Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Mike Bink
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite

Duurzame en aangename thuisbasis voor Rotterdam Business School

15 februari, 12:10
Aan de rand van Campus Woudestein, vormt een nieuw gebouw van 14.000 m2 de thuisbasis voor alle economische opleidingen die deel uitmaken van de Hogeschool Rotterdam Business School. Het energieneutrale, flexibele en circulair ingestoken gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Studio Groen+Schild maakte het ontwerp voor het interieur, gericht op een aangename en stimulerende onderwijsomgeving voor studenten en medewerkers.

Het nieuwe gebouw voor de Hogeschool Rotterdam Business School sluit aan op het bestaande onderwijscomplex, dat in zijn geheel ruimte biedt aan zo’n 10.000 studenten. Het onderwijscomplex, waarvan Paul de Ruiter Architects in 2018 al een belangrijk deel ontwierp, beschikt met de nieuwbouw over, onder andere, meer studieplekken, nieuwe ontmoetingsplekken en een nieuwe hoofdentree.

Contact
Achter de transparante gevel is de imposante houten cascadetrap een blikvanger. De trap is letterlijk en figuurlijk de belangrijke verbinder in het gebouw en ligt in een groot atrium. Aan het atrium bevinden zich projectruimten en werkplekken. Studiepleinen in het atrium en op de verdiepingen geven studenten de mogelijkheid tot ontspanning en interactie.

De mediatheek, de incubatorzone met business lounge en een grand café op de begane grond zorgen voor contact tussen studenten, docenten en het bedrijfsleven. De functies creëren hier een levendig hart voor de campus. Het interieur is een schakel tussen de faculteit en de maatschappij en draagt bij aan het vormgeven van de ‘Business School community’, vertelt Studio Groen+Schild.

Visitekaartjes
Het grand café, de mediatheek en de werkgroepzalen zijn de visitekaartjes van de faculteit. “We hebben ze vormgegeven als de showcases van het interieur, onderscheidend en expressief”, legt de studio uit.

Het grand café is gelegen op de hoek van het gebouw en van buitenaf toegankelijk. De dubbelhoge ruimte heeft Studio Groen+Schild ingericht met een aantal grote objecten. Het gebruik van warm kleur en materialengebruik, spiegelstroken, diversiteit in verlichting en een messing frame met glazen en planten boven de bar geven de ruimte een aangename sfeer, die bovendien daadwerkelijk aan een café doet denken.

De mediatheek ligt direct naast de entree, in een eveneens dubbelhoge ruimte. De vloer is licht gehouden en alle kasten zijn opgebouwd uit witte aluminium frames. Ook de opvallende wenteltrap naar een hoger gelegen studieruimte is wit. Architectuur en interieur zijn met elkaar verbonden. Houten tafels en groene planten kleden de ruimte aan.

De werkgroepzalen, opgebouwd uit houten tribunes, zijn van buitenaf goed zichtbaar. Het losse meubilair kan in diverse opstellingen worden geplaatst. Er kan klassikaal onderwijs worden gegeven, maar ook in groepen worden gewerkt.

Flexibel
Onderwijs kent regelmatig grote veranderingen, door nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Die leiden tot nieuwe onderwijsconcepten, nieuwe studierichtingen en andere samenwerkingen, en daarmee andere behoeftes met betrekking tot de ruimte, die zich moeilijk laten voorspellen.

Zowel het gebouw als het interieur zijn daarom ontworpen met het oog op een grote flexibiliteit. Indelingen van ruimten en opstelling van meubilair kunnen worden gewijzigd om op veranderende wensen in te spelen.

Identiteit
De Rotterdam Business School (RBS) en de opleiding SportMarketing en Management (SMM) vormen samen een gemeenschap, maar kennen ook hun eigenheid, vertelt Studio Groen+Schild. De identiteit van de opleidingen heeft de studio samen met de studenten en medewerkers vertaald in kleuren, patronen en zelfs een ‘wall of fame’. “Hier kunnen opleidingspecifieke elementen worden getoond, zoals bijvoorbeeld foto’s van sporthelden bij Sportmarketing en foto’s van bedrijven waarmee wordt samengewerkt bij de Business School”, leggen de architecten uit.

De eigen signatuur van opleidingen keert terug in karpetten met uitgesproken patronen en kleuren. “Cirkels en bollen staan voor Connect & Activate”, zegt Studio Groen+Schild. “Bij RBS in blauw en camel, business like, en bij SMM in blauw en groen, gericht op sport.” Verder zijn bij RBS stoelen van gerecyclede maatpakken toegepast en bij MMS tafelbladen van hergebruikte sportvloeren. “Couleur locale per opleiding”, aldus de studio.

Duurzaam en gezond
Het nieuwe gebouw is energieneutraal en ontworpen op circulariteit. Zonnecellen, zichtbaar op het dak van het atrium, zorgen mede voor de energieopwekking. De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van robuuste en onderhoudsvrije materialen. Bij het interieurontwerp is ingezet op herbruikbaarheid, los van het casco. Bovendien zijn bij voorkeur biobased materialen toegepast.

Ook is door Paul de Ruiter Architects en Studio Groen+Schild veel aandacht besteed aan welzijn en gezondheid voor de gebouwgebruikers. Zo is gezorgd voor goede aanvoer van verse lucht, een prettige ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Via het dak van atrium en de glazen gevel valt ruim daglicht binnen. De toepassing van veel hout en natuurlijk groen draagt verder bij aan een gezond binnenklimaat en een aangename, stimulerende onderwijsomgeving.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan