Entreegebouw met daktuin op voorgrond
Copyright: Wiegerinck
Entreegebouw, rechts uitrit parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Entreegebouw met loopbrug rechts
Copyright: Wiegerinck
Daktuin op bestaande parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Groene Vallei tussen Entreegbouw en parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Ontvangstruimte met informatiebalie en koffiecorner
Copyright: Wiegerinck
Personeels-restaurant
Copyright: Wiegerinck
Functies in het gebouw
Copyright: Wiegerinck
Daktuin op bestaande parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
De Groene Vallei
Copyright: Wiegerinck
Betonnen plint en draagconstructie van CLT
Copyright: Wiegerinck
Verbindingen met het Oxfordgebouw en daktuin
Copyright: Wiegerinck
Entreegbouw met loopbrug
Copyright: Wiegerinck
Entreegebouw met daktuin op voorgrond
Copyright: Wiegerinck
Entreegebouw, rechts uitrit parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Entreegebouw met loopbrug rechts
Copyright: Wiegerinck
Daktuin op bestaande parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Groene Vallei tussen Entreegbouw en parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
Ontvangstruimte met informatiebalie en koffiecorner
Copyright: Wiegerinck
Personeels-restaurant
Copyright: Wiegerinck
Functies in het gebouw
Copyright: Wiegerinck
Daktuin op bestaande parkeergarage
Copyright: Wiegerinck
De Groene Vallei
Copyright: Wiegerinck
Betonnen plint en draagconstructie van CLT
Copyright: Wiegerinck
Verbindingen met het Oxfordgebouw en daktuin
Copyright: Wiegerinck
Entreegbouw met loopbrug
Copyright: Wiegerinck

Wiegerinck ontwerpt in CLT voor Maastricht UMC+

4 oktober 2023, 8:00
Maastricht UMC+ (MUMC+) heeft een primeur te pakken. Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een duurzaam gebouw gaat realiseren in CLT. Wiegerinck, een bureau dat veel ervaring heeft met projecten in gezondheidszorg, heeft het voorontwerp voor het Entreegebouw van het ziekenhuis afgerond.

Het gebouw is een aanvulling op het bestaande gebouwenensemble van het MUMC+. Het wordt de plek waar bezoekers en patiënten, komend uit de parkeergarage, het ziekenhuis nadrukkelijker gaan betreden. Het gebouw begeleidt dit belangrijke moment en gaat daarmee een waardevol ruimtelijk onderdeel van het ziekenhuis worden.

Het nieuwe entreegebouw biedt bezoekers en patiënten bij binnenkomst een aangename ontvangstruimte met informatiebalie, koffiecorner en uitzicht op de groene buitenruimte. Van hieruit zijn de zorgboulevard in het Entreegebouw en het ziekenhuis via een nieuwe loopbrug bereikbaar.

Gescheiden stromen
Door het Entreegebouw wordt ook een aantal andere knelpunten opgelost. Met de toevoeging van dit onderdeel aan het bestaande gebouwenensemble worden namelijk verschillende verkeersstromen van elkaar gescheiden. Bezoekers, patiënten, medewerkers en goederen lopen elkaar in de toekomst nergens meer in de weg. Het ontwerp van Wiegerinck combineert daarmee een aantal essentiële functies en zorgt eveneens voor een beter visuele connectie met de groene buitenruimte tussen de parkeergrage en het Entreegebouw (Groene Vallei). Martijn van Bentum (architect/partner): 'Gastvrijheid, intuïtieve oriëntatie, rustgevend groen, een efficiënte scheiding van verkeersstromen, fijn werken – het komt allemaal harmonieus samen in het nieuwe hart van het Maastricht UMC+.'

Gedragen door hout
Voor de hoofddraagconstructie is gekozen voor cross-laminated timber (CLT). Het hout wordt, waar mogelijk, zichtbaar gehouden in het interieur. De keuze voor CLT komt voort uit de erkenning van dit materiaal als een daadwerkelijke bijdrage aan de wenselijke circulaire bouweconomie. Het gebouw heeft een hybride constructie van vijf houten verdiepingen die rusten op een betonnen plint. De gevel wordt afgewerkt met bamboe, eveneens biobased materiaal.

Groene daktuin
Naast de bouw van het Entreegebouw zal ook op een groot deel van het dak van de parkeergarage een groene daktuin aangelegd worden. Hier ontstaat een groene ruimte met veel planten en, waar dat constructief mogelijk is, bomen. De daktuin biedt in de toekomst een aangename en ontspannen plek voor patiënten, bezoekers en het personeel. Voor patiënten die in de klinieken verblijven biedt de daktuin tevens een fraai en prettig uitzicht.

Prettige werkomgeving
Het Entreegebouw gaat ook de medewerkers van het MUMC+ een fijne werkomgeving bieden. Een goede en prettige werkomgeving draagt immers bij aan gemotiveerde werknemers. Het MUMC+ wil zich daarmee ook duidelijk profileren als zorgzame en aandachtige werkgever. In tijden van personeelsschaarste kan een dergelijk profiel een gunstig effect.

Op de tweede en derde verdiepingen zijn het personeelsrestaurant en een ruim aantal vergader-, overleg-, werk- en pauzeruimten voorzien. Medewerkers kunnen hier alleen of gezamenlijk werken of overleggen. Sommige ruimtes bieden ook weer zicht op de daktuin of het levendige entreeplein.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan