Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck

Eerste steen gelegd voor ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde

14 oktober, 16:52
In Vilvoorde, België, is de eerste steen gelegd voor het nieuwe Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels. Het ontwerp van VK architects+engineers, part of Sweco en Wiegerinck voorziet in maximale flexibiliteit dankzij een modulair bouwconcept. Daardoor kan de zorgomgeving desgewenst worden aangepast aan medisch innovaties, veranderende behoeften en verwachtingen, en bijzondere situaties.

Het nieuwe AZ Jan Portaels wordt gerealiseerd op de voormalige Renault-terreinen – de zogenoemde CAT-site – aan de achterzijde van het station van Vilvoorde. Het ziekenhuis verlaat naar verwachting het huidige gebouwencomplex aan de Gendarmeriestraat en Vlaanderenstraat in 2027 om de compacte en efficiënt opgezette nieuwbouw te betrekken. Het team van Wiegerinck en VK architects+engineers werd in oktober 2022 geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwbouw.

Het nieuwe onderkomen, met een capaciteit van 300 bedden, is opvallende kleiner dan het huidige. Momenteel is het ziekenhuis gevestigd in een langgerekte aaneenschakeling van gebouwen, terwijl ‘twee blokken’ de basis vormen voor de nieuwe infrastructuur, aldus de architecten. Het ene bouwvolume dient voor consultaties en hospitalisaties, het andere volume dient voor onderzoeken en ingrepen. Voor de organisatie betekent zit een grote verbetering in de efficiëntie.

Flexibiliteit
Het nieuwe ziekenhuis wordt de thuisbasis voor een compact, wendbaar en duurzaam ‘gezondheidshuis’, waarbij de patiënt centraal staat. Zo’n 950 zorgprofessionals, waarvan 140 artsen, 750 medewerkers en 60 vrijwilligers, gaan er dagelijks persoonlijke, basis-specialistische zorg bieden aan de patiënten uit de zorgregio.

Het ziekenhuis gaat sterk inspelen op de (sinds covid versnelde) ontwikkeling van klassieke opname naar poliklinische en ambulante zorg. De komende jaren wordt een stijging van 50% voor de dagopnames verwacht in de zorgregio van AZ Jan Portaels. Het ziekenhuisontwerp van VK architects+engineers, part of Sweco en Wiegerinck houdt rekening met aanpassingen aan de zorgomgeving wanneer veranderingen of de situatie daarom vraagt.

De constructie biedt een maximale flexibiliteit door de keuze voor een modulair bouwconcept. Het hele gebouw wordt opgezet volgens eenzelfde patroon en maatvoering binnen een ringstructuur. Hierdoor kan het ziekenhuis eenvoudig inspelen op bijvoorbeeld medische innovaties, behoeftes en verwachtingen van patiënten of specifieke situaties, aldus de architecten.

Zo kunnen ruimten makkelijk een andere invulling krijgen bij nieuwe behandelmethoden, kunnen afdeling vlot op- en afschalen, en kan bij een pandemie eenrichtingsverkeer worden ingevoerd of kunnen isolatieafdelingen worden geopend.

Helende omgeving
Verder kenmerkt het healing environment-concept de nieuwbouw in hoge mate. Het ontwerp is erop gericht het welzijn, herstel en comfort van de patiënten te bevorderen, stellen VK architects+engineers, part of Sweco en Wiegerinck.

Zo zorgt het ontwerp voor natuurlijk licht in elke ruimte, is er uitzicht op het stadspark dan wel de patio en is er een doordacht kleur- en materiaalgebruik voor de inrichting. Verder, bijvoorbeeld, voorziet het ontwerp in rustige, groene ruimten verspreid in het gebouw en zijn de daktuinen toegankelijk voor de patiënten die zijn opgenomen op de palliatieve en psychiatrische afdeling.

Duurzaam
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het ziekenhuis wordt ‘all-electric’, wat volgens de architectenbureaus een primeur in de Belgische gezondheidszorg is. Als knipoog hiernaar werd ook de eerstesteenlegging elektrisch uitgevoerd.

Het nieuwe gebouw maakt bovendien maximaal gebruik van hernieuwbare (energie)bronnen met bijvoorbeeld zonne-energie, ondergrondse energieopslag via een KWO-systeem en warmteterugwinning, maar wordt regenwater opgevangen en gebruikt. De ligging van het terrein, op wandelafstand van het station van Vilvoorde en de stadskern, de verbinding met een fietssnelweg en de trambusverbinding, bieden tevens de mogelijkheid tot duurzame mobiliteit.

In het voorjaar van 2025 starten naar verwachting de funderingswerken. Daarna komt het gebouw – mede door onder andere de specifieke ringstructuur – op relatief korte termijn uit de steigers. Wat na de verhuizing van het AZ Jan Portaels gebeurt met de huidige huisvesting is momenteel nog niet bekend.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Nationale Staalprijs 2024 bekend

Gisteren, 17:15

Uitbreiding geeft rijtjeswoning ruimte en kleur

Gisteren, 16:27

Secrid Talent Podium presenteert ontwerpers die de industrie veranderen

Gisteren, 12:50

Lelystad werkt aan ontwikkeling nieuw stadsdeel voor 25.000 inwoners

Gisteren, 11:54

Vattenfall stapt af van plan voor biomassacentrale Diemen

1 uur geleden

Restauratie Domtoren belicht in boek

Gisteren, 13:50

Transacties huurmarkt fors omlaag, terwijl huurprijzen oplopen

Gisteren, 10:34

Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

14 oktober, 1:43

Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit

14 oktober, 10:11

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

11 oktober, 3:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan