Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Begane grond
Copyright: De Zwarte Hond
Eerste verdieping
Copyright: De Zwarte Hond
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Begane grond
Copyright: De Zwarte Hond
Eerste verdieping
Copyright: De Zwarte Hond

Woongebouw Salix met heldere structuur en architecturale nuances

4 maart, 16:54
Het nieuwe woongebouw Salix voorziet in de Rotterdamse wijk Schiebroek in een gevarieerd aanbod aan woonruimte. De Zwarte Hond ontwierp een gebouw dat met zijn heldere structuur, diverse architecturale elementen en groene buitenruimten goed past in de wederopbouwwijk.

Salix is gerealiseerd op de locatie van twee voormalige scholen en de Vredevorstkerk. Het complex ligt aan de Wilgenplaslaan, in een buurt waar veel straten vernoemd zijn naar de wilg. Dat geldt ook voor het nieuwe woongebouw zelf: Salix is Latijn voor ‘wilg’. Groen, waaronder veel wilgenbomen, en water zijn volop aanwezig in de wijk.

Het wooncomplex biedt ruimte aan zestig appartementen en veertien gezinswoningen. De woningen zijn bedoeld voor een diverse groep bewoners, waaronder starters, kleine huishoudens, senioren en (jonge) gezinnen.

Deel van de wijk
De heldere structuur van het gebouw past goed in Schiebroek met zijn karakteristieke stempel en talrijke groenstroken. Salix sluit echter ook aan op de toekomstige ontwikkelingen van het gebied, zegt De Zwarte Hond. Onder de noemer ‘tuinstad van de 21e eeuw’ moet Schiebroek een levendige wijk worden, waar het prettig wonen is, met veel groen en sport- en welzijnsvoorzieningen.

Aanvullend op dit wooncomplex wordt op dezelfde locatie een grote supermarkt met erop een woongebouw ontwikkeld. Tussen Salix en dit project komt een nieuw plein met zitgelegenheid en beplanting. Dit plein dient als recreatieruimte en als doorgang van de Teldersweg naar het Wiardaplantsoen.

Architectonische elementen
Met gebruikmaking van verschillende architectonische elementen heeft De Zwarte Hond een eigentijdse interpretatie gemaakt van de aanwezige wederopbouwarchitectuur. Het gebouw heeft een hoogteaccent aan de Wilgenplaslaan. Om de buitenruimten aan deze zijde meer intimiteit te geven, heeft het bureau de gevel hier als een dubbele schil ontworpen.

Aan de Telderswegzijde hebben de woningen een Delftse stoep met een kleine luifel. Die benadrukt niet alleen de overgang tussen privé- en openbaar gebied, maar is ook een knipoog naar de nabijgelegen winkels, leggen de architecten uit. Aan het nieuwe Adolphine Kokplein is de bebouwing iets verhoogd.

Op de onderste verdiepingen hebben de woningen hun entree aan de straatkant om het contact met de straat te vergroten. Hierdoor is het gebouw aan alle zijden stevig verankerd in de wijk, aldus De Zwarte Hond.

Duidelijk zichtbaar in de gevelplastiek zijn verticale elementen, voorzien van subtiele horizontale belijning via betonnen banden. De architecten hebben bewust gevarieerd in het samenspel van metselwerk, betonnen belijning en detaillering aan elke zijde van het blok om het te laten aansluiten bij de straat. Salix biedt daarmee een herkenbare eenheid en tegelijkertijd architectonische nuances aan alle zijden.

Buitenruimten
De parkeergarage bevindt zich op maaiveld in het hart van het wooncomplex, volledig aan het zicht onttrokken door de vier woonblokken die eromheen liggen. Bovenop de garage ligt een gemeenschappelijke binnentuin, die gemakkelijk toegankelijk is voor alle bewoners.

Elke woning heeft een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon, dakterras of tuin. Het gebouw is voorzien van een collectief duurzaam energiesysteem voor verwarming en koeling. Op de daken liggen zonnepanelen.

De Zwarte Hond ontwierp het woongebouw in opdracht van Accresco Vastgoed en werkte in het project samen met Buro Bouwfysica, TWP en KVMC. Salix is gebouwd door Van Wijnen.