Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

Bouw van MVRDV’s omvangrijke LXK-complex in Berlijn gestart

14 maart, 12:31
In de Berlijnse wijk Friedrichshain is de bouw gestart van het LXK-complex, dat ruim 61.000 m2 aan gemengd programma met woon-, kantoor- en commerciële ruimte toevoegt aan dit snel ontwikkelende district. MVRDV ontwierp het complex als twee diametraal tegenover elkaar opgestelde L-vormige volumes, ‘omwikkeld’ door een lichtgevende band.

De enkele, lichtgevende band strekt zich in een horizontaal doorlopende lijn rond elk van de twee gebouwen, waarmee het complex direct herkenbaar wordt, “ongeacht de wisselende luchten van Berlijn”, zegt MVRDV. Tegelijkertijd verenigt de doorlopende lijn de beide volumes tot een enkele entiteit. Ter hoogte van deze band is de gevel naar achteren geplaatst, zodat er ruimte is voor royale, groene terrassen uitzicht bieden op de Spree, de stad en de binnenplaats.

Volumes met publieke ruimte
Het LXK-complex, dat verrijst naast Berlin Ostbahnhof, biedt ongeveer 51.850 m2 kantoor- en commerciële ruimte en 9.350 m2 woonruimte. De woningen zijn geconcentreerd in één blok. Het complex kan worden gezien als een rechthoek, waarin een binnenplaats is gecreëerd voor toegang van daglicht en waarvan vervolgens de hoeken zijn opengebroken.

Hiermee zijn twee L-vormige volumes gecreëerd, met op de hoeken grote openbare pleinen. De hoeken van de gebouwen zijn bedoeld voor een (commerciële) invulling met bijvoorbeeld restaurants, kleinschalige winkels en gemeenschapsvoorzieningen. De toegankelijke binnenplaats biedt een snellere verbindingsroute voor voetgangers tussen de sport- en culturele voorzieningen in de buurt.

De toegankelijke binnenplaats op maaiveldniveau, terrassen op het centrale niveau en de dakterrassen vormen gezamenlijk een gelaagd systeem van landschappen, dat overeenkomt met het overkoepelende sociale en duurzaamheidsconcept van het complex, stelt MVRDV. “Deze ontwerpbenadering versterkt de visuele aantrekkingskracht en draagt bij aan een holistische en milieubewuste architectonische oplossing”, aldus het architectenbureau.

Visuele opdeling
De twee volumes zijn visueel opgedeeld in kleinere blokken om het complex te laten aansluiten op de schaal van de omgeving. De blokken worden benadrukt door de asymmetrische vormen van de semi-transparante, verticale panelen aan de gevel. De wisselende plaatsing van deze panelen creëert een schaakbordpatroon en daarmee voor voorbijgangers een dynamisch aanzicht.

In deze verticale panelen zijn handmatig te openen ramen opgenomen, om alle kantoren natuurlijke ventilatie te bieden. De kantoorruimte is verdeeld over tien verdiepingen in elk volume. De aanpasbare plattegronden van de kantoren, rond de gebouwkernen met installatietechniek gelegd, bieden huurders grote flexibiliteit.

Ook de woningen bieden flexibele indelingsmogelijkheden. Ongeveer 140 appartementen omvatten een scala aan woningtypes, variërend van studio’s tot vierkamerappartementen. Veel van de woningen hebben een balkon of terras.

Fietsen
Bij het project is aan fietsen de prioriteit gegeven boven auto’s. Op de begane grond en ondergrondse verdiepingen van het complex is ruimte voor 800 plekken voor verschillende type fietsen, waardoor het totale aantal beschikbare parkeerplaatsen voor auto’s aanzienlijk vermindert, vertelt MVRDV.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan