Circulair slopen van gebouwen wordt standaard in Noord-Holland
15 januari, 10:17
In het noorden van Noord-Holland wordt circulair slopen van gebouwen de standaard. Aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties en gemeenten hebben toegezegd om dit jaar bij minstens de helft van alle gebouwen die worden gesloopt of ontmanteld de grondstoffen die vrijkomen in andere bouwprojecten te hergebruiken. Binnen twee jaar moet dit 100 procent worden.
De Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord, een initiatief van de provincie en Circulair Westfriesland, is ondertekend door 37 partijen in Noord-Holland, laat gedeputeerde Esther Rommel weten. De eerste pilots in de regio zijn al van start gegaan. “Ons gemeentehuis is voor de renovatie kon beginnen zo circulair mogelijk gedemonteerd”, zegt wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn.
“Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen.”
De overheid heeft zich een volledig circulaire economie in 2050 ten doel gesteld. Nu wordt er veelal gesloopt zonder rekening te houden met de mogelijkheden voor hergebruik van materialen en de toepassing hiervan in (nieuw)bouwprojecten. De bouwsector, verantwoordelijk voor de helft van het grondstoffenverbruik, moet dus flink aan de slag. De deal bevat voorschriften voor het op een juiste manier uit elkaar halen van gebouwen. Daarnaast wordt samenwerking gestimuleerd en kennis gedeeld.
Onder meer de gemeenten Hollands Kroon, Dijk en Waard, Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Heiloo, Bergen en Uitgeest hebben getekend, evenals woningcorporaties, ontwikkelaars, sloopbedrijven, leveranciers, aannemers en ingenieursbureaus.
Bron: ANP