Circl, Amsterdam. Een van de locaties voor evenementen tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023
Copyright: Ossip van Duivenbode
Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, was een van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek
Circl, Amsterdam. Een van de locaties voor evenementen tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023
Copyright: Ossip van Duivenbode
Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, was een van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek

Inspirerende voorbeelden tijdens Week van de Circulaire Economie

2 februari 2023, 11:50
Van 6 februari tot 11 februari vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week geven diverse organisaties die zich sterk maken voor de transitie naar een duurzame economie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel.

Uit het vorige week gepubliceerde The Circularity Gap Report 2023 blijkt dat de transitie hard nodig is, zegt de organisatie van de Week van de Circulaire Economie. De wereldeconomie is de afgelopen zes jaar juist minder circulair geworden: het hergebruik van materialen daalde van 9,1% naar 7,2%. Daarnaast hebben we in de afgelopen 20 jaar wereldwijd net zoveel grondstoffen gebruikt als in de gehele 20ste eeuw.

Hier moet snel verandering in komen om (inter)nationale klimaatdoelen te behalen, verlies van biodiversiteit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van de import van grondstoffen uit andere landen.  Meer dan honderd pioniers uit diverse branches laten tijdens de achtste Week van de Circulaire Economie dat het mogelijk moet zijn. Met workshops, debatten en excursies tonen ze hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen. In de bouwsector is dat bijvoorbeeld bij MAAK Haarlem, Cirkelstad en CIRCL.

“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, projectleider van de Week van de Circulaire Economie. “En tijdens deze week wordt daar een podium aan geboden. Bouwmateriaal maken van zeewier, de pitch voor je circulaire bedrijfsplan oefenen met experts, de opening van een circulair perron en hoe wetgeving kan helpen bij het bereiken van je circulaire ambities. Voor ondernemers in iedere sector genoeg voorbeelden om nog dit jaar verandering teweeg te brengen!”

De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomst worden voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, om innovatieve projecten en organisaties te belonen voor hun circulaire impact. De Week van de Circulaire Economie richt zich vooral op ondernemers in de regio. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in de bouwsector.

Circulair Bouwen en Het Nieuwe Normaal, opening BouwLab en studiogesprek
7 februari van 14:00 uur tot 17:00 uur bij 3D Makerszone, MAAK Haarlem
Cirkelstad en BouwLab R&Do verzorgen een interactief middagprogramma over circulaire bouw in de praktijk. Hierbij wordt onder andere het magazine Het Nieuwe Normaal gepresenteerd; hierin staan tal van referentieprojecten, die laten zien hoe we in Nederland al circulair ontwerpen en bouwen. Verder vindt er een studiogesprek plaats tussen stadsarchitect Willem Hein Schenk, Rutger Büch (Cirkelstad) en Esther ’t Hoen (projectleider circulaire bouweconomie, Ministerie van BZK).

Tot slot wordt het Bouwlab Living Lab geopend in Haarlem. De oorspronkelijke aula uit Almere is weer opgebouwd en doorontwikkeld tot een plek waar kan worden geëxperimenteerd met duurzame en innovatieve bouwoplossingen. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link. De rest van het programma van MAAK Haarlem tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.

Circulaire Economie en klimaat
7 februari van 12:00 uur tot 18:00 uur bij Gooiland Hotel Hilversum
Voor Rijkswaterstaat is de circulaire economie een belangrijk thema, omdat ze als grote opdrachtgever in de bouw veel grondstoffen gebruikt. Daarom wil de organisatie in 2030 circulair werken. Tijdens de Week van de Circulaire Economie laat Rijkswaterstaat zien dat ze nu al concreet invulling geeft aan circulair werken in grond-, weg- en waterbouwprojecten.

De organisatie neemt in de presentatie van deze GWW-projecten medeoverheden, adviesbureaus, kennisinstellingen en anderen mee in de dagelijkse praktijk en uitdagingen van circulair werken. Daarnaast staan er verschillende workshops op het programma. Voor wie geïnteresseerd is, maar er niet bij kan zijn, is er op 9 februari een aanvullend online programma. Meer informatie vind je hier.

Omlabs methode voor cyclus bouw, bodem en biodiversiteit
8 februari van 14:00 uur tot 15:30 uur bij Omlab, Arnhem
De gebouwde omgeving in balans met de natuur? Laat de aarde dan intact; benut de grondstoffen die al in omloop zijn en geef terug aan de natuur. Dat is de benadering van Omlab, dat tijdens dit evenement vertelt over haar onderzoek en onderwerpmethode ‘Building biodiversity’.

Leer over de cyclus in het bouwen aan (bodem)biodiversiteit, waarbij rekening wordt gehouden met de herkomst, het gebruik en het gebruikseinde van het product. Aanmelden of meer weten over dit evenement kan via deze link. De rest van het programma van Arnhem Circulair tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.

Circulair Bouwen
9 februari van 09:00 uur tot 17:00 uur bij CIRCL, Amsterdam
Bij circulaire hub CIRCL in Amsterdam staat de donderdag in de Week van de Circulaire Economie in het teken van de bouw. Hierbij wordt de focus volledig gelegd op materiaalgebruik in gebouwen en de vraag welke rol dit speelt in de transitie naar een duurzame wereld. De overgang naar een circulaire gebouwde omgeving komt aan bod via vijf programmaonderdelen: Materiaalvraag van de Nederlandse Woningbouw, Belastingverschuiving in de Bouw, Circulair Renoveren, Expertsessie Losmaakbaarheid en Oogsttijd; 6 jaar CIRCL. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.

Programmering rondom bouw door Cirkelstad
Een groot deel van de programmering van het platform Cirkelstad staat in het teken van bouw. Zo organiseert het platform op vier ochtenden in de Week van de Circulaire Economie ontbijtsessies: ‘Bos tot Bouw’, ‘Slopen wordt oogsten’, ‘Circulaire Gebiedsontwikkeling’ en ‘Verander de spelregels’. Deze vinden op verschillende locaties plaats.

Verder staat onder meer op 7 februari het webinar ‘Circulair Bouwen’ op het programma. Hierbij komt ter sprake wat je nu al kunt doen aan circulair bouwen; van circulaire keuzes maken bij de start van een bouw- of verbouwproject tot de afvalinzameling op de bouwplaats. Op 9 februari organiseert het platform de inspiratiemiddag ‘Samen bouwen aan het Nieuwe Normaal’. Meer informatie over deze en andere evenementen bij Cirkelstad rondom de bouw vind je via deze link.

Circular Awards
Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten bekend gemaakt. In de categorie ‘Business Small’ zijn dat Ecodorp Boekel, JUUNOO en PeelPioneers. In de categorie ‘Business Large’ zijn Philips, Zeeman en Bleckmann de kanshebbers. Tot slot maken WaardeRing, Gemeente Leeuwarden en Provincie Gelderland in de categorie ‘Public’ kans op een prijs.

Notitie Rode Draden
Naast de organisatie van de Week van de Circulaire Economie publiceert het Versnellingshuis Nederland Circulair volgende week de notitie Rode Draden, waarin het jaarlijks structurele belemmeringen signaleert die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen.

Bekijk het volledige programma op deweekvandecirculaireeconomie.nl
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan