Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Conceptdiagram
Copyright: Mulder Zonderland
Axonometrie detail
Copyright: Mulder Zonderland
Maquette
Copyright: Mulder Zonderland
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Conceptdiagram
Copyright: Mulder Zonderland
Axonometrie detail
Copyright: Mulder Zonderland
Maquette
Copyright: Mulder Zonderland

Mulder Zonderland wint Zwitserse competitie met flexibel en duurzaam kantoorgebouw

Gisteren, 16:06
Architectenbureau Mulder Zonderland heeft de eerste prijs gewonnen met een ontwerp voor een kantoor- en laboratoriumgebouw bij de competitie voor het Innovation Park Zürich in Zwitserland. Het ontwerp IPZ Flex is één van de bouwtyplogieën die worden gerealiseerd op de campus; het voorziet in een duurzaam, zelfvoorzienend, aanpasbaar en demontabel gebouw.

De ontwikkelaar HRS Real Estate organiseerde vorig jaar een omvangrijke architectuurwedstrijd voor een aantal nieuwe gebouwen op het Innovation Park Zürich (IPZ). De nieuwbouw moet, in aanvulling op de bestaande gebouwen, het Innovation Park laten uitgroeien tot een stedelijke campus met een hoge bebouwingsdichtheid. Het masterplan voor de onderzoeks- en innovatiecampus, die zich in een U uitstrekt langs de randen van het vliegveld van Dübendorf, is gemaakt door KCAP.

Typologieën
Er zijn voor de nieuwe gebouwen vier typologieën gedefinieerd: Mhub, Hall, Tech en Flex. Uit de 28 ingediende voorstellen selecteerde de jury zeven winnende projecten, die worden gerealiseerd in de eerste fase van nieuwbouw voor de campus. Voor zowel Mhub als Hall was er één winnaar: respectievelijk E2A Architekten en TEN Studio. Voor Tech waren er twee winnaars, waarvan het ontwerp wordt gebouwd, te weten Boltshauser Architekten en 3XN.

Voor de typologie Flex zijn drie projecten gekozen; daarbij ging de derde prijs naar (wederom) E2A Architekten uit Zwitserland en de tweede prijs naar Studio Muoto uit Frankrijk. De eerste prijs werd toegekend aan Mulder Zonderland.

“Het Flex-gebouw maakt indruk met zijn onafhankelijke, architectonische, structurele, typologische, duurzame, maar ook economische concept”, verklaarde de jury. “De innovatieve kwaliteiten maken de realisatie veelbelovend.” Mulder Zonderland heeft ingezet op een duurzame en aanpasbare gebouwstructuur, die een positieve CO2-balans bereikt tijdens de eerste levenscyclus, zo legt het architectenbureau uit.

Flexibel en demontabel
Mulder Zonderland ontwierp ene kantoor- en laboratoriumgebouw met een oppervlakte van 6.400 m2. Met een bijzonder grote flexibiliteit van de structuur komt het ontwerp tegemoet aan de mogelijkheid dat programma-eisen op den duur veranderen. Daarnaast is in het ontwerp rekening gehouden met eventuele ontmanteling van (delen van) het gebouw; onderdelen kunnen worden hergebruikt of teruggegeven aan de natuur.

Door het modulaire karakter en de repetitieve plattegrond van het gebouw kan het volume eenvoudig worden aangepast in hoogte, breedte en lengte, zonder dat dit ten koste gaat van ruimtelijke en esthetische kwaliteiten. De modulaire opbouw zorgt, in combinatie met een bewuste scheiding van gebouwsystemen, ook voor gemakkelijke verbindingen tussen gebouwen van dit type onderling.

Verbinding
Deze mogelijke verbindingen lopen uiteen van eenvoudige bruggen tot complexere gedeelde ruimten. Bij dat laatste kun je denken aan auditoria of restaurants, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Bij veranderende wensen zijn dergelijke collectieve ruimten eenvoudig toe te voegen of te verwijderen.

Mulder Zonderland heeft het Flex-gebouw ontworpen met vijf verdiepingen en een centraal gelegen open ruimte op de begane grond. Deze open ruimte verbindt oostelijke en westelijke doorgangen met elkaar. In het ontwerp hielden de architecten sterk rekening met doorwaadbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw, hetgeen de verkeersstromen en synergie tussen de verschillende gebruikersgroepen bevordert.

De flexibele opzet maakt verschillende configuraties mogelijk, van één grote huureenheid tot meerdere kleine verhuurbare ruimten. Het ontwerp omvat verder campusachtige functies, die sociale interactie stimuleren, aldus het architectenbureau. De bovenste verdiepingen zijn volledig open en worden alleen doorsneden door schachten van gestampte aarde, die zorgen voor natuurlijke ventilatie middels thermische convectie.

Zelfvoorzienend en energie-efficiënt
Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp. Mulder Zonderland heeft onder meer gestreefd naar een lage CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare, lokaal gewonnen materialen voor te stellen. Materialen als hout, klei en hennep hebben een lage milieubelasting en zijn potentieel herbruikbaar, leggen de architecten uit. Toepassingen zoals PV-systemen, waterbeheer op locatie (met zuivering en hergebruik van regen en grijswater) maken het gebouw zelfvoorzienend.

Het Flex-gebouw is energie-efficiënt met een geoptimaliseerde gebouwschil en de genoemde natuurlijke ventilatie, waarbij de afhankelijkheid van technologie minimaal is. De onderdelen van de buitengevel hebben lage U-waarden; de toepassing van drievoudige beglazing minimaliseert warmteverlies.

Gestampte leem
Met het oog op een goed binnenklimaat wordt verder gebruik gemaakt van innovatieve plafondelementen uit lokale leem. Deze elementen van gestampte leem, aangebracht tussen de volhouten balken, hebben een minimale CO2-uitstoot en dragen als thermische massa bij aan verwarming en koeling van het pand.

Het ontwerp is tevens gericht op verbetering van het welzijn van de gebouwgebruikers met aandacht voor akoestische comfort, optimale maar gebalanceerde daglichtinval en binnenbeplanting. Groen wordt ook aan de buitenzijde van IPZ Flex toegepast met groendaken en -gevels, die de biodiversiteit moeten ondersteunen, het microklimaat reguleren en bijdragen aan de thermische balans.

De zeven in de competitie geselecteerde projecten worden gebouwd als eerste fase van nieuwbouw voor de campus. Deze fase loopt van 2024 tot ongeveer 2032.

Andere nieuwsberichten

Eerste woontoren in Amsterdamse Sluisbuurt opgeleverd

Gisteren, 16:30

Twee panden aan Lijnbaan samengevoegd tot grote Nike-winkel

Gisteren, 15:12

Architect Herman Zeinstra (86) overleden

Gisteren, 11:42

Rotterdam wil nieuw treinstation in de Van Nelleknoop

2 oktober, 3:16

Tekort studentenkamers steeds steeds erger, vreest vastgoedadviseur CBRE

Gisteren, 13:50

Stephanie Zeulevoet benoemd tot partner bij INBO

Gisteren, 10:10

Spanje ontvangt recordaantal toeristen, veel inwoners niet blij

2 oktober, 1:50

Raad van State akkoord met tracébesluit A12/A15 in regio Arnhem

2 oktober, 10:45

Trainingen biobased bouwen voor architecten

1 oktober, 3:15

Onderzoek: ov en auto te duur voor gezin met modaal inkomen

1 oktober, 11:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan