Radboudumc Hoofdgebouw, Nijmegen – EGM architecten
Copyright: Scagliola + Brakkee
Radboudumc Hoofdgebouw, Nijmegen – EGM architecten
Copyright: Scagliola + Brakkee
Tergooi MC, Hilversum – Wiegerinck
Copyright: William Moore
Tergooi MC, Hilversum – Wiegerinck
Copyright: Hanne van der Woude
Radboudumc Hoofdgebouw, Nijmegen – EGM architecten
Copyright: Scagliola + Brakkee
Radboudumc Hoofdgebouw, Nijmegen – EGM architecten
Copyright: Scagliola + Brakkee
Tergooi MC, Hilversum – Wiegerinck
Copyright: William Moore
Tergooi MC, Hilversum – Wiegerinck
Copyright: Hanne van der Woude

Nominaties Zorggebouw van het Jaar 2023 bekend

25 september 2023, 9:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2023 wordt op 8 november de prijs voor Zorggebouw van het Jaar uitgereikt. De onafhankelijke jury heeft in deze categorie twee projecten genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Zorggebouw van het Jaar 2023 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Zo is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre en op welke wijze biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken?

Daarnaast heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Voorts is gekeken naar de bijdrage die het gebouw levert aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit ontwikkelaar Rosalie de Boer (Synchroon), architect Gianni Cito (Moke Architecten), architect Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), architect Eric van Noord (de Architekten Cie.), architect Saskia Oranje (DOOR architecten) en interieurarchitect/ruimtelijk ontwerper Abbie Steinhauser (o.a.deMunnik-deJong-Steinhauser).

De nominaties
De jury nomineerde twee projecten voor de prijs Zorggebouw van het Jaar 2023.

- Radboudumc Hoofdgebouw – EGM architecten
- Tergooi MC – Wiegerinck

Radboudumc Hoofdgebouw – EGM architecten
Het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen, elf verdiepingen hoog en met een vloeroppervlakte van circa 46.000 m2, wil een vriendelijke en gezonde omgeving bieden voor patiënten en zorgverleners. De maatverhoudingen en een heldere ruimtelijke opbouw en route zorgen dragen daar onder meer aan bij. Ruim binnenvallend daglicht, overal uitzicht op een binnentuin en verrassende doorkijkjes maken elke ruimte prettig. Het centrale atrium over zeven verdiepingen zorgt voor daglicht en groen met volwassen bomen en planten. Het ontwerp voldoet voorts aan de hoogste duurzaamheidseisen en het gebouw bezit door de heldere opzet en inpassing van technologische innovaties een groot adaptief vermogen.

Het nieuwe gebouw voor Radboudumc is compact gebouwd, met goede plattegronden en fijne binnengebieden, meent de jury. Het gebouw is bijzonder duurzaam en de jury waardeert de ruime indelingsvrijheid voor afdelingen. Door het gebouw heen zijn verschillende sferen gecreëerd en op een aantal plekken is de natuur naar binnen gehaald; dat draagt bij aan een prettige en rustgevende omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het zorggebouw. Met bijvoorbeeld het materiaalgebruik, waaronder veel glas en hout, is een klinische en steriele sfeer vermeden, terwijl ook het meubilair niet meteen een associatie met een zorgomgeving oproept. Zowel de publieke ruimten als de patiëntenkamers ademen gastvrijheid, vindt de jury. Dat spreekt al uit een detail als een zitje bij het raam, in plaats van de stoel die de bezoeker meestal bij het ziekenbed aanschuift.

Tergooi MC – Wiegerinck
De nieuwbouw van Tergooi MC in Hilversum bestaat uit vier ogenschijnlijk losse bouwdelen. Ze zijn echter op de begane grond en eerste verdieping met elkaar verbonden door brede en lichte gangen. De serre-achtige corridors geven het gevoel even buiten, tussen de bomen te zijn. Elk bouwdeel heeft tevens een grote patio die zorgt voor licht en de verbinding met buiten. Door de opzet van de bouwdelen aan een passage – en de centrale ligging van de hotfloor in het complex – zorgt voor oriëntatie en rust, voor zowel patiënten, bezoekers als het zorgpersoneel. Ziekenhuisbedden kunnen door het hele gebouw worden verplaatst op de eerste verdieping; daarvan gescheiden beweegt het publieke verkeer zich over de begane grond. De gevels van het medisch centrum, met verticaal metselwerk en zijdeglanzend aluminium, is geïnspireerd op de bosrijke omgeving.

De jury vindt het Tergooi MC fraai ingepast in de groene omgeving en er een mooie relatie mee aangaan. De gevels met metselwerk en mooie ritmiek van penanten, ramen en gesloten vlakken scheppen zowel aan de buitenzijde als rond de patio’s een aantrekkelijk beeld. Het grotere geheel is goed opgeknipt in kleinere delen en de patio’s – waar in elk gebouwdeel vanuit verschillende hoeken steeds weer zicht op is – werken heel goed. De gangen ogen prettiger om doorheen te bewegen dan de gebruikelijke ziekenhuisgangen en het interieur straalt een aangenaam rustige sfeer uit. De jury waardeert de ingetogen vormgeving waarin niet teveel kleur is gebruikt, de toepassing van hout en de royale ramen in gangen en patiëntenkamers, waardoor de groene buitenruimte nabij voelt.

Uitreiking
Naast de prijs voor Zorggebouw van het Jaar worden op 8 november prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt. Locatie voor de feestelijke uitreiking wordt later bekend gemaakt.

Deze zes categorieprijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems, Kubus, Cerriva en Ambius.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan