NUVO, Kyiv
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp Orange Architects
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, interieur, ontwerp Orange Architects
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, lobby, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp Orange Architects
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, interieur, ontwerp Orange Architects
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio
NUVO, Kyiv, lobby, ontwerp MVRDV
Copyright: MVRDV & Orange Architects /Wizard 3D Studio

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

29 november 2023, 17:05
De architectenbureaus MVRDV en Orange Architects hebben ontwerpen onthuld voor drie gebouwen die deel zullen uitmaken van NUVO, een nieuw te bouwen complex in het commerciële en zakelijke centrum van de hoofdstad van Oekraïne.

In het licht van de huidige oorlog en verwoestingen in Oekraïne en in steden als Kyiv roept een aankondiging over ontwerp, bouw en ontwikkeling direct verschillende emoties op. Enerzijds zijn er, gezien de ernstige condities waarin het land en de stad zich bevinden, veel andere prioriteiten te bedenken die dringend(er) om voorrang vragen. Ook verliezen bepaalde (vak)termen, die in het kader van dit soort nieuwe projecten gebruikt worden, snel hun neutrale betekenis. Begrippen als 'duurzaamheid' en 'toekomstbestendig' moeten op zijn minst gerelativeerd (kunnen) worden in het licht van de huidige oorlog en de verwoestingen. Anderzijds kan een bericht over nieuwe plannen, waar in weerwil van oorlog en verwoesting juist aan wordt vastgehouden en gewerkt, ook gezien worden als een steun in de rug van land, stad en bewoners én als overtuigend statement van en geloof in een betere toekomst.

Voorbeeld
De betrokken ontwerpers van MVRDV en Orange Architects zitten nadrukkelijk op die laatste lijn. Jeroen Schipper, medeoprichter van Orange Architects: 'Orange Architects werkt al sinds 2003 in Oekraïne. We namen toen deel aan de 'Architectural Ambulance' workshop in Kharkiv. Het NUVO-project, dat begon vóór de grootschalige invasie van Rusland, inspireerde onze creativiteit, gezien de hoge ambities van onze opdrachtgever, vastgoedontwikkelaar en bouwmaterialenproducent Kovalska, op het gebied van duurzaamheid en inventief materiaalgebruik. Nu zien we het project als een positief voorbeeld voor de wederopbouw van Oekraïne, met aanpasbare structuren en gedeelde ruimtes die kunnen bijdragen aan het creëren van nieuwe duurzame gemeenschappen voor de toekomst'. Orange Architects is daarbij ook een van de partners van het netwerk UNUN (Ukraine - The Netherlands Urban Network) waarin Oekraïners in Nederland, Nederlandse architectuur- en ruimtelijke ordeningsorganisaties en andere ruimtelijke professionals hun krachten hebben gebundeld om kennis uit te wisselen in het kader van de wederopbouw van Oekraïne.

Perspectief
Ook Jacob van Rijs van MVRDV ziet de bijdrage van zijn bureau in dat specifieke licht en perspectief: 'We zijn vereerd en trots om bij te kunnen dragen aan een project dat een belangrijke rol zal spelen in het dagelijks leven van Kyiv. Door flexibele en demontabele ruimtes te creëren, hebben we ruimtes ontworpen die gemakkelijker kunnen reageren op veranderende behoeften in de samenleving en kunnen helpen bij het verminderen van onzekerheid veroorzaakt door het voortdurende conflict. Werknemers van alle soorten zullen toegang hebben tot kantoren van hoge kwaliteit, terwijl gemeenschappelijke ruimtes, waaronder groene daken, nieuwe verbindingen mogelijk maken en nieuwe perspectieven bieden op deze vitale stad.'

De bijdrage aan en het ontwerp van MVRDV en Orange Architects, in opdracht van Kovalska, betekent een hervatting en verfijning van een masterplan dat oorspronkelijk, vóór het uitbreken van de oorlog, werd gemaakt door het Poolse bureau APA Wojcehowski Architects. Doel is onverminderd om te komen tot een toekomstbestendige en multifunctionele wijk in het centrum van Kyiv. Het bijgewerkte plan legt de nadruk op openbare ruimtes tussen, op en binnen de gebouwen, met als doel een gemeenschapsgevoel te bevorderen. NUVO omvat vijf onderscheidende gebouwen, die een bedrijvenpark combineren met wonen en culturele functies.

Aanpasbaar
MVRDV heeft twee gebouwen met meer dan 42.000 vierkante meter kantoorruimte ontworpen. Het grootste daarvan is een achttien verdiepingen tellende toren met een L-vormige plattegrond. De toren grenst aan een openbaar plein in het hart van het plangebied. Er vindt een ruimtelijk beweging plaats vanaf dit plein, via de lobby omhoog in een royaal atrium dat tot de eerste negen verdiepingen reikt. Zo opent het gebouw zich hier met een lichte en visueel verbonden openbare ruimte. Het atrium wordt weerspiegeld in de getrapte daklijn van het gebouw waar een cascade van groene buitenterrassen mede het beeld bepaalt. Het kleinere gebouw telt elf verdiepingen en heeft omsloten terrassen die met elkaar verbonden zijn door trappen.

Beide gebouwen zijn zo ontworpen dat ze in de toekomst kunnen worden aangepast aan veranderend gebruik. Het compacte en efficiënte, kleinere gebouw kan ruimte bieden aan kantoren, hotel, commerciële ruimtes of woningen. De toepassing van demonteerbare bouwdelen maakt efficiënte transformaties eenvoudiger. In het grotere gebouw kunnen de plattegronden op vele verschillende manieren worden aangepast. Zo kan ingespeeld worden op meerdere huurders per verdieping, één grote huurder over meerdere verdiepingen, of op andere wensen. Deze ontworpen flexibiliteit draagt bij aan een langere levensduur van de gebouwen én aan een veerkrachtig bedrijvenpark.

Verblijfskwaliteit
Orange Architects ontwierp een gebouw van 36.000 vierkante meter met een divers programma. In de lagere niveaus zijn een mobiliteitshub voor deelauto’s en fietsen, flexibele kantoorruimtes, alsmede culturele en commerciële ruimtes voorzien. Op de hogere niveaus bevinden zich een hotel en woningen. Diverse typen aan appartementen, aangevuld met collectieve binnen- en buitenruimtes, zijn nauwkeurig gepland om de verblijfskwaliteit voor bewoners te verhogen. Er is gewerkt met twee beukmaten wat de bouw met prefab- elementen vergemakkelijkt. De balk-, plaat- en kolomstructuur biedt maximale flexibiliteit voor het programma en is aanpasbaar aan toekomstige wensen. Het verspringende volume biedt ruimte voor collectieve buitenterrassen, goede condities voor (biodivers) groen, plek voor zonnepanelen en maakt de opvang van regenwater mogelijk. De uitgestrekte buitenveranda’s omhullen het volume en creëren een schaduwrijke en comfortabele tweede laag. Specifieke functies, zoals een gemeenschappelijke woonkamer, bibliotheek of yogaruimte zijn herkenbaar in de gevel.

Europese architectuur
Een geplande snelle tramlijn zal op termijn aansluiten bij de ambities om het gebied autovrij te maken. Verder zullen alle vijf NUVO-gebouwen een gemeenschappelijke infrastructuur delen. Zo moet dit complex een Oekraïens boegbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling worden. Voor Kovalska zal het bovendien een showcase zijn van bepaalde eigen (gevel)producten die worden gemaakt van lokale materialen en waarin afval circulair is verwerkt. Olga Pylypenko, uitvoerend directeur van Kovalska, zegt dat het project een directe reactie op de klimaatverandering is en dat het de degradatie van ons milieu wil tegengaan. Maar het project raakt, naast de zorg om het milieu, zeker ook een andere snaar: 'We geloven in Oekraïne, in haar herstel en de toekomst van ons land in de Europese Unie. We willen moderne Europese architectuur naar Oekraïne brengen zodat we van de schoonheid ervan kunnen genieten. Kovalska investeert in Oekraïne, en we zien veel groeipotentieel in de industrieën. NUVO zal de plek zijn voor degenen die zich bij ons willen aansluiten in het herstel en die de kansen van de Oekraïense economie zien, zoals wij dat doen'.
 

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Ensemble van villa's in bosrijke achtertuin van Bredase kantoorvilla

Gisteren, 11:02

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

1 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

2 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan