Copyright: Mulder Zonderland
Copyright: Mulder Zonderland
Copyright: Mulder Zonderland
Copyright: Mulder Zonderland
Copyright: Mulder Zonderland

Winnend ontwerp van Mulder Zonderland voor bezoekerscentrum Schwarzwald

31 maart 2022, 14:50
Mulder Zonderland heeft het winnend ontwerp gemaakt voor een informatie- en bezoekerscentrum in het Zuid-Duitse Todtnau. Het gebouw over de biosfeer Schwarzwald is zorgvuldig in het stadje ingepast en sluit met ecologische materiaalgebruik en duurzame oplossingen aan bij zijn onderwerp.

De erkenning in 2017 van het biosfeerreservaat in het Zwarte Woud als Unesco-biosfeergebied betekende dat de deelstaat Baden-Württemberg een nieuw bezoekers- en informatiecentrum moest realiseren. Voor het ontwerp schreef de deelstaat een competitie uit; deze maand werd het voorstel van Mulder Zonderland geselecteerd als winnaar.

Het architectenbureau heeft in het ontwerp gezocht naar een versterkende wisselwerking tussen traditionele bouwtechnieken, ecologische materialen en parametrische ontwerpmethoden, legt Mulder Zonderland uit. Volgens de jury weet het ontwerp “de biosfeer Schwarzwald ook in de architectuur tot uitdrukking te brengen, zonder de functionaliteit en rentabiliteit uit het oog te verliezen.”

Stedenbouwkundige inpassing
“Op eenvoudige en overtuigende wijze lukt het de ontwerpers de topografie en korrel van de omgeving te verwerken en te herinterpreteren, zodat het nieuwe biosfeercentrum een markante associatief van het Schwarzwald zou kunnen worden”, vervolgt de jury. De locatie voor het nieuwe informatie- en bezoekerscentrum ligt in het centrum van Todtnau, op het braakliggend terrein van een voormalige metaalfabriek.

Met een zorgvuldige inpassing van het gebouw zorgt Mulder Zonderland voor een gedeeltelijke voortzetting van de bestaande stedenbouwkundige structuur en deels een herstel van het vroegere straatbeeld met gesloten wanden langs de Freiburger Strasse. Zo ontstaat een driezijdige omarming van het Rathausplatz en daarmee een nieuw hart voor de wijk.

Cirkel
Het volume zelf is vormgegeven als en cirkelvormige extrusie van een archetypische Schwarzwald-woning. Factoren als de topografie, oriëntatie op de zon en het programma hebben de definitieve vorm bepaald. Zo is naar het zuiden een ver uitkragend en laaghangend dak ontstaan; aan de noordkant trekt het dak zich juist terug tot bijna aan de gevel.

Terwijl het gebouw aan de buitenzijde aansluiting zoekt bij de omringende bebouwing, kenmerkt de binnenzijde zich door een perfecte cirkel. Een bostuin vormt hier het opvallende oriëntatiepunt. Aan de oostzijde van het pand blijft de bestaande voor publiek toegankelijke verbinding tussen Rathausplatz en Freiburger Strasse behouden, legt Mulder Zonderland uit.

Inpassing programma
Het programma is helder over het gebouw verdeeld. Via de hoofdentree aan de Rathausplatz, de foyer, bereikt de bezoeker het hart van het gebouw. Voorts liggen op de begane grond een winkel, een flexibel indeelbare ontmoetings- en educatieruimte en diverse nevenruimten. Via het auditorium aan de oostzijde van de foyer is de expositieruimte op de eerste verdieping te bereiken.

Tevens is er een restaurant, dat een tweede, eigen ingang aan de Freiburger Straße heeft. Het restaurant en het bijbehorende terras liggen direct in de binnentuin en hebben een riant uitzicht over de Hasenhorn en de omliggende bergen, vertellen de architecten. De kantoren en technische ruimten bevinden zich op de tweede verdieping.

Royale trappen en hellingbanen zorgen in het gebouw voor vloeiende – en ook barrièrevrije – overgangen tussen de verschillende functies en lossen tegelijkertiid speels het hoogteverschil tussen de niveaus van de Rathausplatz en de Freiburger Straße op. Via de binnentuin loopt een tweede route, die de receptie en het restaurantgedeelte verbindt.

Interactieve houtwand
Via de ruime foyer annex receptie en het auditorium bereikt de bezoeker de centrale cirkelvormige arcade op de eerste verdieping. De arcade is een belangrijk ruimtelijk element, legt het architectenbureau uit; ze fungeert als hoofdentree tot de ruimten voor tijdelijke exposities, maar zelf als permanente, interactieve tentoonstellingsruimte.

Daartoe zal de arcade een vijftig meter lange mediamuur van ‘augmented wood’ krijgen: een nieuw type houten oppervlak waarachter ‘touch sensitive’ knoppen en schermen zichtbaar zijn. Wanneer de muur niet in gebruik is, gaat hij subtiel op in de ecologische materialen van de rest van het gebouw.

Materiaalgebruik en technieken
Voor de constructie van het gebouw stelt Mulder Zonderland een hybride van hout en cementarm (klimaatvriendelijker) beton voor. Gewapend beton wordt met name gebruikt voor stabiliteit en waar het gebouw de bodem raakt. Voorts wordt de constructie vooral uit CLT opgebouwd. Ook worden leemwanden toegepast. Met het verdere gebruik van hout en natuursteen sluit het architectenbureau aan bij de regionale bouwtraditie.

De ruimten worden verwarmd door vloerverwarming, aangesloten op een aardwarmtepomp. Actieve koeling is volgens de architecten niet nodig. Een geoptimaliseerde gebouwschil draagt bij aan minimalisering van de energiekosten. De daken die uitkijken op de binnenplaats worden voorzien van PV-pannen.

De PV-systemen voorzien in de energiebehoefte voor onder andere de warmtepompen, laadpalen en algemene verlichting. Overtollig opgewekte energie wordt opgeslagen voor benutting in de avonduren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

35 minuten geleden

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan