Copyright: Krft en Paul de Ruiter Architects
Copyright: Krft en Paul de Ruiter Architects
Copyright: Krft en Paul de Ruiter Architects

Circulaire vernieuwing schouwburg Ogterop in Meppel krijgt groen licht

26 mei, 14:57
Het college van Meppel heeft onlangs het definitief ontwerp voor de transformatie van schouwburg Ogterop goedgekeurd. Het gebouw ondergaat een rigoureuze vernieuwing naar een gezamenlijk ontwerp van architectuurstudio krft en Paul de Ruiter Architects. Het nieuwe Ogterop wordt “een toegankelijk, circulair ambitieus en maatschappelijk gedragen cultuurgebouw”, meldt het architectenteam.

Schouwburg Ogterop vormt al meer dan 150 jaar het culturele hart van Meppel, maar heeft een gesloten uitstraling. Daarnaast functioneert een deel van het huidige gebouw niet meer goed. De ingrijpende vernieuwing is gericht op het realiseren van een open en uitnodigend gebouw, geschikt voor een brede groep gebruikers. Daarbij wordt de vernieuwing opgevat als een voorbeeldproject op het gebied van circulair bouwen, met als doel de materiaalgebonden CO2-uitstoot te minimaliseren.

Uitnodigend
Met het ontwerp van krft en Paul de Ruiter Architects opent de nieuwe schouwburg zich in alle richtingen naar de stad. Aan het Zuideinde komt een voorplein met zitplekken en groenvoorzieningen; de gevel aan de Prinses Marijkestraat krijgt intensieve begroeiing om de looproute vanaf de parkeerplaats te veraangenamen.

Grote openingen op de begane grond bieden een blik in de werkplaats, foyer en entree; dit draagt bij aan de uitstraling van de schouwburg als uitnodigend publieksgebouw. Voor de transparante gevel komen rond gewalste contourplaten, als subtiele verwijzing naar een theaterdoek én naar het spel van zien en gezien worden, vertellen de architecten.

Monumentale zaal
Op ooghoogte is ook de buitenzijde van de monumentale bonbonnièrezaal voor het eerst zichtbaar vanaf de straat. De grote zaal stamt uit 1886; ze is de oudste – en volgens velen de mooiste – theaterzaal van Drenthe. De bonbonnière blijft behouden en wordt zorgvuldig geoptimaliseerd. In aanvulling hierop komt er een hedendaagse multifunctionele vlakke-vloerzaal.

De zalen krijgen in de toekomst een parallelle programmering. De foyers kunnen worden gekoppeld tot één grote stadsfoyer, waaraan meerdere feest- en vergaderruimten liggen. De aangrenzende 19e-eeuwse woning wordt gerenoveerd en gaat plaats bieden aan de grote bar, in een open verbinding met de stadsfoyer.

Circulair
In het project is er grote aandacht voor circulair bouwen. De fameuze bonbonnièrezaal en een deel van de bestaande fundering blijven behouden; de de rest van het theatergebouw wordt (circulair) gesloopt omdat het niet goed en veilig functioneert. Van het vrijgekomen materiaal wordt 40% - inclusief de fundering – hergebruikt, vertellen de architecten. Daarnaast worden donormaterialen uit regionale projecten en reststromen uit de industrie toegepast.

Nog eens 40% van de nieuwbouw bestaat uit hernieuwbare en bio-based materialen. Het ontwerp benut daarnaast maximaal daglicht en natuurlijke ventilatie, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat voor bezoekers, artiesten en medewerkers. De toepassing van een hoogwaardig geïsoleerde schil, slimme installaties en een compact volume maken het energieverbruik van het nieuwe gebouw zeer laag. Dankzij al deze maatregelen is het ontwerp in overeenstemming met de Paris Proof-doelstellingen.

In samenspraak met Meppel
Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met omwonenden en betrokkenen, melden krft en Paul de Ruiter Architects. Tijdens meerdere publieksbijeenkomsten konden inwoners en geïnteresseerden hun ideeën delen over onder meer het ontwerp, de gevels en de groeninrichting. Dit heeft volgens de architecten bijgedragen aan een gebouw dat zichtbaar en voelbaar een dialoog met de stad aangaat.

De architectenbureaus werken in het project, naast de gemeente Meppel en Schouwburg Ogterop, samen met de adviesbureaus BBN (projectmanagement en bouwkosten), ABT (constructies), DGMR (bouwfysica), Nelissen Ingenieursbureau (installatietechniek) en Theateradvies voor de expertise aangaande theaterbouw.

De start van de oogst en demontage van het bestaande gebouw staat gepland voor begin 2026. De deuren gaan halverwege 2028 weer open.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een Meccano-doos voor de bouw van de Almeerse fiets- en voetgangersbruggen

Gisteren, 17:46

Woontoren door KAAN Architecten in Eindhovense wijk De Caai opgeleverd

Gisteren, 11:23

Nijmegen kiest voor plan Stadgoed DUUX van ZUS en Koschuch Architects

Gisteren, 09:38

Beeldkwaliteitsplan voor grootschalige Flora Campus Westland vastgesteld

27 mei, 3:01

Investeerders kopen duurdere woningen door nieuwe regels

Gisteren, 14:03

DOEN Participaties en Fair Capital Impact Fund investeren in CrowdBuilding

Gisteren, 12:00

Stefan Kolen nieuwe directeur Heembouw Architecten

27 mei, 4:14

Nederlands Expo-paviljoen in Osaka krijgt tweede leven op Japans eiland

27 mei, 12:17

Raad van State ziet risico’s bij verhogen stikstofgrens

26 mei, 4:47

Royal HaskoningDHV heet voortaan Haskoning

26 mei, 11:20
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan