La Serre
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, zicht vanaf straatniveau
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, gevel
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, verticale tuin
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, entree
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, centrale hal
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, dakterras
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, balkons
Copyright: MVRDV
La Serre, balkonmodules
Copyright: MVRDV
La Serre, volledige module
Copyright: MVRDV
La Serre, halve module
Copyright: MVRDV
La Serre, module met uitsparing
Copyright: MVRDV
La Serre, urban window
Copyright: MVRDV
La Serre
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, zicht vanaf straatniveau
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, gevel
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, verticale tuin
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, entree
Copyright: MVRDV / ENGRAM
La Serre, centrale hal
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, dakterras
Copyright: MVRDV / OGIC
La Serre, balkons
Copyright: MVRDV
La Serre, balkonmodules
Copyright: MVRDV
La Serre, volledige module
Copyright: MVRDV
La Serre, halve module
Copyright: MVRDV
La Serre, module met uitsparing
Copyright: MVRDV
La Serre, urban window
Copyright: MVRDV

Boomplantceremonie markeert start bouw La Serre van MVRDV

24 november 2023, 10:55
In Issy-les-Moulineaux, een suburbane voorstad van Parijs in het zuidwestelijk deel van de metropool Grand Paris, begon vorige week de bouw van het project La Serre van MVRDV. Het feestelijke moment werd opgeluisterd met een ceremonie waarbij de eerste van in totaal 390 bomen werd geplant.

In La Serre zal over 12 700 vierkante meter vloeroppervlak een mix van woningen en winkels het programma bepalen. MVRDV werkt in het project samen met landschapsarchitect Alice Tricon en ontwikkelaar OGIC. Het doel is om hier een bio-diverse oase te creëren die zich nadrukkelijk onderscheidt van meer traditionele appartementengebouwen. Het gebouw is onderdeel van de eco-wijk ZAC Léon Blu. ZAC is de afkorting van zone d'aménagement concerté. Dit staat voor een speciale ontwikkelingszone waar aangepaste regels gelden voor de samenwerking tussen verschillende actoren. Het proces wordt doorgans in sterke(re) mate aangestuurd door de overheid.

Groei
Sinds het midden van de jaren negentig heeft Issy-les-Moulineaux zich gestaag ontwikkeld. Daarbij groeiden niet alleen de stad en bewonersaantallen, maar ook het percentage groen kreeg nadrukkelijk aandacht en groeide mee. Zo probeert de stad zich binnen de Parijse metropool als duurzame en innovatieve vestigingslocatie te profileren. Niet zonder succes overigens want een aanzienlijk aantal internationale bedrijven, zoals Microsoft, Coca-Cola en Hewlett Packard, opende er de voorbije jaren een kantoor.

Dorpsplein
Het achttien verdiepingen tellende La Serre is bedacht als een 'stedelijk paradijs'. Met een ambitieuze benadering is gezocht naar en ontworpen aan een verweving van architectuur en landschap. Traditionele normen voor huisvesting zijn hier losgelaten om te komen tot een zo optimaal mogelijke integratie van wonen en natuur in een compacte, stedelijke ruimte. André Santini, burgmeester van Issy-les-Moulineaux is alvast enthousiast: 'Het project geeft prioriteit aan de natuur en plaatst deze op de voorgrond, terwijl het gebouw naar de achtergrond verdwijnt. Deze stedelijke oase is niet alleen een woongebied, het is een echt dorpsplein'.

Driedimensionaal mozaïek
Het gemengde complex kan, volgens MVRDV, inderdaad het beste omschreven worden als een beplant, verticaal dorp. Het bestaat uit 190 wooneenheden, waarvan dertig procent in de categorie sociale woningbouw valt. De wooneenheden zijn boven de ruimtes voor detailhandel, op de begane grond, gestapeld en strekken zich in alle richtingen uit. Zo ontstaat een driedimensionaal mozaïek binnen een open stalen rek of frame. Deze opzet en ruimtelijke ordening bieden de mogelijkheid om alle woningen, variërend van studio's tot vier-slaapkamerappartementen, te voorzien van ruim toegankelijke privé-balkons of -terrassen. In combinatie met diverse, collectieve tuinen en ruimtes hullen deze buitenruimtes, en vooral het groen dat er is voorzien, het gebouw in een weelderige, groene jas. Gezamenlijk meten de opgetelde buitenruimtes bijna 3.000 vierkante meter.

Duurzaam ambitieniveau
De verticale tuin is ontworpen door landschapsarchitect Alice Tricon. Er zijn 150 verschillende plantensoorten geselecteerd, waarvan zeventig procent inheems is. Bij de keuze en aanplant wordt zorgvuldig rekening gehouden met het hoogteniveau in het gebouw en met de blootstelling aan zon en wind. De zorgvuldigheid op het gebeid van flora is voortgezet bij de integratie van diverse voorzieningen voor fauna. Het aantrekken en beschermen van bepaalde dieren in deze stedelijke omgeving was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. MVRDV heeft daartoe veel low-carbon materialen toegepast en heeft, in samenwerking met ecologen, nestkasten in het gebouw geïntegreerd die passend zijn voor lokale vogel- en vleermuissoorten. Het duurzame ambitieniveau komt verder tot uitdrukking door het feit dat La Serre is verbonden met het centrale warmtenet van Issy-les-Moulineaux en dat afvalwater wordt hergebruikt.

Biodiversiteit
De groene en open gevel creëert dus een nieuwe habitat voor planten en dieren en versterkt zo de biodiversiteit van de stad op deze plek. La Serre wil echter ook bijdragen aan sociale duurzaamheid door betere verbindingen tussen bewoners onderling en met de stad te laten ontstaan. Ook hier spelen de vele terrassen en balkons een centrale rol. Deze beslaan meer dan vijfentwintig procent van het totale geveloppervlak van het gebouw. Dit komt neer een gemiddelde van acht vierkante meter buitenruimte per bewoner. Het vele groen, ongeacht of het zich op privé-balkons of in gemeenschappelijke bevindt, zal worden verzorgd door een professioneel tuinbedrijf om zo de kwaliteit van planten en buitenruimte op de langere termijn te waarborgen.

Gemeenschapsgevoel
Met trappen en loopbruggen zijn de verschillende gedeelde, collectieve ruimtes met elkaar verbonden. Ze verbinden zo de hoofdingang, het ‘urban window’ in het hart van het gebouw en de gemeenschappelijke daktuin met elkaar. Deze daktuin biedt de bewoners overigens ook een panoramisch uitzicht over de stad. De collectieve route heeft daarmee een zowel ruimtelijk als sociaal verbindende betekenis. Het draagt bij aan het actief gebruik van de collectieve, groene ruimte in en aan de buitenzijde van het gebouw. Volgens de architecten kan de groene gevel van La Serre een verticale promenade worden die het gemeenschapsgevoel van de bewoners ondersteunt.

Inspiratie
In de woorden van Winy Maas: 'Met La Serre brengen we de natuur naar het hart van de stad. Deze groene, verticale gemeenschap herbergt een echt sociaal en ecologisch ecosysteem, dankzij de geanimeerde gevel. La Serre toont aan hoe het biologische en het sociale tegelijkertijd kunnen worden bevorderd in de architectuur. Zo ontstaat een echte stedelijk habitat in Issy-les-Moulineaux. Door het welzijn van mens en natuur in dit project te bevorderen, hopen we vergelijkbare innovatieve en duurzame, hybride typologieën verder te inspireren, zowel in de regio Parijs als wereldwijd'.
 

Andere nieuwsberichten

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

48 minuten geleden

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

2 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

3 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan