Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Oude situatie
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Paul Starink
Copyright: Paul Starink
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Copyright: Heyligers architects
Oude situatie
Copyright: Heyligers architects

Facelift maakt kantoorgebouw in Buitenveldert veel transparanter

22 november 2023, 14:38
In de Amsterdamse wijk Buitenveldert heeft Heyligers architects een kantoorgebouw uit de jaren zeventig verbouwd. Het pand aan de Van Boshuizenstraat is veel opener gemaakt met nieuwe ramen en de oorspronkelijk zwarte geveldelen zijn vervangen door een bronskleurige aluminium vliesgevel. Ook is het gebouw verduurzaamd.

Het pand staat als onderdeel van een verzameling van vier kantoorgebouwen tussen rijtjeshuizen en portiekflats langs de Van Boshuizenstraat, die de Buitenveldert van west naar oost doorkruist. Meest prominente ingreep aan het drie verdiepingen tellende ‘patiokantoor’ is dat de oorspronkelijke gevel is vervangen door een nieuwe met twee keer zoveel glas.

Het westelijke bouwdeel aan de plantsoenzijde is zestig centimeter verhoogd, zodat de vrije hoogte drie meter is geworden. De gesloten kopgevels zijn geperforeerd met grote vierkante ramen, waarbij de nieuwe ramen aan de zuidelijke kopgevel uitzicht bieden op het plantsoen.

Verdiepinghoog glas
Om het introverte gebouw open te breken is de vlakke donkerbruine gevel met kleine ramen vervangen door de nieuwe aluminium vliesgevel met verdiepinghoog glas. Als referentie aan het oorspronkelijk ontwerp zijn de verticalen kozijnstijlen nadrukkelijk leesbaar gemaakt, zodat de gevel een plastischer verschijning krijgt. Ook is het contrast tussen de kop- en langsgevel ermee vergroot, zodat de structuur van het gebouw extra benadrukt wordt.

De entree heeft eveneens een grondige vernieuwing ondergaan. Een royale glazen tourniquet dient als entreedeur, het achtergelegen entreegebied is overzichtelijker en uitnodigender gemaakt door een nieuwe glazen lift en nieuwe centrale trap in zeven millimeter dik staalplaat te realiseren. De toiletten zijn rechtstreeks bereikbaar gemaakt vanuit de centrale hal en met behulp van betonlook-tegels, geprofileerde massief houten platen, zwart eiken fineer deuren en RVS-sensorkranen getransformeerd tot stijlvolle sanitaire ruimtes.

Parkeerpatio
Door nieuwe plafonds, verlichting en de verdubbeling van het glasoppervlak zijn de kantoorvloeren veel ruimtelijker geworden. De parkeerpatio tussen de twee gebouwdelen in was oorspronkelijk volledig versteend, in de nieuwe situatie zijn grote plantenbakken ingepast en is het hek begroeid met klimplanten. Op het dak van de ‘tussenbouw’ ligt nu een groen dakterras.

Om het gebouw verder te verduurzamen, is de verouderde gasgestookte klimaatinstallatie vervangen door een gasloze luchtbehandelingsinstallatie, die gevoed wordt door warmtepompen.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

4 uur geleden

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Vandaag, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Vandaag, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Vandaag, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Vandaag, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Vandaag, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan