Liander Westpoort, Amsterdam. De Zwarte Hond
Copyright: Jaques Tillmans Foto Focus
Liander Westpoort, Amsterdam. De Zwarte Hond
Copyright: ScagliolaBrakkee
Koivistokade, Amsterdam. Marc Koehler Architects
Copyright: Sebastian van Damme
Koivistokade, Amsterdam. Marc Koehler Architects
Copyright: Sebastian van Damme
Transformatie Stationspostgebouw, Den Haag. KCAP
Copyright: Ossip van Duivenbode
Transformatie Stationspostgebouw, Den Haag. KCAP
Copyright: Ossip van Duivenbode

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2023 bekend

11 september 2023, 9:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2023 wordt op 8 november de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. De onafhankelijke jury heeft in deze categorie drie projecten genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2023 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Zo is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre en op welke wijze biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken?

Daarnaast heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Voorts is gekeken naar de bijdrage die het gebouw levert aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit ontwikkelaar Rosalie de Boer (Synchroon), architect Gianni Cito (Moke Architecten), architect Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), architect Eric van Noord (de Architekten Cie.), architect Saskia Oranje (DOOR architecten) en interieurarchitect/ruimtelijk ontwerper Abbie Steinhauser (o.a.deMunnik-deJong-Steinhauser).

De nominaties
De jury was enigszins verrast door het relatief geringe aantal inzendingen in deze categorie, terwijl er volgens haar veel gaande is op het vlak van kantoorgebouwen. Het viel de jury verder op dat onder de inzendingen nieuw gerealiseerde kantoorgebouwen sterker waren vertegenwoordigd dan verduurzamingsprojecten bij bestaande gebouwen, terwijl ze hier juist een grote opgave vermoedde. De jury heeft drie projecten genomineerd voor Kantoorgebouw van het Jaar 2023.

- Liander Westpoort – De Zwarte Hond
- Koivistokade – Marc Koehler Architects
- Transformatie Stationspostgebouw Den Haag – KCAP

Liander Westpoort – De Zwarte Hond
Het nieuwe werkgebouw voor Liander, gelegen in Amsterdam Sloterdijk, kent een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en zo min mogelijk van schadelijke stoffen. Het kantoor en de opleidingsfaciliteiten bezitten een volledig houten constructie; het parkeergebouw is aanpasbaar dankzij een demontabele opzet. De houten ‘zwerftrap’ in het ruime atrium verbindt verdiepingen op telkens andere plekken en biedt een afwisselende route door het kantoor. Ook was er in het ontwerp aandacht voor duurzaamheid op het vlak van bijvoorbeeld energiegebruik, waterhuishouding  en natuurinclusiviteit.

De jury vindt het regiokantoor voor Liander op vele fronten goed ontworpen en uitgevoerd. Het complex van gebouwen is zorgvuldig ingebed in de rauwe omgeving, met een passende, enigszins industriële uitstraling en het kantoor als hoge blikvanger. Daarbij zijn de diverse gebouwen van het gehele programma met evenveel zorg ontworpen. Ook het materiaalgebruik en de uitstraling in het interieur vindt de jury goed gedaan. De transparantie, het ruime atrium en de houten trappen zorgen voor ruimtelijkheid, verbinding en mogelijkheden voor ontmoeting. De architecten hebben een modulair en circulair gebouwencomplex ontworpen, dat een hoge mate van duurzaamheid op vele vlakken combineert met esthetiek en een aangename werkomgeving.

Koivistokade – Marc Koehler Architects
Bij kantoorgebouw Koivistokade in de Amsterdamse wijk Houthavens zijn de dragende casco-kolomstructuur en de afbouw gescheiden; installaties, binnenwanden en de gevelelementen zijn demonteerbaar en aanpasbaar. Daarmee biedt het pand de ruimte en de flexibiliteit om in te spelen op veranderende wensen aan de werkomgeving zonder ingrijpende structurele wijziging of sloop. Indien gewenst kunnen twee extra verdiepingen worden toegevoegd. Ook is al rekening gehouden met de transformatie op termijn naar loftwoningen. Elke verdieping biedt een ruimtelijke, maar steeds anders gevormde kantoorruimte. Het gebouw bezit hoge plafonds, royale puien met gecoat glas, terrassen en balkons, waar klimplanten zon en verkeersgeluid temperen.

Koivistokade is op het eerste gezicht een strak en wat afstandelijk pand, maar het is een goed ontworpen gebouw, vindt de jury. De gevels variëren en verspringen per verdieping en met eenvoudige middelen zoals de keuze van het glas en de kozijnen is een opvallend gebouw gemaakt. In het voorbijgaan trekt het toch de aandacht. Zowel in de uitstraling als in het interieur biedt Koivistokade een prettige openheid. De keuze voor open bouwen, met een gescheiden casco-kolomstructuur en afbouw, biedt mogelijkheden voor aanpassingen op de korte en de lange termijn en dat maakt het gebouw toekomstbestendig. Dat het ontwerp zelfs al rekening houdt met een herbestemming, als Houthavens meer een woonwijk is geworden, tot woongebouw vindt de jury erg sterk.

Transformatie Stationspostgebouw Den Haag – KCAP
Het befaamde Stationspostgebouw uit 1939 is getransformeerd naar kantooromgeving, waarbij het pand ook moest worden verduurzaamd. Door de monumentenstatus waren grote bouwkundige aanpassingen niet mogelijk. Het restauratieconcept legt de nadruk op de hoofddraagstructuur, waarbij de bestaande liggers en kolommen intact zijn gehouden. Een glazen tweede huid aan de binnenzijde van het pand zorgt voor thermische en geluidsisolatie zonder ingrepen in de gevel. De daglichttoetreding op de diepe vloeren is vergroot door het aanbrengen van onderling verspringende vides. Trappen en bruggen vormen informele routes. Op de begane grond liggen de ontvangst, een café, ontmoetingszones en werkplekken. De verdiepingen kennen een flexibele opzet.

Het voormalige Stationspostgebouw is een blikvanger en herkenningspunt in de omgeving en in meerdere opzichten een waardevol gebouw. Gelukkig is het karakteristieke voorkomen van het pand onaangetast gebleven. De jury vindt de transformatie aan de binnenzijde sober en zorgvuldig uitgevoerd. Met het creëren van de vides is niet alleen daglicht dieper in het gebouw gebracht, maar ook een verrassende afwisseling van  verdiepingen met gewone en met dubbele hoogte ontstaan, die bovendien variëren in diepte. Het atrium en de kantoorvloeren bieden een openheid waardoor medewerkers elkaar zien en in het omvangrijke gebouw verbinding kunnen voelen. Bovendien biedt het mogelijkheden om ruimten aan te passen aan veranderende behoeftes, nu en in de toekomst.

Uitreiking
Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden op 8 november prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt. Locatie voor de feestelijke uitreiking wordt later bekend gemaakt.

Deze zes categorieprijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems, Kubus, Cerriva en Ambius.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde evenementen

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan