Domus Houthaven, Amsterdam. Shift architecture urbanism
Copyright: Pim Top
Domus Houthaven, Amsterdam. Shift architecture urbanism
Copyright: Pim Top
Panorama Penthouse, Den Haag. Bureau Fraai
Copyright: Flare Department
Panorama Penthouse, Den Haag. Bureau Fraai
Copyright: Flare Department
Raadzaal Stadhuis, Leiden. DeMunnik-deJong architecten
Copyright: Roos Aldershoff
Raadzaal Stadhuis, Leiden. DeMunnik-deJong architecten
Copyright: Roos Aldershoff
Watertoren, Utrecht. Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Watertoren, Utrecht. Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra

Nominaties Interieur van het Jaar 2023 bekend

2 oktober 2023, 9:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2023 wordt op 8 november de prijs voor Interieur van het Jaar uitgereikt. In deze categorie zijn vier projecten door de onafhankelijke jury genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Interieur van het Jaar 2023 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Zo is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre en op welke wijze biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken?

Daarnaast heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Voorts is gekeken naar de bijdrage die het gebouw levert aan de ontwikkeling van het vakgebied. De bijdrage kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit ontwikkelaar Rosalie de Boer (Synchroon), architect Gianni Cito (Moke Architecten), architect Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), architect Eric van Noord (de Architekten Cie.), architect Saskia Oranje (DOOR architecten) en interieurarchitect/ruimtelijk ontwerper Abbie Steinhauser (o.a.deMunnik-deJong-Steinhauser).

De nominaties
De jury heeft vier projecten genomineerd voor Interieur van het Jaar 2023.

- Domus Houthaven – Shift architecture urbanism
- Panorama Penthouse – Bureau Fraai
- Raadzaal Stadhuis Leiden – deMunnik-deJong architecten
Watertoren Utrecht – Zecc Architecten

Domus Houthaven – Shift architecture urbanism
Domus Houthaven in Amsterdam is een woonensemble met 235 compacte appartementen en een scala aan gedeelde voorzieningen voor alledaags gebruik. Het concept is gericht op de groeiende groep van één- en tweepersoonshuishoudens. Zo is er een collectieve woon-werkkamer; open, flexibel en tegelijkertijd huiselijk met grote vrijstaande meubels. Een dakpaviljoen huisvest een kookstudio en een gastenverblijf. Alle appartementen bieden ondanks hun beperkte oppervlakte veel ruimtelijkheid en flexibiliteit. De woningen hebben een slimme kern, bestaande uit geschakelde modules voor keuken, badkamer, kastruimte en bedstee. Dit maximaliseert de overige (woon)ruimte. Elke module van de kern heeft een andere kleur, waardoor het een sculpturale werking krijgt en het eigen karakter van de verschillende appartementstypen onderstreept.

De jury vindt de typologie die Domus Houthaven introduceert interessant. Met een kleine set aan elementen en kleuren wordt in het modulaire principe een verscheidenheid bereikt en kunnen de verschillende appartementen als ‘eigen’ worden ervaren. De jury kan zich voorstellen dat de bewoners, veelal een jongere doelgroep, hier blij van worden. De appartementen zijn  slim ingedeeld, waarbij de bedstee een verrassende oplossing is. Er is geen slaapkamer en daarmee extra (loop)ruimte nodig, maar er staat ook geen bed in de woonruimte. Met de deuren van de bedstee gesloten oogt het overdag opgeruimd, terwijl ’s avonds met de deuren open er opeens een ruime slaapkamer is. Het interieur is met oog voor detail ontworpen. Ook de vele collectieve ruimte in het gebouw is slim, verzorgd en in een aansluitende beeldtaal vormgegeven.

Panorama Penthouse – Bureau Fraai
De opdrachtgevers wensten voor het casco penthouse een ontwerp dat de weidse uitzichten richting zee en stad zou behouden en versterken. Daartoe is een open plattegrond met vrijstaande eikenhouten volumes gerealiseerd. De volumes herbergen functies zoals hoofdbadkamer, inloopkast, sauna en kantoorruimte. Tegelijkertijd creëren ze een subtiele scheiding tussen de woon- en verkeersruimten en de twee slaapkamers.  Een rechthoekig volume in het hart van de 4,75 meter hoge woning biedt plaats aan techniek, berging, toilet en gastenbadkamer. Hierop bevindt zich een mezzanine. De zithoek is op een podium geplaatst ter versterking van het uitzicht. Het ingetogen kleurgebruik is afgestemd op de uitzichten.

De plek is optimaal benut door losstaande, compacte volumes te maken en functies te combineren in bijvoorbeeld het volume met mezzanine. De volumes zijn fraai gematerialiseerd en gedetailleerd in licht eikenhout; onderdelen van de meubels zijn netjes uitgelijnd. Het gebruik van de losstaande volumes zorgt voor mooie doorzichten en behoud van uitzicht op de omgeving, terwijl mooi geïntegreerde schuifdeuren de privéruimten ook kunnen afsluiten. De jury vindt het een interessante beslissing een podium te creëren, waardoor je vanuit de zithoek over de balustrade van het terras kunt kijken. Tegelijkertijd zijn in dit podium diverse functies naadloos geïntegreerd. Met verschillende oplossingen is de ruimtelijkheid behouden.

Raadzaal Stadhuis Leiden – deMunnik-deJong architecten
Als onderdeel van een ruimere vernieuwing van het Leidse stadhuis, is de historische Raadzaal gerenoveerd. De zaal, rechthoekig met een getoogd plafond en klassiek gedecoreerd, leed onder achterstallig en slecht onderhoud. De ruimte is op drie hoofdpunten aangepakt. Ten eerste zijn de monumentale afwerkingen gereinigd, hersteld en gerestaureerd. Ad-hoc aangebrachte oplossingen voor (audiovisuele) installaties zijn verwijderd. Ten tweede is de Raadzaal toekomstbestendig gemaakt door ‘passtukken’ in de tafels, geïntegreerde audiovisuele installaties en aangepaste lichtomstandigheden met het oog op beeldopnames en video-vergaderen. Ten derde is de ontbrekende laag van verfijning, door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nooit uitgevoerd, alsnog toegevoegd. Hiervoor zijn nu meerdere ‘specials’ ontworpen.

De jury ziet hier een bijzonder knappe en zorgvuldige restauratie. Met veel zorg en vakmanschap zijn bijvoorbeeld de lederen plafondpanelen, de gecapitonneerde deuren en de textiele wandbespanning schoongemaakt en hersteld. Ook vindt de jury het een goede keuze om het oude, niet gerealiseerde lichtplan alsnog uit te voeren. De nieuwe wandarmaturen zijn met liefde ontworpen en ambachtelijk uitgevoerd, de plafondverlichting is goed geïntegreerd en de eigentijdse kroonluchter is een fraaie toevoeging. Met gelaagde raambekleding wordt het tegenlicht opgevangen; het ontwerp van de gordijnen zet de lambrisering mooi door. Verder vindt de jury dat de Raadzaal keurig is aangepast wat betreft de integratie van hedendaagse techniek en uitbreiding van de zitplaatsen. De meubels zijn vakkundig geopend en voorzien van passtukken in een slim gekozen houtsoort met contrasterende kleur.  Het interieur van de Raadzaal is interessant omdat het historische beeld vooropstaat en veel van de huidige ingrepen niet direct zichtbaar zijn. Een restauratie als deze vraagt veel oog voor esthetiek en zorgvuldige afwegingen.

Watertoren Utrecht – Zecc Architecten
Een oude watertoren biedt ruimte aan een commerciële ruimte op de begane grond, drie appartementen en, in het voormalige waterreservoir, een luxueuze woning over zes verdiepingen. De uitdaging voor het ontwerp van de woning lag in het maken van goede daglichtopeningen, een mooie buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met lift en trappenhuis. Naar boven ontvouwt zich een bijzondere opeenvolging van vloeren, vides en uitzichten, en worden de ruimtes steeds opener. De grootste opening in de gevel vormt een loggia met zicht op het stadscentrum. In de gehele woning zijn de roestkleurige stalen wanden van het vat zichtbaar. Ze zorgen samen met de betonvloer en het zichtbaar gemaakte metselwerk voor een zowel warm als industrieel karakter van de woning. De nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd met witte, strakke volumes en notenhout.

Een woning die is gerealiseerd in een watertoren is op zich een prachtig gegeven. Om het interieur tot een leefruimte te maken, moest de architect openingen in de gevel maken voor daglichttoetreding en uitzicht. De jury vindt het interessant hoe op verschillende plekken anders gevormde openingen zijn gemaakt, zodat per ruimte en functie de beleving van licht en uitzicht verschilt. Mooi hoe openingen ook zijn ingezet als zitplek en bergruimte. Een goede ingreep is ook de nieuwe verdiepingsvloer die bovenin de toren is aangebracht als woonkamer, waardoor de bewoners zittend uitzicht hebben over de stad. De architect heeft een goed evenwicht gevonden tussen de oorspronkelijke, rauwe elementen en materialen, zoals het metselwerk, het roestige stalen vat de lichtgrijze stalen kapconstructie enerzijds en helderwitte en notenhouten toevoegingen anderzijds.

Uitreiking
Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden op 8 november prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt. Locatie voor de feestelijke uitreiking wordt later bekend gemaakt.

Deze zes categorieprijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems, Kubus, Cerriva en Ambius.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde evenementen

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan