Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Valley gefotografeerd 
door Ossip van Duivenbode
Met het multifunctionele complex Valley heeft architectenbureau MVRDV ontegenzeggelijk een blikvanger toegevoegd aan de Amsterdamse Zuidas. Het 75.000 m2 tellende gebouw bestaat uit drie torens van 67, 81 en 100 meter hoog, oprijzend rond een publiek toegankelijke ‘vallei’. MVRDV heeft het complex ontworpen met een januskop. De vlakke, spiegelende buitengevel en de kantoren met ramen van vloer tot plafond passen bij de context van het zakendistrict. Aan de ‘binnenzijde’ heeft het gebouw een juist grillige vorm en warmere uitstraling met natuursteen en groen.
Ook op andere manieren onderscheidt Valley, ontworpen in opdracht van ontwikkelaar Edge, zich van de gesloten Zuidas-torens in zijn omgeving. Allereerst combineert het complex kantoren, winkels, horeca, culturele voorzieningen en appartementen. Voorts kent het gebouw – in tegenstelling tot veel buren – in ruime mate publiek toegankelijke plekken. De natuurstenen lobby (‘de grotto’) biedt een overdekte winkelstraat. Vanaf de straat loopt een voetpad zigzaggend omhoog naar de vallei, het voor iedereen toegankelijke, groene centrumgebied van Valley. Twee grote dakramen – die tevens dienstdoen als bodem voor vijvers – verbinden de grotto en de vallei.

Doordat zowel vloeren als muren en plafonds in dezelfde natuursteen zijn uitgevoerd, voelen de openbaar toegankelijke delen in het gebouw als onderdeel van de gehele rotsformatie. Het gebouw is met zijn spectaculair uitkragende appartementen te zien als een manifest voor een nieuwe, groenere stad, stelt MVRDV. Het architectenbureau noemt Valley “een poging de menselijke maat en groen terug te brengen in de harde en stenige kantooromgeving van de Zuidas”.
Valley biedt een mix van bewoners en gebruikers. Boven de drielaagse ondergrondse parkeerkelder en de fietsenstalling op de begane grond en mezzanine bevinden zich zeven verdiepingen met kantoren. De woonlagen starten op de achtste verdieping. Het complex biedt op verschillende plekken adembenemende vergezichten over de stad; dat geldt voor het zicht vanuit de appartementen en zeker ook vanuit de skybar op de 26ste verdieping. Hier zijn ook een Molteni flagshipstore en restaurant LUTE gevestigd; alle zijn bereikbaar vanaf de begane grond.
“Het ontwerp en de bouw van Valley is volledig maatwerk en vereiste de voortdurende inzet van honderden ontwerpers, ingenieurs, bouwers, adviseurs, ontwikkelaar Edge en RJB, de huidige eigenaar”, stelt het architectenbureau. De detaillering is een van de bijzonderheden aan het gebouw; met de ontwikkeling van een complete digitale gereedschapskist is bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid licht en uitzicht per appartement berekend, maar ook het als een perfecte puzzle in elkaar passen van de 40.000 natuurstenen tegels voor de gevels.
De 198 appartementen hebben elk een onderscheidende plattegrond, mogelijk gemaakt door de interieurontwerpen van Heyligers Architecten. De uitkragingen van de torens zijn mogelijk dankzij een vernieuwende techniek; daartoe behoren elf stalen ‘specials’ die met bouten aan het betonnen gebouw zijn bevestigd en sterk bijdragen aan de bijzondere uitstraling van het geheel.
Landschapsarchitect Piet Oudolf en deltavormgroep waren gezamenlijk verantwoordelijk voor het groenontwerp en vervolgens de begeleiding van de aanleg en aanplant. Deltavormgroep was tevens verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het landschap.

Oudolf en deltavormgroep hebben een matrix samengesteld om de juiste planten te selecteren voor elke groenbestemming in het gebouw. Ze hielden hierbij rekening met wind, onderhoud en hoogtes. Zo is er op de lagere verdiepingen ruimte voor bomen en zal het groen op de bovenste verdiepingen vooral uit mediterrane kruidenplanten bestaan. In totaal zijn er ruim 271 jonge bomen en struiken en circa 13.500 planten in de natuurstenen plantenbakken geplaatst.

De komende jaren moet de beplanting doorgroeien en het complex de groene uitstraling geven die het ontwerpteam voor ogen had. De bomen en planten worden onderhouden met behulp van een automatisch irrigatiesysteem, alsook door ‘gevelhoveniers’. Vleermuiskasten, vogelbroedplaatsen en diverse bijen- en insectenhotels moeten de biodiversiteit verder versterken. De bomen en planten op de terrassen zullen volgens de ontwerpers een positief effect hebben op het gevoel van welzijn van mensen die in Valley wonen en werken.
Valley combineert inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid, meldt MVRDV. Het gebouw heeft een energieprestatie-coëfficiënt van -0,30, een BREEAM-NL Excellent certificering voor de commerciële ruimtes, en scoort wat betreft het woongedeelte een 8 op de GPR Gebouw. Kantoorruimten zijn voorzien van de nieuwste generatie slimme technologieën, waaronder IP-gebaseerde Building Automation Systems en diverse sensoren om het daadwerkelijke gebruik bij te houden.

De bouw van Valley duurde vier jaar; de eerste bewoners en ondernemers betrokken het complex eind 2021. In september 2022 vond de openingsceremonie plaats, georganiseerd door investeerder RJB in samenwerking met Edge.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan