Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Sotheby's
Copyright: Sotheby's
Copyright: Sotheby's
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Stefan Ruiz
Copyright: Sotheby's
Copyright: Sotheby's
Copyright: Sotheby's
Copyright: Stefan Ruiz

Sotheby's opent in Hong Kong vestiging naar ontwerp MVRDV

15 augustus, 16:08
Voor het bekende veilinghuis Sotheby’s heeft MVRDV een nieuwe locatie in Hong Kong ontworpen. Het interieurontwerp is geïnspireerd door het Taoïsme en heeft twee verschillende sferen: de lichte bovenverdieping is een galerie met door Sotheby’s geselecteerde kunstwerken; de benedenverdieping biedt de bezoeker een ‘persoonlijke ontmoeting’ met kunstobjecten.

Het nieuwe Sotheby’s Maison bevindt zich op de hoek van Chater Road en Pedder Street, in het hart van Hong Kong. Hier is een drukbezocht onderdeel van het Landmark Chater, een winkelbestemming voor luxeproducten, getransformeerd voor de vestiging van het veilinghuis.

Een reeks witte salons
Dankzij voetgangersroutes op meerdere niveaus, typerend voor Hong Kong, betreedt het merendeel van de bezoekers het Sotheby’s Maison op de eerste verdieping: via luchtbruggen en liften vanaf het straatniveau. Het concept van MVRDV brengt op deze verdieping zeven voorheen losstaande winkelruimten samen tot vijf ‘salons’ met één coherent ontwerp.

Elke salon heeft een eigen focus en toont kunstwerken en luxeproducten voor de directe verkoop. De flexibele ruimten van de salons zijn overwegend uitgevoerd in wit, aangevuld met natuurlijke materialen als walnoot en marmer, alsook blauwtonen en accenten van champagne-kleurig staal, geïnspireerd op de huisstijl van Sotheby’s.

De eerste verdieping biedt een open, ononderbroken ruimte die aanmoedigt om het pand te ontdekken, zegt MVRDV. Het ontwerp creëert een doorloop door de verschillende salons, waardoor het Maison een ‘publieke kunst- en cultuurhub’ wordt. Op dezelfde verdieping opent binnenkort een café om de toegankelijkheid van het Sotheby’s Maison te vergroten voor een breed publiek.

Breed publiek en bijzondere kunst
“We denken misschien snel dat bekende veilinghuizen ietwat elitaire plekken zijn, die niet bezocht worden door een breed publiek”, zegt MVRDV-medeoprichter Jacob van Rijs. “Wij hadden een ruimte voor ogen waar de barrière tussen bezoekers en unieke kunstcollecties verkleind wordt op een nieuwe en gedurfde manier.”

“De eerste verdieping is een constant veranderende plek waar men zeldzame items kan bewonderen die normaliter vaak verborgen zijn voor het publieke oog. De rustige, bedachtzame sfeer op de benedenverdieping geeft bezoekers een intieme één-op-één ervaring met een selectie kunstobjecten, een perfect contrast met de druktes op de bovenverdieping.”

Taoïstische tradities
Het aanbod van Sotheby’s Azië onderzoekend, werd het ontwerpteam geïnspireerd door de Gongshi, vertelt MVRDV. Dit type kalksteen is een bijzonder gewaardeerd object uit de Chinese cultuur; het symboliseert harmonie met de natuur, aanpassingsvermogen en verandering en is een uitdrukking van de Tao.

De door natuurlijke elementen gevormde steen was inspiratiebron voor het trappenhuis van het Maison. De trap wordt omgeven door gelaagd hout voor een natuurlijke uitstraling. Het trappenhuis fungeert als een sfeervolle doorgang tussen de twee verdiepingen.

Taoïstische tradities worden voortgezet op de begane grond, legt MVRDV uit. De benedenverdieping heeft een intiemer, donker en organisch karakter om vertrouwelijke afspraken van het veilinghuis te faciliteren. De hoofdruimte heet de Grotto en biedt een multifunctionele plek voor evenementen van Sotheby’s, zoals exposities en veilingen.

Grenzend aan de Grotto ­– de namen zijn niet zo Chinees – liggen de twee privéruimten Sanctum en Pantheon. De ingangen tot deze kamers bestaan uit gelaagd hout, als een voortzetting van het trappenhuis. De muren hebben donkere tinten bordeauxrood en antraciet. Door de meditatieve sfeer en gewelfde plafonds tot zes meter hoogte zijn de kamers een speciale plek om kunst te bekijken.

Openingsexposities
De begane grond biedt momenteel twee exposities. ‘Ice: Two Masterpieces on Loan from the Long Museum’ toont twee werken die duizend jaar van elkaar verwijderd zijn. Deze expositie benadrukt de onderlinge verbondenheid van kunst door de tijd en over grenzen heen. De twee objecten zijn het Eisberg van Gerhard Richter en een zeer zeldzaam en waardevol Chinees Ru-penseelschaaltje van keramiek met glazuur dat de kleur en textuur van ijs nabootst.

De tweede expositie is ‘Bodhi: Masterpieces of Monumental Buddhist Art’, waarin monumentale Boeddhistische sculpturen de evolutie van Boeddhistische kunst illustreren. “Een tentoonstelling van spirituele kunst leek ons de beste manier om de opening van dit Sotheby’s Maison te vieren”, zegt Nicolas Chow, voorzitter van Sotheby’s Azië. “De indrukwekkende tentoonstellingsruimte op de begane grond is een klein architectonisch meesterwerk dat we op de best mogelijke manier wilden openen. Beeldhouwkunst is hiervoor niet te overtreffen.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Kleurrijke kantooromgeving met aandacht voor welbevinden.

3 uur geleden

Woonpioniers ontwerpt huis van strategisch positioneerde 'blokken'

Vandaag, 13:58

Een architect van fundamentele andersheid

Vandaag, 11:51

Dak NEMO Science Museum ondergaat flinke vergroening

Vandaag, 11:17

Nominaties Haagse Openbare ruimte Prijs 2024 bekend

4 uur geleden

Zo'n 1,75 miljoen mensen bezochten Open Monumentendag

Vandaag, 09:43

Symposium over De Groene Stad van de Toekomst in Almere

13 september, 4:18

Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten

13 september, 11:29

ING: woningnood dwingt jongeren grote levenskeuzes uit te stellen

12 september, 1:54

Grote toename stikstof in bodem Nederlandse bossen gemeten

12 september, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan