Beeld uit de verdichtingsvisie voor de binnenstad van Eindhoven
Copyright: MVRDV
Beeld uit de ontwikkelvisie Fellenoord / Internationale Knoop XL
Copyright: KCAP Architects&Planners
Beeld uit de verdichtingsvisie voor de binnenstad van Eindhoven
Copyright: MVRDV
Beeld uit de ontwikkelvisie Fellenoord / Internationale Knoop XL
Copyright: KCAP Architects&Planners

Eindhoven neemt afscheid van supervisors Winy Maas en Kees Christiaanse

4 maart 2022, 10:57
De gemeente Eindhoven gaat op zoek naar nieuwe stedenbouwkundige toezichthouders voor de binnenstad en het gebied Knoop XL. Het contract met Winy Maas (MVDRV) als supervisor voor de binnenstad is niet verlengd, terwijl Kees Christiaanse (KCAP) zijn werkzaamheden als supervisor voor het stationsgebied/Fellenoord gefaseerd af zal bouwen. Dat laat de gemeente desgevraagd weten aan Architectenweb.

Volgens de gemeente Eindhoven is het besluit ‘in goed overleg’ met Maas en Christiaanse genomen. “Voor beide gebieden zijn door de gemeenteraad gebiedsvisies vastgesteld. Daarmee zijn we in de fase gekomen dat het van plan naar ontwikkeling gaat. De samenhang van deze gebieden en de nieuwe fase waarin we terecht zijn gekomen, levert ook een herbezinningsmoment op om na te denken over een nieuwe supervisor”, verklaart een woordvoerder van de gemeente.

“Daarom heeft de gemeente in goed overleg met de supervisors besloten de contracten niet te verlengen en de heren aangemoedigd om verder inhoudelijk met projecten aan de slag te gaan. Beide hebben aangegeven bij en met projecten in onze stad betrokken te blijven. Wij zijn verheugd dat zij in de rol van architect betrokken blijven bij de ontwikkeling van onze stad”, aldus de zegsman.

Het contract met Maas is per 31 december jongsleden beëindigd. De medeoprichter van MVRDV was sinds 2017 supervisor voor de Eindhovense binnenstad en ontwikkelde in die tijd onder meer een verdichtingsvisie en hij lanceerde plannen als een nieuwe bestrating met ‘Eindhovense steen’ en een Nationaal Park Eindhoven.

“Naast het bevorderen van het gesprek over ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de stad op zijn authentieke manier, heeft hij Eindhoven ook landelijk op de kaart gezet met uitdagende ideeën en concepten. Zowel in de conceptuele fase als bij concrete plannen heeft de heer Maas initiatiefnemers geïnspireerd en uitgedaagd om het maximale ontwikkelingspotentieel uit een locatie te halen. Een zoektocht naar de grenzen van verdichting met de toevoeging van maximale kwaliteit”, schreef het Eindhovense stadsbestuur afgelopen maand in een brief aan de raad.

De Heuvel
Met MVRDV maakte hij ook plannen voor de vernieuwing van winkelcentrum De Heuvel en het stadskantoor. Contractueel stond het hem vrij om naast zijn supervisorschap twee projecten met zijn bureau uit te voeren in de Eindhovense binnenstad, maar er klonk in de lokale politiek wel kritiek op deze ‘dubbele petten’. Bij de nieuwe supervisor wordt een dubbelrol als toezichthouder en architect die in het gebied werkt niet meer geaccepteerd, staat in de raadsbrief van vorige maand. Dat geldt zowel voor de binnenstad als het Knoop XL-gebied.

MVRDV laat weten dat de nieuwe voorwaarden voor het supervisorschap voor Maas ‘geen goede invulling’ van deze functie mogelijk maakten. “Supervisor zijn betekent voor mij niet alleen maar vergaderen en adviseren, ik wil ook echt dingen doen”, verklaart Maas zelf. "Dat was de eerste vier jaar ook de aan mij verleende opdracht. Niet alleen toezien in vergaderingen, maar ook het voeren van debatten, maken van tentoonstellingen en studies en een beperkt aantal architectuuropdrachten. Iets wat op vele plekken in de wereld ook wordt gehanteerd als invulling van het supervisorschap. Nu die opdracht gewijzigd wordt, is het voor mij minder interessant geworden en is het beter te stoppen. Dan kan ik mij richten op projecten als De Heuvel en het stadskantoor.”

Christiaanse
Christiaanse is twintig jaar actief geweest als supervisor voor het Eindhovense stationsgebied, met als eindresultaat de gebiedsvisie Fellenoord. Het stadsbestuur roemt de visie als ‘een nieuwe stad binnen Eindhoven met de uitstraling van een wereldstad waar veel functies zoals wonen, bedrijvigheid, mobiliteit, ontspanning en detailhandel worden gecombineerd met een hoogwaardige openbare ruimte’.

“Nu de kaders vorm hebben gekregen en de fase van ontwikkeling aanbreekt, is het moment gekomen om ook het supervisorschap Stationsgebied in handen van een opvolger te leggen”, aldus de gemeente Eindhoven. Christiaanse zal voorlopig actief blijven als supervisor voor de zuidzijde van het spoor; voor de noordzijde wordt een opvolger gezocht.

Supervisor voor het Emmakwadrant en Strijp S Adriaan Geuze blijft in functie, omdat de ontwikkelingen in dat gebied zich in een eindfase bevinden en continuïteit belangrijk is, aldus de gemeente Eindhoven.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan