Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

MVRDV maakt masterplan voor uitbreiding en vergroening Noviotech Campus Nijmegen

11 april 2023, 11:22
MVRDV is geselecteerd om het masterplan voor de uitbreiding van de Noviotech Campus in Nijmegen te maken. Het architectenbureau grijpt de uitbreiding aan om de campus te transformeren tot een gebruiksvriendelijke, aantrekkelijke en duurzame vestigingsplaats voor health- en hightech-ondernemingen. De verhuurbare vloeroppervlakte wordt verdubbeld en een natuurinclusief landschapsontwerp sluit aan op bestaand groen in de omgeving.

Opdrachtgever Noviotech Campus en MVRDV werken de komende tijd, samen met gemeente Nijmegen, Kadans Science Partner en NXP Semiconductors, aan de uitwerking en detaillering van het masterplan, meldt het architectenbureau. De huidige campus vindt zijn oorsprong op het terrein van microchipfabrikant NXP; in de afgelopen tien jaar groeide er een health- en hightech-campus voor zo’n zeventig ondernemingen.

De Noviotech Campus bestaat nu nog uit een reeks gebouwen, die van elkaar zijn gescheiden door parkeerterreinen. Meer dan de helft van de aanwezige bedrijven wil groeien en veel nieuwe ondernemingen willen zich op het terrein vestigen, maar de campus loopt tegen de grenzen van de groeimogelijkheden. Daarnaast mist de campus een duidelijk hart en ontmoetingsmogelijkheden voor de 3.400 werknemers.

Uitbreiding en vergroening
MVRDV’s masterplan voor de campusuitbreiding moet een verbetering vormen op meerdere fronten. De bestaande vloeroppervlakte wordt verdubbeld tot 300.000 m2. Een natuurinclusief landschapsontwerp verbindt de campus met het aangrenzende Goffertpark en de toekomstige groene corridors in de omgeving. Door het parkeren deels te verplaatsen, wordt de campus compacter en is er ruimte voor vergroening.

De bestaande gebouwen vormen het basisraster van het masterplan, legt MVRDV uit. Eén van de gebouwen wordt getransformeerd en vijf blijven zoals ze zijn. Nieuwbouw zorgt voor de verdere uitbreiding van de vloeroppervlakte.

Een ‘groene ruggengraat’ gaat het terrein verbinden met het station en een zone met sportvoorzieningen. Meanderende paden en watertjes maken de campus tot een aangename verblijfsplek voor zowel de werknemers als passerende voetgangers.

Krachtige biotoop
De landschapsstrategie voorziet verder in wat het architectenbureau aanduidt als een ‘hypermengsel’ van bomen, struiken en bloemen op het gehele campusterrein. Dit moet resulteren in een landschap dat van de campus een sterke biotoop maakt, doordat alle elementen – van bessen tot bloemen, van klein groen tot groot, zegt MVRDV – samenwerken. Tegelijkertijd verschaft die omvangrijke mix van groen het terrein een herkenbare identiteit.

Om ervoor te zorgen dat dit landschap ook functioneert als ‘natuur-hotspot’, werkt MVRDV samen met ecologisch adviseur Faunest. Het plan neemt vijf diersoorten als uitgangspunt voor de inrichting van het landschap; door de eekhoorn, de worm, de egel, de vlinder en de goudvink een optimale leefomgeving te bieden, profiteren ook veel andere diersoorten.

“Zo hebben eekhoorns hebben behoefte aan een aaneengesloten bladerdak, wat zorgt voor koelte in de zomer”, legt het architectenbureau uit. “Regenwormen zorgen voor een gezonde bodem, die beter bestand is tegen droogte en zware regenbuien. Egels hebben een rommelige bodembedekking nodig en vlinders en goudvinken kunnen niet zonder bloemen en bessen.” Uiteindelijk is ook voor de mens zo’n optimaal ingericht landschap belangrijk.

Ecologie en architectuur
“Het masterplan is zo van opzet dat al deze elementen terugkeren”, zegt Winy Maas, oprichter van en partner in MVRDV. “We volgen de principes van het voedselbos en volgen de seizoenen.” Hij legt uit dat het plan probeert de kennis van beplantingsmengsels te vergroten en dat met het ‘hypermengsel’ de complexiteit van de natuur wil intensiveren en cultiveren.

“Mijn hoop is dat Noviotech Campus niet alleen onderdeel wordt van de ecologische infrastructuur van Nijmegen, maar dat het tegelijk het wonderlijke en de schoonheid van de nieuwe en maakbare natuur laat zien”, zegt Maas verder. “Omdat het groen straks doorloopt in gevels en daken tonen we ook een verticale natuurmelange.”

De gebouwen worden ontworpen onder supervisie van MVRDV, waarbij een duurzame aanpak de standaard is, aldus het bureau. Er komen richtlijnen voor de CO2-afduk en het gebruik van circulaire of biobased materialen wordt gestimuleerd, evenals het doortrekken van groen uit de omgeving in gevels en daken. Het masterplan is met de uitbreiding en vergroening van de campus moet sterk bijdragen aan Nijmegen als aantrekkelijke vestigingsplaats voor health- en hightech-bedrijven.

Gerelateerde nieuwsberichten