Roosendaal 2040, kloostertuinen
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Paterskerk
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, ecologische stroom
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Sint Gertrudis-kerk
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Hervormde cultuurkerk
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, buurttuinen
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, gezondheids- en ouderenzorg
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Stationsplein
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, mobility hub
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Moeder Godskerk
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, portiekflat 2.0
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, Nieuwe Markt
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, nieuw stedelijk aanzicht
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, nieuw collectief erfgoed
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, positie
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, het Mozaïek
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, concept
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, de barcode
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, principes
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, economie en onderwijs
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, energie en circulariteit
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, mobiliteit
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, natuur en water
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, sociaal
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, wonen
Copyright: MVRDV
Roosendaal 2040, visieboeken
Copyright: MVRDV
Participatie, MVRDV in Roosendaal benadert de inwoners
Copyright: MVRDV
Participatie
Copyright: MVRDV
Participatie
Copyright: MVRDV

Strategische visie van MVRDV voor ‘kwaliteitssprong’ Roosendaal

27 maart, 14:05
De gemeenteraad van Roosendaal heeft op 17 maart RSD40 goedgekeurd, een strategische toekomstvisie tot 2040 voor de stad, dorpen en buitengebieden van de gemeente. Dit plan is ontwikkeld door een team onder leiding van MVRDV en in samenwerking met Roosendalers, gemeentemedewerkers en diverse experts.

De visie RSD40 – ook wel ‘Het Mozaïek’ genoemd – bevat zowel aanpassingen in het ruimtegebruik als meer dan veertig potentiële projecten op belangrijke locaties. Het doel is om Roosendaal een ‘kwaliteitssprong’ te geven, die de stad laat groeien, het welzijn van de inwoners verbetert en de typische, lokale kenmerken versterkt, legt MVRDV uit. De visie is vastgelegd in zeven boeken die samen een leidraad vormen voor de toekomstige, duurzame ontwikkeling van Roosendaal.

Aantrekkelijker met behoud van kwaliteiten
Roosendaal is een knooppunt in het westen van Noord-Brabant; de stad ligt op een strategische locatie tussen de Randstad, Zeeland, Vlaanderen en de Brabantse steden. De combinatie van een lage bevolkingsdichtheid en een gunstige ligging maakt Roosendaal geschikt voor de bouw van extra duurzame woningen, iets waar in de regio grote behoefte aan is, aldus MVRDV.

Een groei naar 100.000 inwoners kan meer investeringen en een breder cultureel en recreatief aanbod aantrekken. De bevolking blijft echter steken rond de 77.000. Door de uitstroom van jongeren heeft de stad te maken met vergrijzing. De uitdaging voor Roosendaal is om deze trend te keren en de stad aantrekkelijker te maken voor nieuwe en bestaande inwoners zonder in te leveren op de huidige kwaliteit en menselijke maat.

Bottom-up en top-down
In 2021 schakelde de gemeente MVRDV voor advies over stedelijke ontwikkeling van Roosendaal. Tijdens dit proces werd duidelijk dat er behoefte was aan een brede, overkoepelende strategie, vertelt het architectenbureau. Een team onder leiding van MVRDV – in samenwerking met Rebel Group en Transitiefocus – kreeg de opdracht deze strategie te ontwikkelen en MVRDV-medeoprichter Winy Maas werd aangesteld als stedenbouwkundig adviseur.

De afgelopen twee jaar voerde MVRDV intensieve gesprekken met de gemeente om lopende projecten, die tot dan toe versnipperd waren, in een strategische visie te integreren. Daarnaast werd de mening van ruim 3.000 inwoners opgehaald via bijeenkomsten en interactieve digitale tools. De visie is dan ook een gebalanceerde mix van zowel een bottom-up- als een op-down-aanpak, met een vriendelijke stad als uiteindelijk doel.

Gebalanceerde verdichting
De visie herdefinieert het ruimtegebruik in de gemeente en presenteert dit in de vorm van een barcode. Deze Roosendaalse barcode geeft de huidige en toekomstige verdeling van ruimte in de gemeente weer. Er komt meer ruimte voor wonen, cultuur, onderwijs, natuur, water en duurzame energie door functies te combineren en gebruik te maken van onbenutte locaties in de stad.

De stedelijke verdichting gaat gepaard met het uitgangspunt dat er geen netto toename van infrastructuur mag zijn. Nieuwe infrastructuur moet elders worden gecompenseerd door schaalverkleining. De visie richt zich op een loop- en fietsvriendelijke stad door bestaande wegen en fiets- en voetpaden te verbinden tot een samenhangend netwerk voor de toekomst, legt MVRDV uit.

Om bevolkingsgroei te bereiken en jongeren aan te trekken, is niet alleen méér woningbouw nodig, maar vooral meer variatie in het woningaanbod. Roosendaal heeft nu vooral een groot aanbod aan eengezinswoningen; de visie pleit voor een grotere variatie aan woonvormen. De groei van het aantal woningen moet hand in hand gaan met meer voorzieningen op het gebied van recreatie, cultuur en onderwijs, zodat Roosendaal aantrekkelijk wordt voor mensen van verschillende leeftijden.

Roosendaalse identiteit
De visie benoemt het karakter dat Roosendaal typeert: de stad bestaat uit meerdere wijken met elk een eigen identiteit, in plaats van één dominante historische kern. Voor elke wijk is naar aanleiding van gesprekken met inwoners een ‘wijkpaspoort’ opgesteld, waarin de rol van de wijk binnen de bredere visie wordt beschreven. In deze wijkpaspoorten staan de belangrijkste geplande ontwikkelingen en welke rol elke wijk speelt in de toekomst.

“Roosendaal is een bonte verzameling wijken, maar juist dat biedt kansen”, zegt Maas. “In mijn eigen woonplaats Rotterdam is zo’n zelfde mix uiteindelijk een kracht geworden, en dat kan hier ook. Het Mozaïek is een oproep om de identiteit van Roosendaal beter naar voren te brengen. De visie laat je ook kijken naar welke mogelijkheden er zijn voor de ruimtes tussen de bestaande wijken. In gesprekken met Roosendalers merkten we een grote wens om de lat hoger te leggen, trots te zijn op de stad en echt mooie gebouwen neer te zetten, geen standaarddozen.”

Veertig inspiratieprojecten
Met RSD40 wil Roosendaal zijn karakter en trots een boost geven. Aan de visie zijn veertig projecten ter inspiratie toegevoegd, die de aantrekkelijkheid en het aanbod van de stad kunnen verbeteren. Zo biedt volgens de visie de herontwikkeling van de spoorzone kansen voor een levendige stadswijk. Door een deel van de A58 te overkappen, kan ruimte ontstaan voor een park met woningen en sportvoorzieningen. Rond de Nieuwe Markt is hoogbouw een optie om het plein meer uitstraling en een centrale functie te geven.

Verder kan de kloostertuin van Mariadal worden gerenoveerd en opengesteld voor het publiek, met woningen in de kloostermuur. Het verbreden van verschillende beekjes creëert mogelijkheden voor nieuwe recreatiegebieden. Leegstaande kerken kunnen een tweede leven krijgen als woningen, buurtcentra, werkplaatsen of culturele locaties. De 40 projecten in RSD40 schetsen een toekomstbeeld voor een dynamischer en toekomstbestendig Roosendaal, waarin bewoners centraal staan, stelt MVRDV.

De strategische visie RSD40 is opgesteld door een team bestaande uit MVRDV, de gemeente Roosendaal, Rebel Group en Transitiefocus, met input van Joost van Faassen Stedelijke Strategie & Advies, Goudappel, SpringCo, Merosch en Wing.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Beschut wonen in een coulissenlandschap

28 maart, 9:30

Space Encounters ontwerpt ShowDepot voor collectie De.Groen aan haven in Arnhem

27 maart, 3:43

Nieuwe Bibliotheek Bonaire ademt couleur locale

27 maart, 11:28

Team V stelt twee nieuwe partners aan

27 maart, 9:57

Wateroverlast en bodemdaling kunnen woningbouw bedreigen

27 maart, 10:36

Organisaties willen sneller actie van politiek in stikstofcrisis

27 maart, 10:02

Kampen begint kort geding tegen Enexis om aansluiting schoolgebouw

26 maart, 10:56

Ballast Nedam ziet nettowinst en omzet stijgen

25 maart, 4:37

Provincies willen drinkwaterbesparing in nieuwe huizen

25 maart, 10:02

Parijs stemt voor autovrij maken van 500 straten

24 maart, 10:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan