Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee
LIAG, Kindcentrum Het Sterrenwerk, Sassenheim
Copyright: LIAG en Lucas van der Wee

Kindcentrum Het Sterrenwerk is illustratie van ambities LIAG

4 juni, 14:17
Het bureau LIAG heeft het creëren en ervaren van geluk door architectuur tot een leidend motto gemaakt. Daarbij vraagt men zich voortdurend af hoe een gebouw kan bijdragen aan het geluk van zijn gebruikers, maar ook welke waarde het toevoegt aan de maatschappij. Zo wil LIAG bij voorkeur, en samen met opdrachtgevers, werken aan gebouwen 'waar je gelukkig van wordt'.

Dat streven naar duurzame, leefbare en gezonde gebouwen waar mensen blij van worden heeft geleid tot het ontwerp voor het Kindcentrum Het Sterrenwerk in Sassenheim. Hier waren het dus vooral kinderen, leerkrachten en ouders die blij gemaakt konden worden. Het gebouw, waarin zowel een fusieschool en kinderopvang zijn gehuisvest, biedt vooral kinderen de ruimte om te bloeien en te groeien. De school vormt zo een basis om 'vol vertrouwen de toekomst tegemoet te kunnen treden'. Het ontwerp van LIAG zet daartoe in op een kwalitatief hoogstaand en gezond gebouw waarin iedereen zich thuis voelt, leerlingen optimaal kunnen presteren en leerkrachten minder stress ervaren.

Context
Kindcentrum Het Sterrenwerk ligt centraal in een woonwijk met veelal non-descripte architectuur uit de jaren 80. In die context trekt de tweelaagse nieuwbouw van LIAG direct de aandacht. Toch zoekt het gebouw door de keuze voor een zandkleurig baksteen ook nadrukkelijk aansluiting bij de omgeving en omliggende architectuur. De variatie van kleurnuances in de gebruikte stenen en de bepaalde metselwerkverbanden benadrukken de bijzondere functie en het maatschappelijke karakter van dit gebouw. Het robuuste voorkomen van het gebouw moet het gewicht van de functie, alsook het gevoel van een veilige plek voor kinderen onderstrepen.

Thomas Bögl van LIAG architecten bevestigt dat de vorm van het gebouw weliswaar eenvoudig oogt, maar dat de gevel nadrukkelijk verbijzonderd is. 'Door een abstract spel van vlakken en de nodige verfijning in de uitwerking onderscheidt het gebouw zich, maar toont het ook zijn functie', aldus Bögl.

Twee gezichten
Naast de architectuur uit de jaren 80 hebben ook de omliggende wegen en watergangen de architectuur van Het Sterrenwerk beïnvloed. Een ruime, iets uitstekende verdieping over de gehele lengte van het gebouw bepaalt het uiterlijk van de gevel aan de straatzijde. Deze overdekte zone biedt kinderen en ouders op het schoolplein bescherming tegen zon en regen. Bovendien zorgt deze overstek voor een overgang tussen de dynamiek in de buitenruimte en de rust in het gebouw. Aan de achterkant van het gebouw is de verdieping juist wat terugliggend geplaatst. In combinatie met het gebruik van natuurlijke materialen en organische vormen zorgt deze geleidelijke opgang voor een goede inpassing van het gebouw in de groene omgeving. Het biedt bovendien een beschutte plek voor de allerjongste kinderen en een dakterras met uitzicht voor de wat oudere leerlingen.

Op (kinder)maat
Bij de ruimtelijke indeling van Het Sterrenwerk is zorggedragen voor een naadloze aansluiting van opvang en onderwijs. Iedere leeftijdscategorie (of -fase) heeft daarbij een eigen, herkenbare en vanzelfsprekende plek in het gebouw. De inrichting van elk cluster sluit qua beleving en maat aan bij de betreffende leeftijdsgroep. Terwijl de (speel)omgeving van de jongste leerlingen, zowel binnen als buiten, een zeer beschut karakter heeft, opent de omgeving van de oudere kinderen zich steeds verder. Zo oogt elk volgend cluster weer wat ruimer. Desondanks voelt het kindcentrum in zijn geheel kleinschalig en intiem aan. Hierdoor zullen kinderen zich er snel vertrouwd voelen.Ook de wijze waarop de groepsruimten de leer- en speelpleinen omarmen draagt hieraan bij. Mart Bremer, LIAG architecten: 'Deze pleinen zijn daarmee altijd in het zicht en zijn tegelijkertijd zo vormgegeven dat het een rustgevende uitwerking heeft op de kinderen'.
Met het ontwerpen van veel afgeronde vormen, de keuze voor natuurlijke materialen en pasteltinten en door de royale toetreding van daglicht heeft het interieur een huiselijke sfeer.

Multifunctioneel hart
In het hart van het gebouw bevindt zich een opvallende blikvanger in de vorm van een multifunctioneel meubelstuk. Deze bamboe sculptuur dient zowel als ontvangstbalie, keuken, opbergruimte en trap. Het meubel is bedoeld als een veelzijdige en vanzelfsprekende ontmoetingsplek. Maar het is tevens een oriëntatiepunt in de verbindingen tussen de verschillende clusters, het speelplein op de begane grond en de leerpleinen op de verdieping. Het veelzijdige element kan bovendien op nog andere manieren inzet worden bij het programmeren van de centrale ruimte. Mart Bremer van LIAG architecten schets een beeld van beschutting voor de allerjongsten en open, grotere plekken die ideaal zijn voor oudere leerlingen.
 

Bron: LIAG architecten en bouwadviseurs

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel gebouw door KAAN Architecten in Parijs opgeleverd

Gisteren, 13:54

Zomerserie: Architect in... Hongarije

Gisteren, 10:48

Nieuwe woningen op plek eerste sociale woningbouw Ouderkerk aan de Amstel

Gisteren, 09:18

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

22 juli, 2:27

NVM roept minister Keijzer op om in te grijpen op huurmarkt

Gisteren, 14:49

Koophuis tien procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

Gisteren, 11:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

22 juli, 1:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

22 juli, 9:28

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

19 juli, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

19 juli, 9:19
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan