Copyright: MVRDV

Europees samenwerkingsproject voor multifunctioneel dakgebruik gestart

Gisteren, 11:38
Een consortium van veertien partijen start dit jaar het Europese project Multiroofs, dat is gericht op het inzichtelijk maken van de potentie die daken bieden voor multifunctioneel gebruik. Nederland is goed vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband, met onder andere Stichting Rooftop Revolution, TU Delft en MVRDV.

Het Europese dakenproject Mutiroofs, dat dit jaar start, gaat 4 ½ jaar duren. Het ontvangt financiering vanuit Interreg North-West Europe en wordt uitgevoerd door een consortium van overheden, non-profit organisaties, kennisinstellingen en commerciële partijen.

In totaal is er meer dan 6 miljoen euro gemoeid met het project, waarbij op basis van digital twins de potentie van multifunctioneel dakgebruik inzichtelijk wordt gemaakt. Daarnaast zet het project in op methoden om welwillende gebouweigenaren te achterhalen en financiële prikkels voor huiseigenaren te ontwikkelen, vertelt Stichting Rooftop Revolution.

Oplossing voor meerdere vraagstukken
Uitgangspunt voor het project is, zoals we het in Nederland al kennen van inspanningen door Stichting Rooftop Revolution en MVRDV, dat het benutten van (stedelijke) daken een oplossing kan zijn voor verschillende maatschappelijke vraagstukken. De verstedelijking van Europa blijft doorgaan, terwijl juist steden in meerdere opzichten een enorme druk op het land leggen, aldus het European Environment Agency (EEA).

In 2021 woonde 74,8% van de Europeanen in stedelijke gebieden, een percentage dat volgens het EEA en EUROSTAT (het statistiekbureau van de EU) naar verwachting stijgt tot 80% in 2050. Tegelijkertijd nemen stedelijke gebieden 80% van het energiegebruik en 85% van het BBP voor hun rekening. Noordwest-Europa is een van de meest verstedelijkte regio’s.

Interreg North-West Europe streeft naar een groene, slimme en rechtvaardige transitie. Multiroofs sluit hierop aan door dakpotentie grootschalig in kaart te brengen en multifunctioneel gebruik te stimuleren.

In kaart brengen dakpotentie
In het project wordt een gereedschap ontwikkeld dat overheden inzicht geeft welke daken de grootste potentie hebben voor oplossingen op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, duurzame-energiewinning, woonruimte, ontmoetingsruimte en mobiliteit. De tool wordt in eerste instantie ontwikkeld voor en in samenspraak met de steden Rotterdam, Mechelen, Brussel en Dublin, en de regio Île-de-France (Parijs).

Het project richt zich ook op de ontwikkeling van een methode om gebouweigenaren te achterhalen die welwillend zijn om met hun daken aan de slag te gaan, meldt Stichting Rooftop Revolution. Verder  richt het project zich op het ontwikkelen van effectieve financiering voor multifunctionele dakbenutting.

Tot slot worden de oplossingen en opgedane kennis gedeeld worden met zo’n dertig geïnteresseerde steden in Noord-West Europa, zodat ook zij werk kunnen maken van de mogelijkheden op de daken.

Nederlandse inbreng
Stichting Rooftop Revolution meldt dat ze een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van de digital twin. Haar ervaring met de Duurzame Daken Kansen Kaart wordt gebruikt om data en expertise leveren. Deze kaart is een instrument dat volgens de stichting al veel wordt ingezet door Nederlandse provincies, waterschappen, gemeenten en vastgoedeigenaren. De Duurzame Daken Kansen Kaart geeft inzicht in de dakpotentie van vastgoed en de oplossingen die daken kunnen bieden.

Verschillende organisaties werken, onder leiding van de gemeente Rotterdam, samen aan het in kaart brengen van de dakpotentie en het gebruik van digital twins. De hierbij betrokken partners zijn Stichting Rooftop Revolution, MVRDV, TU Delft, Roofscapes Studio, Dublin City University, Open and Agile Smart Cities and Communities, FARI Vrije Universiteit Brussel en FARI Université Libre Bruxelles.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van D/DOCK moet Hotel Amsterdam American allure teruggeven

Gisteren, 16:28

Tentoonstelling Carbon Confessions van MVRDV geeft openhartig inzicht in duurzaamheidstransitie

Gisteren, 15:14

Woongebouw langs Tolhuiskanaal ontworpen als gekantelde loods

Gisteren, 14:29

Dok architecten benoemt Marta Meijer en Kim Wandel tot partner

Gisteren, 09:57

Verhuispremies bevorderen doorstroming in Utrecht

Gisteren, 17:05

TU Eindhoven tevreden over herstart na cyberaanval

Gisteren, 13:23

Noord-Holland breidt opties voor nieuwe datacenters uit

Gisteren, 10:32

‘Bouwdip’ zichtbaar: 82.000 woningen erbij in 2024

20 januari, 1:21

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

20 januari, 9:26

Zuid-Holland wil voorrang warmtenetten bij aansluiting op vol net

17 januari, 11:54
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan