St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink
St. Bonifatiuscollege in Utrecht
Copyright: Mike Bink

Renovatie en uitbreiding voor karakteristiek schoolgebouw

13 februari, 15:06
Het circa zestig jaar oude gebouw van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, een middelbare school voor havo, atheneum en gymnasium, heeft een grondige renovatie en uitbreiding ondergaan. Het ontwerp van LIAG maakte het schoolgebouw nagenoeg energieneutraal en schiep de ruimte om het groeiende aantal leerlingen te huisvesten in een kwalitatief hoogwaardige en comfortabele omgeving.

Het Boni, zoals de middelbare school veelal wordt aangeduid, is een begrip in Utrecht. In 2022 vierde het St. Bonifatiuscollege zijn 100-jarige jubileum. Het hoofdgebouw van de school stamt uit de jaren 1960 en heeft een karakteristieke transparante entree en ruime entreehal. Metselwerk met betonnen raamkozijnen siert de gevel van het hoofdgebouw, terwijl verdiepingshoge betonnen elementen de twee gebouwvleugels kenmerken.

Vertrouwde aanblik
Zo’n drie jaar geleden startte de grootscheepse renovatie van het schoolgebouw. Het ontwerp van LIAG voor het vernieuwde Boni bouwt voort op de geschiedenis, vertelt het architectenbureau. Zo is onder meer, om het authentieke karakter van het hoofdgebouw te behouden, de gebouwschil van binnenuit geïsoleerd.

Achter deze vertrouwde gevels heeft LIAG een geheel nieuwe onderwijswereld gecreëerd. Het uitgangspunt hiervoor was ideaal, leggen de architecten uit. Het hoofdgebouw en de twee vleugels liggen namelijk in een U-vorm rond een binnenplaats. LIAG heeft het hoofdgebouw aan de achterzijde uitgebreid met een lichte en ruime aula.

De nieuwe aula ligt daarmee centraal in het gebouw en grenst aan het omsloten terrein. Het vormt het nieuwe, levendige hart van het Boni. De oorspronkelijke buitengevel, met roodbruin metselwerk, is in de aula in het zicht gelaten en bepaalt mede de sfeer van deze ruimte.

Extra onderwijsruimten
Op de aula zijn extra onderwijsruimten gerealiseerd. Een daklicht en beloopbaar glas op elke verdieping en over de volledige lengte van de uitbreiding maakt de leer- en werkomgeving lichter.

Een van de gebouwvleugels, waarin zich oorspronkelijk de gymzalen van het St. Bonifatiuscollege bevonden, is vervangen door een nieuwe onderwijsvleugel van twee verdiepingen. Om de bestaande fundering, met verdiepte fietsenstalling, te kunnen behouden, is deze nieuwbouw opgetrokken uit hout. Naast het lichte gewicht heeft dat een kleine ecologische voetafdruk als voordeel, aldus LIAG.

De andere vleugel is eveneens aangepakt; hier functioneerde de traditionele indeling, met smalle klaslokalen aan één kant van een lange gang, niet langer naar wens. Het architectenbureau heeft de bestaande gang bij de lokalen gevoegd en daarlangs een nieuwe gang, inclusief werkplekken, gelegd.

Het gebouwdeel is meteen verduurzaamd door het plaatsen van een nieuwe gevel. Net als de andere gevels aan de binnenplaats – van de aanbouw met aula en de nieuw gebouwde vleugel – is deze nieuwe gevel transparant en ontworpen met een rasterpatroon dat is geïnspireerd op de gevels uit de jaren 1960.

Interieur
Ook het interieur heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. De school is overgegaan van een traditioneel onderwijssysteem naar een clustering van vakken. Onder leiding van LIAG is elk cluster ingericht met zowel ruimte voor instructie als leerpleinen die het zelfstandig of gezamenlijk werken faciliteren. Verder liggen tussen de lokalen specifieke ruimten, waar leerlingen in stilte kunnen studeren of docenten kunnen werken.

Elk cluster biedt een herkenbare en inspirerende leeromgeving, legt LIAG uit. Het Kunst & Cultuur-cluster ligt vlak bij de ingang en de aula, waardoor tentoonstellingen goed zichtbaar zijn. Het Bèta-cluster heeft een dakterras dat ook kan worden ingezet voor buitenonderwijs. Het talencluster is direct verbonden met de mediatheek en open leercentrum, dat, vormgegeven als een glazen box, een ware blikvanger is.

De renovatie en uitbreiding van het hoofdgebouw van het St. Bonifatiuscollege is afgerond in 2023.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan