Root
Copyright: VORM, LEVS architecten e.a.
Lourdeshof
Copyright: Van Grunsven Ontwikkeling, Shift Architecture Urbanism
De Vlinder
Copyright: Collectief Duurzaam Wonen
Mr. Jan
Copyright: Peters Projectontwikkeling, Mr. Stir Architect + Planner
Root
Copyright: VORM, LEVS architecten e.a.
Lourdeshof
Copyright: Van Grunsven Ontwikkeling, Shift Architecture Urbanism
De Vlinder
Copyright: Collectief Duurzaam Wonen
Mr. Jan
Copyright: Peters Projectontwikkeling, Mr. Stir Architect + Planner

Woningbouwplannen op vier voormalige schoollocaties in Woensel

8 januari 2021, 9:10
Vier voormalige schoollocaties in Woensel ondergaan de komende jaren een transformatie naar woonomgeving. De gemeente Eindhoven heeft vorige maand bekend gemaakt welke ontwikkelaars hun ingediende plannen mogen uitwerken.

De gemeente verkoopt de locaties aan verschillende ontwikkelaars. Het woonprogramma van de vier plannen bestaat grotendeels uit goedkope en middeldure, duurzame koopwoningen, meldt Eindhoven. Duurzaamheid was een van de punten waar de gemeente op wilde selecteren.

“Met deze vier ontwikkelingen slaan we twee vliegen in één klap”, zegt wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). “De woningen die gebouwd worden geven invulling aan onze woningopgave en we geven de gebieden een opwaardering die ze verdienen. Ook hebben we de markt uitgedaagd om hun ambities voor duurzaamheid te tonen. Daar zijn deze inschrijvers goed in geslaagd.”

Root
De locatie Jan Heynslaan 4, een oud ULO-schoolgebouw, heeft de gemeente gegund aan de ontwikkelaar VORM met het plan Root. VORM werkte voor de tender samen met LEVS architecten, BOOM Landscape, Pieters Bouwtechniek Delft, DGMR, Woodteq, New Horizon, Mandel en Bureau Bas.

Het plan voorziet in een gevarieerd woningprogramma van circa 55 appartementen voor jonge stellen, gezinnen en senioren. Daarvan moet  80% in het middeldure koopsegment vallen. De bewoners krijgen een collectieve tuin aan de binnenzijde en een openbaar park rondom het appartementengebouw.

Het plan zet “vol in op duurzaamheid”, aldus de gemeente. “Root creëert een omgeving waar bewoners en buren gezond kunnen wonen, ontmoeten, sporten en ontspannen.

Lourdeshof
Vlokhovensweg 41, 41a betreft een voormalige meisjesschool – ook bekend als het BACS-gebouw – en het deels afgebrande schoolgebouw van De Rungraaf. Deze tender is gewonnen Van Grunsven Ontwikkeling met het plan Lourdeshof. Van Grunsven werkte samen met samenwerking met Shift Architecture Urbanism en Dolmans L+P Ontwerpers en Adviseur.

Het plan behelst de realisatie van een ensemble van kerk, BACS-gebouw en grondgebonden nieuwbouwwoningen, die met elkaar verbonden worden door een autovrij en groen hof. De bewoners zullen het collectieve en mandelige woonhof zelf beheren, maar het blijft openbaar toegankelijk. Waardevolle en monumentale bomen blijven behouden.

Lourdeshof voorziet in twintig grondgebonden woningen. De architectuur van de nieuwbouwwoningen is dorps én eigentijds en zoekt aansluiting bij de baksteenarchitectuur van het BACS-gebouw en de kerk zonder deze te willen imiteren. Het BACS-gebouw blijft behouden en gaat onderdak bieden aan vier appartementen, met behoud van de architectonische eigenschappen.

De Vlinder
De locatie Vitruviusweg 41 met de voormalige basisschool De Korenaar krijgt een nieuwe invulling met het plan De Vlinder. Het plan is gemaakt door Collectief Duurzaam Wonen, een samenwerkingsverband van ondernemers op het gebied van ontwikkeling, bouw en exploitatie van duurzame en energiezuinige woningen in stedelijk gebied.

De Vlinder zet in op “comfortabel wonen in een groene en gebalanceerd vormgegeven omgeving, die past op deze historische plek en bij de indeling van de wijk Prinsejagt.” Het hoofdgebouw van de school blijft behouden en wordt getransformeerd naar appartementengebouw.

Het plan heeft een ruim en gevarieerd aanbod van circa vijftig woningen die aantrekkelijk zijn voor starters, senioren en tweeverdieners in Woensel. De woningen worden “circulair en klimaatrobuust” ontworpen.

Mr. Jan
De vierde locatie is Generaal de Collaertpad 2-Generaal Coenderslaan 59, van de gesloopte basisschool de Phoenix en het leegstaande gebouw ’t Generaaltje. Hier heeft de gemeente gekozen voor het plan Mr. Jan van Peters Projectontwikkeling (PPO) en Mr. Stir Architect + Planner.

Mr. Jan heeft een woonprogramma van 36 – goedkope en middeldure – koopappartementen, gericht op starters. Om de goedkope koopappartementen ook in de toekomst beschikbaar te houden voor de doelgroep gaat PPO in gesprek met woningcorporaties of ‘Slimmer Koop’ verkoop mogelijk is.

Mr. Jan wordt volgens de tenderwinnaars een sociaal veilig en duurzaam gebouw. De nieuw in te richten tuin rondom het gebouw zorgt voor een natuurlijke overgang naar het park, wat ook de biodiversiteit met vogels, insecten, vleermuizen en egels moet stimuleren.

Vervolgproces
De marktpartijen gaan nu aan de slag met het uitwerken van de plannen en zullen op later tijdstip ook het participatieproces met de omwonenden organiseren. Bij voorkeur worden de gewijzigde bestemmingsplannen nog in 2021 ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat in 2022 de bouw kan starten, aldus gemeente Eindhoven.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

1 uur geleden

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival van start

4 uur geleden

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Gisteren, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Gisteren, 11:41

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

Vandaag, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

Vandaag, 09:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Gisteren, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Gisteren, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Gisteren, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan