Sruti Thakrar
Copyright: MVRDV
Pixel in Abu Dhabi
Copyright: Jon Wallis
Ontwerpstudie co-living
Copyright: MVRDV
One Green Mile in Mumbai (India)
Copyright: Suleiman Merchant
Barapullah Springs in New Delhi (India)
Copyright: MVRDV
Sruti Thakrar
Copyright: MVRDV
Pixel in Abu Dhabi
Copyright: Jon Wallis
Ontwerpstudie co-living
Copyright: MVRDV
One Green Mile in Mumbai (India)
Copyright: Suleiman Merchant
Barapullah Springs in New Delhi (India)
Copyright: MVRDV

Zomerserie: Architect in... de Golfregio

6 augustus, 10:15
Deze zomer interviewt Architectenweb Nederlandse architecten die wonen en werken in het buitenland. We vragen ze onder meer naar hoe het ervoor staat met de architectenbranche in ‘hun’ land, wat de toekomstperspectieven zijn en in hoeverre de situatie er vergelijkbaar is met die in Nederland. In de zesde aflevering spreken we Sruti Thakrar, die als business development-manager bij MVRDV onder meer werkt in de Golfregio. “Onze ambitie is om betere plekken te creëren.”

Jij bent business development-manager voor MVRDV en werkt veel in de Golfregio. Wat houdt jouw rol in en hoe ben je in die functie terechtgekomen?
“Ik werk in het business development-team van MVRDV, met focus op de Golfregio, het Verenigd Koninkrijk, Oost-Europa en India. Mijn taak is om de markt te analyseren, potentiële klanten te identificeren en kansen te vinden die passen bij de waarden van MVRDV, zoals inclusiviteit en duurzaamheid. Ik bezoek netwerkevenementen, conferenties en lezingen en heb regelmatig gesprekken met klanten. Hoewel ik een bachelor architectuur heb, ontdekte ik mijn passie voor de zakelijke kant van dit vakgebied. De meeste architecten richten zich op ontwerpen, maar ik wilde betrokken zijn bij de strategie, zoals het begin van een project en het vaststellen van de opdracht en ambities. Mijn carrière begon bij business development en public relations en ik ben door de jaren heen doorgegroeid in deze rol. Business development is veelzijdig en de werkzaamheden verschillen per kantoor. Ik vind het fijn dat mijn dagelijkse werk zo afwisselend is.”

Je bent iemand met veel internationale ervaring. Je hebt vóór MVRDV bij de eveneens internationaal georiënteerde bureaus OMA en Sauerbruch Hutton gewerkt, en in regio’s en landen als Oost-Europa en India. Wat spreekt jou aan in het werken in verschillende landen?
“Ik zal iets vertellen over mijn achtergrond. Ik ben van Indiase afkomst, maar ben geboren en opgegroeid in Portugal. Op mijn zeventiende verhuisde ik naar het Verenigd Koninkrijk om te studeren. Hierdoor ben ik altijd verbonden geweest met verschillende culturen. Het leren kennen van verschillende culturen is waardevol omdat het je helpt om diverse perspectieven en werkwijzen te begrijpen. Door best practices uit verschillende landen te ontdekken, kun je deze ook toepassen in andere landen. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld belangrijk om minderheidsgroepen te betrekken bij projecten. Deze benadering inspireert ons om dit ook toe te passen op plekken waar dit nog niet gebruikelijk is. Door op wereldwijde schaal te werken met diverse gewoonten en culturen, krijg ik een breder en holistischer inzicht in de industrie.”

Nu richt je je dus onder meer op de Golfregio. Onlangs hebben we hoogbouwproject Pixel in Abu Dhabi gepubliceerd, maar verder kennen we niet veel projecten van MVRDV in het Midden-Oosten. Wat willen jullie daar bereiken? Zijn er landen waarop MVRDV zich specifiek richt?
“Het Midden-Oosten groeit snel en ontwikkelt zich richting meer duurzaamheid. Ons doel is om onze innovatieve aanpak op het gebied van duurzaamheid in te brengen, met aandacht voor CO2-reductie, waterbeheer, circulariteit en toekomstbestendig ontwerpen. We zijn al actief in de Verenigde Arabische Emiraten, maar we kijken ook naar andere landen in de regio.”

Aan wat voor projecten werkt MVRDV in de regio?
“Pixel in Abu Dhabi is een goed voorbeeld van hoe MVRDV zijn ontwerpen aanpast aan de lokale omstandigheden. Dit project maakt een gemeenschappelijke buitenruimte binnen een schaduwrijke binnenplaats, zonder een gated community te vormen. Het project is recent afgerond, dus veel winkels en voorzieningen moeten nog komen. We kijken uit naar de ontwikkeling van het sociale aspect van dit project. Door slimme ontwerpkeuzes, zoals de oriëntatie van de torens, verbeteren we de kwaliteit van leven. Dit soort projecten willen we vaker doen in het Midden-Oosten, waarbij we waarde toevoegen voor mensen en klanten. We werken ook aan andere projecten die nog vertrouwelijk zijn, variërend van masterplannen tot architectuur.”

Tot een jaar of tien geleden werd het ene na het andere prestigieuze bouwproject aangekondigd in met name Dubai, sindsdien lijkt de wind een beetje te zijn gaan liggen. Is er nog een grote markt voor buitenlandse architectenbureaus?
“Ik denk niet dat de wind is gaan liggen. De cultuur is veranderd en er zijn veel getalenteerde lokale bureaus die spannende projecten doen. Toch is er nog ruimte voor buitenlandse architecten om innovatie te brengen, vooral op het gebied van duurzaamheid, data en materiaalgebruik. Klanten willen niet alleen zien wat wereldwijd is gedaan, maar hun eigen plek bijzonder maken. Dit vraagt om creativiteit en een grondig begrip van de regio.”

Hoe ga je in de Golfregio te werk om opdrachten te verwerven?
“De meeste opdrachten komen binnen via offertes, uitvragen en aanbestedingen. Als dienstverlener concurreren we met anderen, dus we hanteren een tweeledige strategie: proactief en reactief. Dit kan een prijsvraag zijn, een beoordeling van ons portfolio of een ontwerpwedstrijd. We moeten ervoor zorgen dat elke reactie op maat is gemaakt voor de klant en het project.”

Wat zijn de ruimtelijke opgaven in de Golfregio?
“Het ontwerpen in de woestijn is een grote uitdaging. We moeten rekening houden met factoren zoals het weer, beschikbaarheid van materiaal en mobiliteit. MVRDV heeft een wereldwijd portfolio en veel medewerkers met ervaring in zulke omstandigheden. Bij elk project leren we meer, doen we onderzoek en vragen we klanten wat goed werkt in de regio. Dit helpt ons om een dialoog te creëren met klanten, partners en andere belanghebbenden, wat veel voordelen voor het project oplevert. Tussen Abu Dhabi en Dubai werkten we aan een pre-conceptueel masterplan, uitgevoerd door een lokale consultant. We combineerden lokaal erfgoed, natuur en de zee om een nieuwe levensstijl voor toekomstige bewoners mogelijk te maken. MVRDV neemt ook deel aan een Nederlandse PIB (Partners in Business) over klimaatneutraal vastgoed in een woestijnklimaat. Samen met onze partners zoeken we constant naar alternatieve oplossingen voor de Golfregio.”

Werken in het Midden-Oosten is niet onomstreden, vanwege de uitbuiting van arbeiders uit arme landen en andersoortige schendingen van mensenrechten. Waarom wil MVRDV daar werken? Hanteren jullie een moreel kompas of ethische code voor opdrachten die jullie wel of niet aannemen?
“Onze ambitie is om betere plekken te creëren. Hoewel we sommige beslissingen in de bouwindustrie niet in de hand hebben, hebben we wel invloed. We houden ons strikt aan onze gedragscode, die openbaar te raadplegen is op onze website. Alle klanten moeten deze regels ondertekenen. We hebben ook een interne ethische commissie en voeren due diligence (onderzoek naar de ethische en financiële reputatie van potentiële opdrachtgevers, red.) uit met behulp van externe partners. Hierdoor kunnen we beslissen of we met een klant willen samenwerken. Gedurende het ontwerpproces adviseren we klanten ook over aannemers met een goede reputatie, aangezien zij de projecten uitvoeren.”

Ondanks dat je internationaal werkt, woon je ‘gewoon’ in Rotterdam. Ben je van plan om in de toekomst uit te vliegen naar andere landen? 
“Ik heb op veel verschillende plekken gewoond en hoewel ik van al die steden heb genoten, voelt Rotterdam nu als thuis. Ik vind het interessant om te zien hoe de stad verandert en hoe vooruitstrevend, divers en inclusief Rotterdam is. Voorlopig heb ik geen plannen om te verhuizen, maar MVRDV groeit en heeft satellietkantoren op drie continenten. Misschien biedt het bureau op een dag een spannende nieuwe kans…”


Werk jij ook als architect in het buitenland? Geef je dan op voor deze zomerserie via redactie@architectenweb.nl!

Andere nieuwsberichten

Kleurrijke kantooromgeving met aandacht voor welbevinden.

3 uur geleden

Woonpioniers ontwerpt huis van strategisch positioneerde 'blokken'

Vandaag, 13:58

Een architect van fundamentele andersheid

Vandaag, 11:51

Dak NEMO Science Museum ondergaat flinke vergroening

Vandaag, 11:17

Nominaties Haagse Openbare ruimte Prijs 2024 bekend

4 uur geleden

Zo'n 1,75 miljoen mensen bezochten Open Monumentendag

Vandaag, 09:43

Symposium over De Groene Stad van de Toekomst in Almere

13 september, 4:18

Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten

13 september, 11:29

ING: woningnood dwingt jongeren grote levenskeuzes uit te stellen

12 september, 1:54

Grote toename stikstof in bodem Nederlandse bossen gemeten

12 september, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan