Officiële opening voor demontabel en flexibel gebouw LAB42
16 september 2022, 12:19
Aanstaande donderdag wordt het gebouw LAB42 op Amsterdam Science Park officieel geopend. Het multifunctionele complex, dat is ontworpen door een team onder aanvoering van Benthem Crouwel Architects, is energieneutraal, demontabel en flexibel in gebruik. LAB42 is zo ontworpen dat het complete gebouw aangepast, hergebruikt, gedemonteerd of juist uitgebreid kan worden.
LAB42 biedt plek aan het Instituut voor Informatica, het Institute for Logic, Language and Computation, Innovation Center for Artifcial Intelligence en ondernemers op het gebied van digitale innovatie en kunstmatige intelligentie. Vanwege de variƫrende gebruikersgroepen en de doorgaans snel veranderende eisen heeft het 14.000 vierkante meter grote gebouw een flexibele opzet.
Het stalen hoofdframe van het gebouw bestaat uit een volledig herbruikbare structuur die werkt als een soort stellingkast die tot in de detaillering uit elkaar gehaald en opnieuw ingedeeld kan worden. Dit ontwerpprincipe geldt niet alleen voor het stalen hoofdframe, ook de vloeren kunnen compleet vervangen worden en nieuwe vloerdelen gemakkelijk worden toegevoegd. Zo kan LAB42 alle soorten vloeren, van hergebruikte betonvloeren tot houten balklagenvloeren, opnemen. De scheidingswanden en de gevel zijn ook aanpasbaar, meldt Benthem Crouwel.
Doordat grote delen van het gebouw zijn geprefabriceerd in de fabriek was de bouwtijd kort en was de milieu-impact lager. Daarnaast is uitsluitend gewerkt met verantwoorde, bij voorkeur gerecyclede materialen. Zo is er vilt van gerecyclede petflessen gebruikt als panelen om de akoestiek te bevorderen, is 95 procent van het wapeningstaal en 70% van het aluminium in de gevel gerecycled en zijn vele hergebruikte materialen zoals gipsplaten, beton, kabelgoten en meer verwerkt in het gebouw, aldus het architectenbureau.
Zonnepanelen
Het gebouw produceert evenveel energie als het nodig heeft. Het dak en de gevel zijn voorzien van zonnepanelen, in het glazen dak van het atrium zijn zonnecellen geĆÆntegreerd. Daarnaast is LAB42 aangesloten op het centrale WKO-systeem van de campus. Verder is het gebouw uitgerust met een waterreservoir voor regenwater voor de sanitairspoeling.
Met het ontwerp voldoet LAB42 aan de standaarden voor BREEAM Outstanding, laat Benthem Crouwel weten. Door het atrium komt veel daglicht diep het gebouw binnen, daarnaast moeten een ālogischeā routing, veel groen en natuurlijke ventilatie bijdragen aan onder meer een prettige en gezonde werkomgeving met een aangenaam binnenklimaat.
Om het gebouw een open en genuanceerdere uitstraling te geven, is de modulaire gridstructuur van de gevel opgevuld met een mix van materialen als glas, keramiek en zonnepanelen. In de plint zijn de Visualisatie-, Robo- en Game-labs duidelijk zichtbaar.
Atrium
āBinnen loopt een hoog en licht atrium als een diagonaal door het hele gebouw en zorgen speelse vides, een verbindende vloer als brug en gevarieerde werklandschappen voor een structuur die helder en overzichtelijk is, maar ook dynamisch en inspirerendā, vertelt Benthem Crouwel.
De indeling bestaat uit verschillende zones met wisselende functies, waaronder plekken om rustig te werken en plaatsen die ruimte bieden voor ontmoeting. Op de eerste en tweede verdieping liggen de onderwijsruimtes en collegezalen. Op de andere verdiepingen zijn vergaderruimtes, overlegplekken, ontmoetingsplekken en AI-labs aanwezig.
Het integraal ontwerpteam bestond naast Benthem Crouwel uit UvA HuisvestingsOntwikkeling, bouwadviesbureau Strackee, Deerns, DGMR en Studio Groen+Schild.