Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
De Oosterlingen, plein
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision
De Oosterlingen, daken
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision
De Oosterlingen, straat
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision
De Oosterlingen, plein
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision
De Oosterlingen, daken
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision
De Oosterlingen, straat
Copyright: Being en MVRDV / Vivid Vision

De Oosterlingen vormt sluitstuk Oostenburg

29 mei, 16:43
Met de aankondiging van de bouwstart van De Oosterlingen door ontwikkelaar Being en bouwbedrijf Vink Bouw breekt de slotfase van de (her)ontwikkeling van een inmiddels succesvol en populair stuk Amsterdamse binnenstad aan. MVRDV maakte het ontwerp. Het ensemble De Oosterlingen bestaat uit zeven contrastrijke woongebouwen die op de laatste nog onbebouwde kavels op Oostenburg zullen verrijzen.

Glans
Wanneer het woonensemble wordt opgeleverd (gepland voor medio 2026) is de transformatie van de historische scheepswerf tot een levendige stadswijk voltooid. Het waterrijke Oostenburg kent een lange (haven)industriële historie en diende ooit als aanmeerplek voor schepen en opslagplaats voor specerijen. Sinds de eerste ontwerpen uit 2018 om dit stuk stad weer glans te geven zijn er inmiddels 1.500 woningen en ruim 100.000 vierkante meter aan commerciële ruimtes, verdeeld over 70 karakteristieke en duurzame gebouwen, gerealiseerd. Daar worden de komende jaren nog 400 woningen en 20.000 vierkante meter commerciële ruimtes aan toegevoegd.

Partijen
Deze binnenstedelijke gebiedsontwikkeling oogst inmiddels alom lof. Wel greep men vorige maand helaas naast de NEPROM-prijs 2024 waar de wijk, samen met vier andere projecten, voor genomineerd was. De uitvoering kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen betrokken partijen – woningcorporatie Stadgenoot (gebiedsregisseur), bouwende projectontwikkelaar VORM, gemeente Amsterdam, Steenwell en de Van Gendt Hallen. Daarbij zijn meer dan vijfentwintig (landschaps)architecten en meerdere bouwbedrijven betrokken. Verder wordt elke kavel afzonderlijk ontwikkeld en gebouwd.

De wijk heeft een programma met een mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken, horeca en bedrijvigheid. De historische kern van Oostenburg blijft hierbij bewaard. Die bestaat uit de de 19e-eeuwse Van Gendthallen, de Werkspoorhal, de oude kademuren en de resterende kraanbokken van Werkspoor.
Het slotstuk van de nieuwe wijk is het buurtplein, dat samen met buurtbewoners en ondernemers wordt ontwikkeld. De Oosterlingen heeft een prominente locatie aan dit plein. Daarmee vervult het een sleutelrol in de voltooiing van de buurt.

Expressief
Het stoere karakter en historie van dit deel van Amsterdam vindt zijn weerklank in de vormgeving en materialisatie van De Oosterlingen. Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een volume van zeven expressieve panden, die samen het beeld van een rijkgeschakeerd Amsterdams straatje moeten gaan opwekken. Het project heeft een totaal oppervlak van circa 14.000 vierkante meter en telt 141 koopappartementen en 550 vierkante meter aan commerciële ruimte.

Divers geheel
Het ontwerp van MVRDV laat een reeks gebouwen zien die zich van elkaar onderscheiden door de toepassing van verschillende materialen. Dat varieert van keramiek en hout tot drystack baksteen, bio-based composites en rammed earth. Door de zeven gebouwen namen te geven die een verband met elkaar hebben wordt de samenhang tussen de contrasterende gebouwen versterkt. Namen als 'de zwaluwtoren', 'het riet', 'de imker', 'de tuin' en 'het huis' suggereren het idee van een gebouwenfamilie. Ook versterkt de naamkeuze de aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit die hier centraal staat. Bij het ontwerpen was bovendien een omgevingspsycholoog betrokken om zo voldoende zorg te dragen voor het welzijn van zowel natuur (flora en fauna) als dat van de mens.
Met een intiem, stedelijk landschap met groene daktuinen en gevels die afsteken tegen het industriële erfgoed van het eiland wordt een balans tussen levendigheid en rust nagestreefd.

Zo staat De Oosterlingen, volgens Dirk Dekker, medeoprichter en -eigenaar van Being, symbool voor de toewijding van de ontwikkelaar aan het creëren van betekenisvolle en duurzame leefomgevingen. 'Dit project, in het hart van Amsterdam, slaat een brug tussen de historie van Oostenburg en de behoeften van de hedendaagse en toekomstige stadsbewoners.'

De Oosterlingen is een ontwikkeling van Being. Het ontwerp is afkomstig van MVRDV en DELVA Landscape Architecture & Urbanism, in samenwerking met Arup, DGMR en IMd Raadgevende Ingenieurs. Vink Bouw is verantwoordelijk voor de bouw.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

Gisteren, 16:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

Gisteren, 15:03

Ontwerpteam voor grootschalige vernieuwing S.M.A.K. Gent geselecteerd

Gisteren, 12:20

‘Super Skin’ is thema van Architect@Work in Rotterdam

Gisteren, 10:00

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

Gisteren, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan