Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Thomas John
Copyright: Thomas John
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Thomas John
Copyright: Thomas John
Copyright: Paul de Ruiter Architects

Bedrijfsgebouw van Paul de Ruiter met herbruikbare en hergebruikte materialen

28 april 2022, 12:26
De onderneming HAVEP heeft op haar bestaande locatie in Goirle een nieuw, duurzaam bedrijfspand in gebruik genomen. Met het ontwerp heeft Paul de Ruiter Architects ingezet op onder meer een zo efficiënt mogelijke omgang met grondstoffen en de toepassing van veel natuurlijke materialen. Het hout voor de gevels is afkomstig van de Tripolis-gebouwen op de Amsterdamse Zuidas.

HAVEP, naar eigen zeggen één van de grootste spelers op het gebied van duurzame werkkleding, is nog altijd gevestigd op hetzelfde adres als waar het in 1888 is opgericht. De onderneming gaf Paul de Ruiter Architects opdracht voor het ontwerp van een nieuw bedrijfsgebouw, dat alle functies onder één dak zou brengen.

De nieuwbouw moest daarbij een gezonde werkomgeving bieden, toekomstbestendig zijn en te verwijzen naar de geschiedenis van het bedrijf. Het Amsterdamse architectenbureau heeft de wensen vertaald in een flexibel indeelbaar en duurzaam pand met grote circulaire potentie, waarvan de vorm verwijst naar het voormalige bedrijfsgebouw.

Gekoppelde volumes
Het project bestaat uit twee compacte, gekoppelde volumes: een hoofdgebouw van 3.000 m2 en een magazijn van 6.000 m2. Het hoofdgebouw heeft een transparante begane grond, waar het zogenoemde Texperience Center, het atelier en het restaurant zijn gesitueerd. Het Texperience Center geeft de bezoeker inzicht in de werkwijze, de producten en diensten van HAVEP.

Op de verdiepingen liggen de kantoren. Twee ronde vides vormen de ruimtelijke verbinding tussen de verdieping en de begane grond; hierdoor zijn ook verschillende afdelingen en processen vanuit het Texperience Center zichtbaar, legt Paul de Ruiter Architects uit.

Het dak van het magazijn verwijst in vorm naar de sheddaken van het voormalige bedrijfspand. Niet alleen legt het ontwerp zo een verbinding met het verleden, ook biedt het duurzame oplossingen: de schuine zijden van het sheddak zijn gericht op het zuiden en voorzien van zonnepanelen, terwijl via de noordkant daglicht in het magazijn kan vallen zonder dat het gebouw sterk opwarmt.

Met dit dak kan HAVEP voorzien in de eigen energiebehoefte en bezit het een nul-op-de-meter-gebouw, aldus het architectenbureau. Vloerverwarming houdt het magazijn op een constante temperatuur van 15 graden. Klimaatplafonds in combinatie met buitenzonwering zorgen voor verwarming en koeling van het kantoor. Verder zijn op het dak energiezuinige luchtwarmtepompen geplaatst.

Welzijn
De nieuwbouw draagt ook bij aan het welzijn van de gebruikers, legt Paul de Ruiter Architects uit. De atriumtrap en vides in het kantoor zorgen niet alleen voor de visuele verbinding, maar stimuleren ook beweging en ontmoeting. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van daglicht en uitzicht op de groene omgeving. De overgang van het pand naar de omgeving is vormgegeven is als een openbaar park.

Onder het parkeerterrein rond het gebouw zijn waterretentiekratten geplaatst om zo het gemeenteriool te ontzien en regen te laten infiltreren in de bodem. Door de laadkuil ook bij gelegenheden als extra parkeerruimte in te zetten, is voorts ruimte vrij gekomen voor vergroening rond het gebouw.

Circulair en biobased
Bij het ontwerp heeft Paul de Ruiter Architects ook sterk ingezet op circulair bouwen. Om zo efficiënt mogelijk met grondstoffen om te gaan is gestreefd naar het zoveel mogelijk besparen, hergebruiken en slim toepassen van materiaal. “Door goed te kijken naar de levensduur en de oorsprong van de materialen heeft het gebouw een lage milieuprestatiescore en dus lage milieu-impact”, meldt het bureau.

Zo bestaat de zonneluifel uit gerecyclede constructiedelen van het oude HAVEP-pand. De houten planken voor de nieuwe gevel zijn afkomstig van een ander bijzonder donorgebouw: de karakteristieke Tripolis-gebouwen op de Amsterdamse Zuidas. Tripolis, ontworpen door Aldo van Eyck, ondergaat momenteel een grondige renovatie. Daarbij kon het irokohout van de oorspronkelijke gevels niet worden teruggeplaatst.

Hergebruik van gevelhout
Het sterke hout bleek wel geschikt voor toepassing bij de HAVEP-nieuwbouw. Omdat iroko afkomstig is uit de Afrikaanse regenwouden zou Paul de Ruiter Architects dit niet meer als nieuw hout toepassen. Vanwege de goede materiaaleigenschappen van het hout vindt het bureau het wel uitermate geschikt voor hergebruik uit een donorgebouw.

“Het verwerken van het donorhout bleek in de praktijk nog een flinke uitdaging”, vertelt het architectenbureau. “Voor een gevarieerd effect had Van Eyck elke gevelplank van Tripolis een iets ander formaat gegeven. Daarnaast vertoonde iedere plank, als levend materiaal, zijn eigen kromstand.”

Om het hout te kunnen verwerken in het ontwerp is iedere gevelplank individueel ingepast en uitgewerkt. Door te werken met de bestaande afmetingen en karaktereigenschappen van het donorhout krijgt de hergebruikte houten gevel bij HAVEP eenzelfde dynamisch effect als van Eyck bij de iconische Tripolis-gebouwen voor ogen had, legt Paul de Ruiter Architects uit.

Recyclebaar en demontabel
De overige toegepaste materialen zijn eveneens voornamelijk biobased en recyclebaar, meldt het architectenbureau. De gevel is opgebouwd uit materialen die 100% recyclebaar zijn en de draagconstructie bestaat uit hout dat geprefabriceerd en demontabel is. Voor de gevelkozijnen is bijvoorbeeld accoya gebruikt: milieuvriendelijk verduurzaamd hout op basis van snelgroeiend vuren.

Het kantoorgebouw heeft een houtconstructie met gelamineerde vuren kolommen en liggers. De wanden en vloeren bestaan uit CLT. De constructie van het magazijn bestaat eveneens uit gelamineerd vurenhout.

Voor de isolatie van het pand is in hoge mate gebruik gemaakt van vlasdekens, die bestaan uit een natuurlijk restproduct van de linnenindustrie. Met de keuze voor deze isolatie maakt HAVEP gebruik van één van de reststromen uit de kledingproductie. Doordat vlas een vochtregulerende werking heeft, zijn er ook vele vierkante meters plastic dampfolie bespaard, vertelt het architectenbureau.

Het nieuwe bedrijfsgebouw van HAVEP is flexibel in gebruik. De vorm van het pand, de constructie en het installatiesysteem zijn zo ontworpen dat, als dat in de toekomst wenselijk blijkt, veranderingen aan het gebouw mogelijk zijn zonder delen te moeten slopen.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan