Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Situatie
Copyright: Atelier Van Wengerden
Begane grond
Copyright: Atelier Van Wengerden
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Derde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Dak
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Westgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Zuidgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Situatie
Copyright: Atelier Van Wengerden
Begane grond
Copyright: Atelier Van Wengerden
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Derde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Dak
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Westgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Zuidgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden

Atelier Van Wengerden realiseert woongebouw op Amsterdam Science Park

10 oktober 2019, 10:56
Aan een dijk in Amsterdam Science Park is een appartementengebouw gerealiseerd met een even sculpturale als strakke vormgeving. Het ontwerp van Atelier Van Wengerden is voor een belangrijk deel een reactie op de locatie.

Atelier Van Wengerden verkreeg de ontwerpopdracht voor het woongebouw met het winnen van de tender, die was uitgeschreven door van CPO Sciencepark Collective. De opdracht betrof een gebouw met zestien appartementen, parkeerplaatsen en gemeenschappelijke ruimten.

Eisen en omstandigheden
De locatie stelde het architectenbureau voor een aantal uitdagingen. Met name de ligging tegen een dijk maakte dat het perceel aan tal van restricties van het plaatselijke waterschap is gebonden.

Verder grenst het aan een toegangsweg tot de ring van Amsterdam, met de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting, en wordt de locatie omgeven door een aantal veel hogere gebouwen, wat gevolgen heeft voor het daglicht. Tot slot stelden de opdrachtgevers de eis dat het gebouw zo duurzaam en energie-efficiënt mogelijk zou zijn.

Geleidelijk uitkragend
Met name omdat op de dijk als beschermde zone geen bebouwing is toegestaan, hebben de architecten gekozen voor een trapsgewijs uitkragend gebouw. Aan de straatzijde creëert het overstek bovendien een buitenruimte die een royale toegang tot het gebouw biedt; daarmee hebben de architecten meteen kunnen voldoen aan een eis in het ontwikkelingsplan.

Omdat ze gevolgen hebben voor de daglichttoetreding op de lagere verdiepingen, heeft Atelier Van Wengerden gekozen voor een geleidelijke toename van de uitkragingen. De appartementen strekken zich rond een centrale toren, waardoor de meeste woningen aan drie zijden uitzicht hebben.

Op de eerste verdieping verbindt een brug het woongebouw met een fietspad op de dijk, wat het pand indirect verbindt met een brug over het kanaal. Aan de andere zijde van het water ligt de Indische buurt, die een snelle gentrificatie doormaakt, meldt het architectenbureau.

Buitenruimte en daglicht
Ondanks de omliggende hoogbouwblokken ontvangt het woongebouw veel daglicht aan de zuidkant. Aan deze zijde heeft Atelier Van Wengerden dan ook alle appartementen balkons gegeven.

De diepe balkons zijn als het ware gevat in een kader, afgewisseld met openingen waardoor daglicht de lagere verdiepingen kan bereiken. De balkons zijn aan de onderzijde voorzien van geluidsabsorberende materialen om het verkeerslawaai te beperken.

Het complex is gebouwd volgens de Active House-methode. Voor optimalisering van de energie-efficiëntie heeft het architectenbureau PV-panelen en een groendak toegepast. Werk- en gemeenschapsruimten op de begane grond stimuleren interactie tussen de bewoners onderling en met de buurt.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Vandaag, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Vandaag, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Vandaag, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Vandaag, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Vandaag, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Vandaag, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan