Arie Aalbers
Copyright: Ariane Kok
Arie Aalbers
Copyright: Ariane Kok
Arie Aalbers
Copyright: Ariane Kok
Arie Aalbers
Copyright: Ariane Kok

Arie Aalbers neemt afscheid van LIAG: “Haalbaar én maakbaar, dat was mijn missie”

2 november 2023, 14:18
Na meer dan 22 jaar partner te zijn geweest bij LIAG architecten en bouwadviseurs neemt Arie Aalbers nu afscheid van het bureau. Bij het Haagse architectenbureau gaf hij leiding aan de afdeling bouwadvies. Een stap waar hij destijds wel even over na moest nadenken. Want ja, hij was een aannemer en leidde een succesvol bouwkundig adviesbureau. Spijt van de overstap heeft hij nooit gehad. Hij had een duidelijke missie: de ontwerpen van de architecten voor de aannemers haalbaar en maakbaar maken.

Over de streep getrokken door Dirk Roosenburg
Voor een man van juist het bouwen is de overstap naar een architectenbureau niet bepaald vanzelfsprekend. “Dat ging ook niet vanzelf. Ik werd gebeld door een headhunter of ik interesse had om bij LIAG bouwadviseur te worden, maar sloeg het aanbod in eerste instantie af”, vertelt Aalbers. “Er volgde later toch een gesprek en nog steeds liep ik er niet echt warm voor. Tot ik Dirk Roosenburg, destijds partner van LIAG, sprak. ‘Bij ons zit je direct aan tafel met de opdrachtgevers, de gebruikers,’ zei hij. Dat waren niet de minste: de Raad van Bestuur van Shell, de top van Philips, hogescholen. Toen dacht ik, hee, dat is best interessant. Het klopte ook. Later schoof ik aan bij opdrachtgevers als het Prinses Máxima Centrum, Excelsior Rotterdam, Rijksvastgoedbedrijf en Wageningen University & Research.”

De kracht van de dialoog
De overstap was wennen voor Aalbers. “Ik moest in de huid van opdrachtgever, architect en aannemer kruipen. Goede communicatie en onderlinge afstemming zijn daarbij essentieel. Wanneer je van de ander weet waar het echt om draait, dan kun je meedenken. Wanneer je van de ander zijn of haar belang (ook) kent, dan kun je samen op zoek gaan naar de win/win-situatie. Neem de architect en de aannemer. Het zijn van oudsher twee verschillende bloedgroepen, die elkaar met de nodige argwaan bezien. Onterecht. Met een dialoog bereik je zoveel meer. Je leert elkaars taal te spreken en je begrijpt het uitgangspunt van de ander beter. Zo ontstaat de bereidheid om samen iets op ‘de beste’ manier te realiseren.”

Respect voor de bouwvakkers
Ook voor opdrachtgevers en aannemers was Aalbers aanpak soms wennen. Want Aalbers is een rasechte Rotterdammer. Zo zegt hij waar het op staat. “Als het hoogste punt van een gebouw bereikt is, gaan opdrachtgevers graag met de eer strijken. Ik trok me daar niks van aan en roemde juist altijd de bouwvakkers. De mensen die door weer en wind naar het hoogste punt toe hebben gewerkt. Daar moet je respect voor hebben. Het hoogste punt is vooral hun feestje.”

Maar, het is ook een van de mijlpalen die je samen viert. “Het maakt het hele team trots. En, het verstrekt de motivatie en het gevoel van saamhorigheid. Een goede communicatie is belangrijk. Een goede samenwerking is net zo belangrijk. Daar heb ik me vanaf het begin keihard voor ingezet", aldus Aalbers. “Bouwen is een meerjarig proces; en het is daarom belangrijk dat het een feest is. Het is voor iedereen fijn als de samenwerking plezierig en ontspannen verloopt. Dat komt de kwaliteit van het gebouw ten goede."

Vroege omarming van BIM
Aalbers heeft veel zien veranderen. Zo maakte LIAG ruim 20 jaar geleden als een van de eerste bureaus de overstap naar het 3D tekenen en dus BIM. “Het werk werd complexer én eenvoudiger. Het hielp de juiste verwachtingen te scheppen bij de opdrachtgever. Het gehele proces verliep efficiënter en samen wisten we een beter resultaat te bereiken. Dat is niet alleen positief, het is ook essentieel.” Toonaangevend op het gebied van BIM is LIAG nog steeds. “Zo is het inmiddels ook een tool die aanzet tot het creëren van duurzamere gebouwen. Door de koppeling van BIM aan de Building Circularity Index (BCI), geeft deze tool ons en de opdrachtgever inzicht in de werkelijke circulariteit van een project. Vanaf de start van het ontwerpproces zetten we het in als een sturingsmiddel.”

Opvang voor Oekraïense vluchtelingen en tehuis voor kinderen met een beperking
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We kunnen veilig zeggen dat LIAG een ‘bouwend’ architectenbureau is. Niet geheel zonder risico. Zo draaide Aalbers zijn hand er niet voor om ‘in the lead’ te zijn bij een Design & Build-opgave. Of om een leegstaand kantoorpand te transformeren tot een nieuw thuis voor Oekraïense vluchtelingen. Drie maanden na het verkennende telefoongesprek met de gemeente namen de eerste mensen er hun intrek. "Het was een uitdaging; in tijd van personeelskrapte en schaarste aan materialen. En o ja, dan was er ook nog de zomervakantie. Maar het is gelukt. Precies op tijd. We zagen de eerste bussen arriveren. De blikken van die mensen... dat doet wat hoor. Want we hebben een zo fijn mogelijke omgeving willen creëren voor hen."

En nu? Gaat hij achter de spreekwoordelijke geraniums zitten? “Nee hoor. Ik wil wat meer reizen. Voor stichting Sibusiso reis ik in november naar Tanzania. We zijn daar namelijk druk bezig met de bouw van een nieuw tehuis voor kinderen met een beperking. Maar iedereen kan me bellen hoor, want ik maak nog steeds kostenramingen en geef graag bouwadvies. Nu doe ik dat alleen niet meer veertig uur per week.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan