Achteraanzicht
Copyright: FAAM architects
Vooraanzicht, met duidelijk de proportionele relatie tussen raamopeningen van monument en nieuwbouw
Copyright: FAAM architects
Conceptschema
Copyright: FAAM architects
Situatie
Copyright: FAAM architects
Achteraanzicht
Copyright: FAAM architects
Vooraanzicht, met duidelijk de proportionele relatie tussen raamopeningen van monument en nieuwbouw
Copyright: FAAM architects
Conceptschema
Copyright: FAAM architects
Situatie
Copyright: FAAM architects

FAAM architects wint tender met dialoog tussen monument en nieuwbouw

1 februari, 10:51
Met de inzending ‘The living monument’ heeft FAAM architects de aanbesteding van de gemeente Eindhoven gewonnen voor de transformatie van een karakteristiek schoolgebouw naar woongebouw. Naast de transformatie omvat de opgave nieuwbouw, waarbij het architectenbureau een dialoog tussen beide panden creëert door massaopbouw, proporties en materiaal- en kleurgebruik. Ook wil FAAM architects de locatie ecologisch versterken.

Het schoolgebouw is gerealiseerd in 1914 en ingepast in de lintbebouwing aan de Woenselsestraat. De school ligt met de voorgevel aanzienlijk terug ten opzichte van de rooilijn van de overige bebouwing aan het historische lint. Die situering toont mede de belangrijke functie aan van de school als baken voor de wijk, vertelt FAAM architects. “Het verhaal van de historische stad is hier nog zichtbaar en ervaarbaar”, aldus het bureau.

Het gebouw heeft een representatieve voorgevel en ondergeschiktere kopgevels en achtergevel, die soms zelfs nauwelijks zijn uitgetekend. Ook het ongelijke dakvlak toont het verschil in belang van de voor- en achtergevel. In tegenstelling tot het schoolgebouw is de onderwijzerswoning uitgelijnd met de andere woningen van het lint.

Versterking monument
Ten behoeve van de transformatie stelt FAAM architects in zijn ontwerp een aantal ingrepen aan het bestaande schoolgebouw voor. Daarbij respecteert en versterkt het bureau de historische en architectonische waarde van het pand, dat is aangemerkt als gemeentelijk monument. Allereerst wil het architectenbureau twee stalen vluchttrappen aan de achterzijde, die in sterke mate afbreuk doen aan de architectonische uitstraling, verwijderen.

Vervolgens wordt de structuur van de gangenschool versterkt. Dat gebeurt allereerst door de gangen als structurerend principe te hanteren voor de organisatie van de woningen. Ook verlengt het bureau de gangen door openingen te maken in de kopgevels. Aan de ene zijde voegt FAAM architects daar een buitenruimte toe en aan de andere zijde een buitenruimte met hangnet, dat een collectieve ontmoetingsplek wordt.

Het fraaie, centraal gesitueerde trappenhuis krijgt een optopping om de bovenste bouwlaag toegankelijk te maken. Hier, onder de kap, worden twee extra appartementen gerealiseerd. Dit past goed naast de hoge schoorsteen en blijft ondergeschikt ten opzichte van het hoofdvolume, legt het architectenbureau uit. Verder worden er dakramen en -kapellen toegevoegd en terrassen in het dakvlak aan de achterzijde ingesneden.

Nieuwbouw en buitenruimte
Naast de transformatie van het schoolgebouw biedt de locatie ruimte voor nieuwbouw, die naast het monument wordt gerealiseerd. Oudbouw en nieuwbouw staan los van elkaar, maar worden verbonden door het hangnet dat FAAM architects in het verlengde van de gevelopening in het schoolgebouw maakt.

“Bewoners en bezoekers gaan onder dit net door om de nieuwe collectieve buitenruimte te betreden”, vertelt Emile van Vugt, architect en partner in het bureau. De woningtoegangen in de nieuwbouw zijn bereikbaar via de collectieve buitenruimte.

Relatie in kleur, materiaal en proportie
De nieuwbouw moet in dezelfde rooilijn worden geplaats als het monument. Daarom kiest het architectenbureau er bewust voor om de oudbouw en de nieuwbouw te lezen als één ensemble, met een sterke verwantschap in materiaal, kleur en verhoudingen van de gevelopeningen.

Hierdoor ontstaat een vanzelfsprekend geheel, met één expressie in bouwmassa, rooilijn en interactie met de omgeving, legt het bureau uit. Door de nieuwbouw te ontwerpen als een moderne interpretatie van de oudbouw en door een ruimte tussen beide volumes te behouden, blijft het schoolgebouw als solitair ervaarbaar.

Regeneratief ontwerpen
FAAM architects noemt de transformatie met nieuwbouw een mooie opgave voor regeneratief ontwerpen, hetgeen voor het bureau staat voor een holistische visie op duurzaamheid. “In dit specifieke geval gaat het vooral om het ecologisch versterken van de momenteel op dat vlak arme locatie”, legt Van Vugt uit. “We verhogen op deze locatie de dichtheid en tegelijkertijd de ecologische waarde wat betreft water en biodiversiteit.”

De transformatie van dit schoolgebouw maakt deel uit van een tweede groep oude schoolgebouwen die de gemeente Eindhoven verkoopt, zo’n twee jaar na een eerste lichting. Ook ditmaal heeft de gemeente de inschrijvingen beoordeeld, waarbij ze kwaliteit hoger aansloeg dan de verkoopprijs. Eindhoven heeft het ontwerp van FAAM architects gekozen uit veertien inzendingen. 

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan