt primair, voortgezet en speciaal onderwijs, meldt de gemeente.

35 aanbevelingen
Het onderzoek heeft geresulteerd in 35 aanbevelingen, die zijn opgedeeld in drie schaalniveaus: die van het gebouw, van de wijk en van de stad. Deze adviezen komen weliswaar voort uit een onderzoek in de gemeente Groningen, maar zijn volgens de betrokkenen toepasbaar op elke gemeente in Nederland.

“We adviseren onder andere om herkenbare schoolgebouwen te maken, die opvallen in een wijk en echt een herkenningspunt zijn”, vertelt Bart van Kampen, partner-architect bij De Zwarte Hond en curator van de manifestatie. “Het schoolgebouw moet vakmanschap uitstralen met een sterke eigen architectonische identiteit zodat leerlingen, leerkrachten en de wijkbewoners trots zijn op hun schoolgebouw.”

Tot de adviezen behoren ook de aanbeveling “om te zorgen dat er altijd een basisschool in de buurt is en de middelbare scholen goed verspreid liggen over de stad”, vervolgt Van Kampen. “Scholen zijn plekken waar we elkaar ontmoeten; bij een groen park of aan een mooi wijkplein, met goede fietsverbindingen met andere wijkfuncties in de buurt.”

Ontwerpen en proefdraaien
Naar aanleiding van de manifestatie is ook het boek ‘Schoolvoorbeeld’ verschenen, met heldere richtlijnen voor het ontwerp en de locatie van schoolgebouwen. In aanloop naar de publicatie zijn diverse activiteiten georganiseerd. Zo konden kinderen en jongeren konden hun ideeën voor de ideale school delen, en ontwierpen studenten van de Academie van Bouwkunst, onder begeleiding van onder andere architect Martijn Korendijk van De Zwarte Hond, toekomstgerichte schoolgebouwen voor opkomende stadsdelen Meerstad en De Suikerzijde

Er is tijdens de manifestatie ook proefgedraaid met een nieuwe manier van samenwerken. Ambtenaren van verschillende afdelingen van de gemeente Groningen gingen al in een vroeg stadium met elkaar in overleg. In de daaropvolgende fase werden schoolbesturen en -directies, alsook stedenbouwers en architecten betrokken.

Locatiestudies
Zes architectenbureaus deden, onder begeleiding van architect Douwe Boonstra van KAW, een locatiestudie voor nieuw te bouwen of te verbouwen scholen in de gemeente Groningen. Zo richtte BDG Architecten zich voor het Gomarus College op een mogelijke samenvoeging van alle locaties aan de Vondellaan in De Wijert, en onderzocht Studio Nuy van Noort de mogelijke samenvoeging van de scholen van NoorderBasis.

Verder nam Brique architecten de Erasmusschool in de Zeeheldenbuurt onder de loep en boog SVP zich over de beste locatie voor CSG Augustinus. Korteknie Stuhlmacher Architecten voerde onderzoek uit naar het Parcival College in de Rivierenbuurt en Frencken Scholl Architecten tot slot onderzocht goede locaties voor scholen in Beijum.

Vervolg
Deze locatiestudies leverden de gemeentelijke organisatie goede inzichten op, terwijl de betrokken schoolbestuurders en -directies op een nieuwe manier naar hun huidige locatie keken, inclusief de voor- en nadelen van blijven of vertrekken. In de komende periode volgen nieuwe onderzoeken, of worden al knopen worden doorgehakt voor de betrokken scholen, melden de betrokkenen bij Schoolvoorbeeld.

De uitkomsten van de locatiestudies zijn door de betrokken bureaus uitgewerkt en ook terug te lezen in het boek van Schoolvoorbeeld. Van deze publicatie is het eerste exemplaar op 20 juni uitgereikt aan Carine Bloemhoff, wethouder Onderwijs van Groningen.

“Alle kinderen en jongeren verdienen maximale kansen, ongeacht waar of in welk gezin ze geboren worden”, zei wethouder Bloemhoff bij de uitreiking. “Met deze adviezen hebben we een waardevol kompas in handen om samen met scholen te bouwen aan toekomstbestendige schoolgebouwen waar leerlingen én medewerkers zich thuis voelen en met plezier op terugkijken.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meer foto's en video van Eurostar-terminal op Amsterdam Centraal

Gisteren, 13:27

De Nijs, LEVS en Lüning ontwikkelen biobased bouwmethodiek ‘Tim’ die houtbouw flexibel en betaalbaar moet maken

Gisteren, 11:30

HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

Gisteren, 10:00

BoschSlabbers wint ontwerpwedstrijd voor herinrichting Grote Markt in Hulst

3 juli, 5:23

Tweede Kamer draait bezuiniging Nationale Parken terug – natuurorganisaties reageren opgelucht

Gisteren, 11:30

Rapport: wereldwijd groeit aantal toeristische trips in komende tien jaar met bijna 50%

Gisteren, 10:30

TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

Gisteren, 09:30

Stadsverwarming komt deels in handen overheid, Kamer akkoord

Gisteren, 08:30

Ontwikkeling van duurzame energie op land dreigt tot stilstand te komen

Gisteren, 07:30

Gelderland roept op tot snellere procedures voor vol stroomnet

2 juli, 9:42
Robert MuisRedacteur
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan