Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Tiptop
Copyright: Tiptop
Copyright: Atchain
Copyright: Tiptop
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: Tiptop
Copyright: Tiptop
Copyright: Atchain
Copyright: Tiptop
Copyright: Atchain
Copyright: Atchain
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

MVRDV brengt verdwenen dorp terug tussen kantoortorens in Chengdu

13 juni 2023, 10:39
Op de laatste open plek in Chengdu’s Jiazi Park Financial and Business District is de bouw gestart van de Chengdu Jiaozi Courtyard Towers, een complex met kantoren, winkels en horeca naar ontwerp van MVRDV. Het gebouwencomplex bestaat uit een ringvormige sokkel met daarop drie kantoortorens en een conferentiecentrum. Het ontwerp ontleent zijn inspiratie aan de omgeving en de geschiedenis van de locatie: zo herbergt de cirkelvormige binnenplaats een ‘winkeldorp’ dat refereert aan het dorp dat zich eerder op deze plek bevond. 

De drie kantoortorens en het conferentiecentrum staan elk op een hoek van het vierkante terrein. De torens gaan daarbij 80, 100 en 130 meter de hoogte in. Het conferentiecentrum blijft wat dat betreft een stuk lager, maar heeft een spannende uitkraging en geveldetails die geïnspireerd zijn op de regionale weeftradities.

Onder de kantoortorens en het conferentiecentrum heeft MVRDV een ringvormig plint ontworpen die in vorm en materialisering contrasteert met de vierkante volumes erboven. Binnen dat ringgebouw vinden bezoekers straks een moderne interpretatie van het dorp dat hier tot circa 2000 op deze plek stond en waarvan daarna alle sporen zijn uitgewist.

De verdwenen gebouwen worden in hun oorspronkelijke afmetingen herschapen om zo een levendig dorp te maken met naast winkels ook cafés, bars en restaurants. Het streven is deze zo duurzaam mogelijk te bouwen van hout en gerecycleerde materialen. 

“Met de Jiaozi Courtyard Towers kregen we de zeldzame kans om met ons ontwerp het laatste puzzelstukje toe te voegen aan een nieuw zakendistrict,” zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. “Het is moeilijk voor te stellen dat dit hele zakendistrict 20 jaar geleden nog platteland was. We deden mee aan deze competitie tijdens de pandemie en ontdekten via Google Earth de exacte plek van het dorpje. Met dat gegeven als uitgangspunt besloten we binnen een ringvormige plint een historische wereld te scheppen. Juist doordat die omringd is door drie nieuwe torens, word je je bewust van de snelle transitie die deze plek doorgemaakt heeft.” 

LEED Gold
De drie kantoortorens gaan dankzij subtiele en elegante detaillering op in de omringende torens. Schaduwstudies van de omliggende gebouwen zorgen ervoor dat precies kon worden vastgesteld wanneer de zon op welk deel van het complex zou schijnen. Met deze informatie als uitgangspunt heeft het team het gevelontwerp verfijnd met vinnen die schaduw creëren. De achterkant van deze vinnen bevatten te openen panelen waardoor de kantoren deels natuurlijk kunnen worden geventileerd. De verwachting is dat de torens hiermee minder energie zullen verbruiken dan complexen van vergelijkbare omvang. 

De daken en gevels van de torens zijn geschikt gemaakt voor het opwekken van energie, in totaal is er ongeveer 3.600 m2 beschikbaar voor zonnepanelen. Het plintgebouw zal worden voorzien van groene daken. Samen met toevoeging van lokale vegetatie, mogelijkheden voor  waterretentie en -hergebruik, zijn de Jiaozi Courtyard Towers LEED Gold gecertificeerd. Het complex kreeg drie sterren in het Chinese duurzaamheidssysteem. 

MVRDV ontwierp dit project voor Chengdu Jiaozi Park Financial and Business Zone Investment & Development Co.