Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism
Copyright: temp.architecture.urbanism

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

28 februari, 13:19
Bij een herinrichting van de Europaboulevard in de Amsterdamse wijk Buitenveldert kan ruimte worden gemaakt voor duizend tot tweeduizend woningen. Dat stelt temp.architecture.urbanism op basis van een plan dat het bureau samen met onder meer ontwikkelend belegger APF International heeft gemaakt voor de straat die nu nog wordt gedomineerd door rijbanen voor auto’s. Het plan voorziet tevens in meer groen, waarmee een betere verbinding kan worden gecreëerd tussen de wijk en het aangrenzende Amstelpark.

Begin deze maand presenteerde de gemeente Amsterdam een strategie om 20.000 woningen bij te bouwen in de stad door bestaande buurten te verdichten. De gemeente gaat ook de mogelijkheden voor verdichting aan de Europaboulevard onderzoeken, een straat waarvan stadsdeelvoorzitter Bart Vink in een interview met Architectenweb al aangaf dat het een overgedimensioneerde weg is met te veel rijbanen voor het verkeer dat er daadwerkelijk gebruik van maakt.

Temp.architecture.urbanism denkt op eigen initiatief al sinds 2016 na over de ‘onderbenutte potentie’ van de Europaboulevard, waar naast vier rijbanen ook een overcapaciteit aan parkeerplaatsen bestaat. Die nemen zoveel nodeloze ruimte in beslag dat er ook woningen en meer groen gerealiseerd kunnen worden, meent het architectenbureau. Bovendien ontstaan er zo een betere overgang vanuit de wijk naar het Amstelpark en een veiliger (verkeers)situatie voor bewoners en passanten.

Het plan van temp.architecture.urbanism, APF en enkele adviseurs is door de gemeente Amsterdam gebruikt voor de Quickscan Verdichting Buitenveldert, die onder meer aan de basis heeft gelegen voor de pas gepresenteerde verdichtingsstrategie voor de hele stad. De makers van het plan denken dat er aan de Europaboulevard ruimte is voor duizend tot tweeduizend woningen in verschillende typologieën, op basis van de 40-40-20-regeling van de gemeente en woninggroottes die APF realistisch acht. Het laatstgenoemde aantal woningen komt voort uit het meest optimistische scenario, maar de belegger wilde gezien de omvang van de plek inzetten op een ‘substantiële’ ontwikkeling.

Drie deelgebieden
Het plan is opgesplitst in drie deelgebieden. De woningen bevinden zich alle in de gebieden Midden en Zuid, terwijl in Noord kantoren en eventueel een hotel gerealiseerd kunnen worden. Het laatste deelgebied, dat in de kom tussen de ring en de afrit van de A10 ligt, is ook in beeld als locatie voor het erotisch centrum. Mocht die functie daadwerkelijk worden gerealiseerd, gaat dat dus niet ten koste van woningen aan de Europaboulevard, meldt temp.architecture.urbanism.

In het plan wordt de Europaboulevard omgedoopt tot Amstelparklaan. Door het aantal rijbanen te reduceren naar twee en het parkeren ondergronds te situeren, ontstaat er ruimte om nieuwe woongebouwen en meer groen te realiseren. De openbare ruimte kan worden verknoopt met het Amstelpark en de erachter stromende Amstel, zodat deze plekken beter bereikbaar worden voor bewoners. Bebouwing wordt met een relatief kleine voetprint vooral aan de flanken van de boulevard gerealiseerd, zodat de karakteristieke platanen grotendeels behouden blijven. Bomen die niet op hun plek kunnen blijven, worden verplant, bijvoorbeeld op de plek van de huidige rotonde.

“Wonen aan de Amstelparklaan is eigentijds stedelijk wonen in het groen. Door de centrale ligging van het gebied zijn voorzieningen dichtbij, maar speelt het groen in de directe omgeving de hoofdrol. Met begroeide gevels, retentiedaken en dakterrassen doen de gebouwen aan de Amstelparklaan bovendien mee met hun groene omgeving en vormen zo stepping stones voor flora en fauna. Daarmee zijn deze gebouwen rainproof en natuurinclusief”, aldus temp.architecture.urbanism.

Met de woningen worden nieuwe typologieën toegevoegd aan het bestaande aanbod in Buitenveldert, waar relatief veel ouderen wonen en een gebrek is aan doorstroming. "Door het vergroten van de woningdifferentiatie wordt onder andere doorstroming vanuit gezinswoningen naar appartementen voor ouderen beter mogelijk", stelt het bureau. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Gisteren, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Gisteren, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan