Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
Het meubel voegt met zitplakken, beplanting en aangename materialisatie verblijfskwaliteit aan het atrium toe.
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale object biedt zit- en werkplekken
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
De planten in het meubel moeten manshoog groeien, net zoals de beplanting in het exterieur van Valley
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
Het meubel bestaat uit twee geschakelde eilanden in de ruimte
Copyright: Sven Verbruci
Het bronsachtig glanzende meubel weerspiegelt materiaal en inrichting van het atrium
Copyright: Heiligers Architects
Het bronsachtig glanzende meubel weerspiegelt materiaal en inrichting van het atrium
Copyright: Heiligers Architects
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
De zuid-entree van het atrium met verlichtingsarmatuur
Copyright: Marcel Steinbach
Heyligers Architects ontwierp een organisch gevormd verlichtingsarmatuur
Copyright: Marcel Steinbach
Entreelobby voor de woningen
Copyright: Heyligers Architects
Entreelobby voor de woningen
Copyright: Heyligers Architects
Liftlobby op een verdieping in een van de woontorens
Copyright: Heyligers Architects
Kleedruimte van de welness
Copyright: Heyligers Architects
Kleedruimte van de welness
Copyright: Heyligers Architects
Wellness
Copyright: Heyligers Architects
Zwembad
Copyright: Heyligers Architects
Zwembad met natuurstenen wandafwerking
Copyright: Heyligers Architects
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
Het meubel voegt met zitplakken, beplanting en aangename materialisatie verblijfskwaliteit aan het atrium toe.
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale object biedt zit- en werkplekken
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
De planten in het meubel moeten manshoog groeien, net zoals de beplanting in het exterieur van Valley
Copyright: Sven Verbruci
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
Het meubel bestaat uit twee geschakelde eilanden in de ruimte
Copyright: Sven Verbruci
Het bronsachtig glanzende meubel weerspiegelt materiaal en inrichting van het atrium
Copyright: Heiligers Architects
Het bronsachtig glanzende meubel weerspiegelt materiaal en inrichting van het atrium
Copyright: Heiligers Architects
Het sculpturale meubel in het atrium van Valley, Amsterdam
Copyright: Sven Verbruci
De zuid-entree van het atrium met verlichtingsarmatuur
Copyright: Marcel Steinbach
Heyligers Architects ontwierp een organisch gevormd verlichtingsarmatuur
Copyright: Marcel Steinbach
Entreelobby voor de woningen
Copyright: Heyligers Architects
Entreelobby voor de woningen
Copyright: Heyligers Architects
Liftlobby op een verdieping in een van de woontorens
Copyright: Heyligers Architects
Kleedruimte van de welness
Copyright: Heyligers Architects
Kleedruimte van de welness
Copyright: Heyligers Architects
Wellness
Copyright: Heyligers Architects
Zwembad
Copyright: Heyligers Architects
Zwembad met natuurstenen wandafwerking
Copyright: Heyligers Architects

Een sculpturaal object voor het atrium van Valley

25 juni, 10:01
Valley is twee jaar na zijn officiële opening nog altijd een beeldbepalend gebouw aan de Amsterdamse Zuidas. De eigenaar van het gebouw, RJB Netherlands, vroeg Heyligers Architects ontwerpen te maken om het interieur op vergelijkbaar hoog niveau af te werken als het exterieur. Als laatste onderdeel heeft het bureau een sculpturaal object aan het atrium toegevoegd.

Het atrium is de publiek toegankelijke ruimte in het multifunctionele gebouw Valley, ontworpen door MVRDV en in 2021 officieel geopend. In het atrium, gelegen op de eerste verdieping onder het glazen dak, bevindt zich onder andere de centrale receptie, waar zowel bezoekers voor de bewoners als kantoormedewerkers zich melden. De balie levert tevens de services voor de bewoners, zoals ontvangst van pakketpost. Ook passanten kunnen het atrium binnenlopen, om er op het terras van het restaurant iets te nuttigen, of – met het nieuwe sculpturale meubel van Heyligers Architects – er de laptop open te klappen en te werken.

Die centrale receptie was niet vanaf het begin ingetekend, vertelt architect-partner Willem Heyligers. Aanvankelijk had MVRDV het gebouw zo ontworpen, dat het in twee delen kon worden verkocht: enerzijds de luxe huurappartementen en anderzijds de kantoren, restaurants en verdere ruimten. RJB Netherlands kocht het complex echter in één keer. “Daarop is besloten om de ontsluiting voor bezoekers van de appartementen en voor de kantoren samen te voegen”, zegt Heyligers. In plaats van het oorspronkelijke idee – een receptie op de begane grond bij elk van de drie torens en een vierde, afzonderlijke receptie voor de kantoren – is de ontvangst en veiligheidsschil van Valley nu gecentraliseerd, legt hij uit.

Aangenaam verblijf
Nu het atrium als binnenstraat van het gebouw een mix van functies kreeg, gaf RJB het architectenbureau de opdracht om een ruimtelijke invulling te ontwerpen. “Het dilemma daarbij was dat het atrium enerzijds een logistiek centrum is, waar veel ruimte voor verkeer moet zijn, maar dat het anderzijds als een verblijfsplek moest voelen”, legt Heyligers uit. Het bureau ontwierp twee grote, geschakelde eilanden, voorzien van grote planten en zithoeken.

Om de bijzondere vormgeving van het atrium te respecteren en het monochrome karakter te benadrukken, wilde Heyligers Architects zijn sculpturale meubel tegelijkertijd ‘dematerialiseren’. Het meubel is daarom afgewerkt in hoogglanzend staal met een zacht bronskleurige coating. “De natuurstenen wanden en vloer worden weerspiegeld, waardoor het meubel enigszins verdwijnt”, zegt Willem Heyligers. “Met de lichtlijn eronder gaat het meubel ook nog een beetje zweven.”

In de elementen zijn kleine vergader- en werkzitjes gemaakt, verdekt tussen grote planten. Heyligers wilde beslist echte planten in het meubel, vertelt hij. “Het moet heel vol worden, waarmee het ook refereert aan de buitenruimte van Valley.” De planten brengen schaal in de ruimte en dragen bij aan een aangename verblijfskwaliteit. Tevens leveren ze een positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid in het atrium.

De vijverpartijen op het glazen dak van het atrium laten daglicht door, maar niet de UV-straling die planten nodig hebben voor hun fotosynthese. Het architectenbureau heeft wat hogere UV-lampen geplaatst, die op gezette (nachtelijke) tijden de planten van UV-licht voorzien. Een ander hoofdbreken vormde de bewassing van de ramen van de kantoren die uitkijken op het atrium, vertelt Heyligers. Omdat de gevel naar binnen springt, moet de mechanische steiger, waarmee de bewassing gebeurt, overal kunnen rijden. De geschakelde meubels kunnen worden verplaatst door ze via een hefboommechanisme, verborgen onder een zitting, te ontgrendelen.

Van plattegronden tot materialisering
Dit sculpturale object is het laatste onderdeel dat Heyligers Architects in opdracht van RJB heeft ontwerpen.  Het architectenbureau is vanaf de start van de bouw in 2017 door de opdrachtgever nauw betrokken bij het project, meldt het bureau. Daarbij zijn onder meer op verzoek van RJB alle luxe huurappartementen in het complex opnieuw ingedeeld om een wooncomfort te bieden dat past bij het topsegment. Een flinke uitdaging, aldus Heyligers Architects, omdat de bijna tweehonderd woningen door de grillige gevels van het gebouw verschillende plattegronden hebben. Nu zijn bijvoorbeeld nagenoeg alle slaapkamers voorzien van een eigen badkamer ‘en suite’ en een garderobe.

Daarnaast is het architectenbureau verantwoordelijk voor het ontwerp van de wellness met zwembad en fitness-faciliteiten, speciale verlichting en materialisering van veel algemene ruimten. Opvallend zijn de organisch vormgeven verlichtingsarmaturen boven de roltrappen die toegang geven tot het atrium. Voor de algemene woningentrees ontwierp Heyligers Architects lobby’s met een even warme als hoogwaardige uitstraling. Donkere houten latten als afwerking zorgen in verschillende ruimten, zoals de gangen, liftlobby’s en de hoofdlobby op de begane grond voor warmte en een prettige akoestiek.

Andere nieuwsberichten

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Finalisten Next Step Program 2024 bekend

Gisteren, 13:57

Lichtkunstwerk slaat symbolische brug bij Fort van Hoofddorp

Gisteren, 09:15

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

49 minuten geleden

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

15 juli, 12:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan