Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

Gemeenteraad keurt verdichtingsvisie voor binnenstad Eindhoven goed

23 december 2020, 15:28
De gemeenteraad van Eindhoven heeft met grote meerderheid de verdichtingsvisie goedgekeurd die de binnenstad groener en leefbaarder moet maken, in combinatie met meer hoogbouw. De visie is ontwikkeld door de gemeente in samenwerking met Winy Maas en MVRDV.

De verdichtingsvisie moet resulteren in een binnenstad die “bewoonbaarder groener, aantrekkelijker, gastvrijer, socialer en levendiger” is, stelt MVRDV. Yasin Torunoglu, de Eindhovense wethouder voor wonen, wijken, werken en ruimtelijke ontwikkeling, presenteerde het voorstel vorige week aan de raad.

Van de 45 gemeenteraadsleden stemden 39 voor de visie. Dit maakt de weg vrij voor hoogbouw in de binnenstad, in combinatie met verregaande vergroening, een bijgestelde mobiliteit en verbetering van de openbare ruimte.

Verantwoorde groei
In de binnenstad wonen momenteel slechts 6.000 mensen en is 7,3% van de oppervlakte groen. Autoverkeer domineert het stadscentrum. Maas, die naast medeoprichter-architect van MVRDV sinds 2017 supervisor van de Eindhovense binnenstad is, sprak voor de visie met ondernemers, ontwikkelaars en bewoners over hoe de binnenstad leefbaarder en bewoonbaarder kan worden gemaakt.

De verdichtingsvisie laat zien hoe Eindhoven op een verantwoorde en toekomstgerichte manier kan groeien. Door de nieuwe verdichting kunnen tot 10.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd; daarnaast kunnen volgens de visie onderzoekscentra, congrescentra en culturele instellingen aan de binnenstad worden toegevoegd. Dit zou, gecombineerd met een groenere openbare ruimte en verbetering van de mobiliteit, een grote kwaliteitsimpuls voor zowel het centrum als de rest van de stad opleveren.

Radicale vergroening
De ontwikkelde visie is gebaseerd op deelstudies naar vergroening, openbare ruimte en verdichting. Eerstgenoemde studie stelt een radicale vergroening voor. Door overal waar dat mogelijk is lokale planten, struiken en grassen te planten, ontstaat verkoeling en zuurstof. Er wordt “een bos voor de binnenstad” gecreëerd.

De toename van groen is ook goed voor vogels en insecten en zal een betere afvoer, opslag en filtering van water tot gevolg hebben, aldus de deelstudie. De plaatsing van zonnepanelen op zoveel mogelijk daken zorgt voor een duurzamere energiehuishouding. Een gereduceerd parkeerbeleid en meer ruimte voor fietsers en voetgangers dragen verder bij aan een leefbaarder en klimaatbestendige binnenstad.

Podium voor hoogbouw
In de studie naar de openbare ruimte wordt een grotere samenhang gecreëerd door nieuwe bestrating en inrichting. Hierdoor ontstaat een nieuw 'tapijt' voor de stad, “een rustige, duurzame achtergrond voor de collectie hoogbouw”. Nieuw aan te leggen paden en steden openen de nu ontoegankelijke en onaanlokkelijke binnenplaatsen. Trappen en bruggen ontsluiten de groene daken. In de visie is er tevens ruimte voor cafés en restaurants.

De verdichtingsstudie verenigt twee schijnbaar tegengestelde doelen: groei en versteviging van het imago van ‘Brainport Eindhoven’ enerzijds en behoud van de Brabantse gezelligheid anderzijds. De bestaande bebouwing van circa vier lagen hoog wordt verbeterd en uitgebreid. Deze zogenaamde ‘Eindhovense laag’ vormt de basis voor vergroening van daken; “een groen park op de top, een ‘Eindhovens Nationaal Park’”, aldus Maas.

De Eindhovense laag biedt ook als het ware een podium voor hogere bebouwing, de ‘Brainport laag’. Die wordt volgens de visie gevormd door een “uitzonderlijke collectie iconen” die pleinen en openbare ruimten in de stad accentueren. “Een ongekende ‘Eindhovense Collectie’ van hoogbouw die de stad nog karakteristieker zal maken”, legt Maas verder uit. Met hun verschillende programma’s en signatuur maken deze iconen Eindhoven tot een aantrekkelijk stad voor bewoners en investeerders.

Samenspraak
Aan de totstandkoming van de verdichtingsvisie ging een intensief samenspraakproces vooraf. Eind 2019 organiseerde de gemeente een gesprek voor bewoners, belangenorganisaties en andere belanghebbenden. Samen met een online enquête en andere initiatieven leverde dit veel reacties op.

De verschillende inzichten zijn volgens Maas en de gemeente gebruikt om de visie verder aan te scherpen. Met een aantal verbeteringen zoals het vergroenen van de openbare ruimte en betere bestrating is op sommige plekken al begonnen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Maarten van Kesteren ontvangt Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

Gisteren, 17:30

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

6 december, 3:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

6 december, 2:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

6 december, 1:29

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan