Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Harry Noback
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten
Copyright: Courage architecten

Gevarieerde woningen voor gemengde CPO van Courage

28 februari 2019, 13:01
Onlangs is in Deventer tussen de oude arbeiderswijk Rivierenbuurt en het Venenpark een CPO-project met dertien grondgebonden woningen opgeleverd. Courage architecten ontwierp voor de groep opdrachtgevers met Turks-Nederlandse en autochtone achtergrond twee gevarieerde huizenrijen.

Een vertegenwoordiging van de gemengde groep opdrachtgevers benaderde Courage architecten in 20016 met de vraag of het bureau geïnteresseerd was in deelname aan een competitie. Het betrof woningen op een locatie aan een verbindingsweg tussen het centrum van Deventer en Colmschate, ter hoogte van het Venenpark.

Twee facetten aan de opgave spraken het architectuurbureau aan, vertelt architect Lars Courage. Ten eerste was dat het idee van ontwerpen voor een groep particuliere opdrachtgevers met verschillende achtergronden; ten tweede vond het bureau de locatie – op de grens van een park en een oude wijk – interessant.

Gedraaid op de kavel
Uit een vooronderzoek voor de stedenbouwkundige verkaveling bleek dat de gemeente de rijverkaveling uit de omgeving bij de nieuwbouw wilde voortzetten, aldus Courage. “We hebben als startpunt voor het ontwerp willen kijken hoe we voor de opdrachtgevers, los van de samenstelling van de groep, een optimaal woongenot zouden kunnen realiseren.”

Een belangrijke voorwaarde daartoe is oriëntatie van de woningen op het daglicht. Courage architecten heeft daarom de woningen enigszins gedraaid op de kavels geplaatst; die afwijking van de bestaande bebouwing in de omgeving werd door de CPO-groep positief ontvangen. Vervolgens zijn de woningen van binnen naar buiten ontwikkeld.

Gesprekken en presentatie
“We hebben in gesprekken met de opdrachtgevers gevraagd waarom ze op die plek willen wonen en hoe ze willen wonen”, vertelt Courage. “Daarbij merkten we dat – nu generaliseer ik een beetje – de Nederlandse gezinnen gewend zijn aan onze typerende nieuwbouw: bij binnenkomst een halletje, daarnaast de keuken, aan de achterzijde de woonkamer en daarachter de tuin.”

“De Turks-Nederlandse gezinnen wilden – weer: in het algemeen – aan de voorzijde een soort opkamer waar ze visite ontvangen en de keuken – gericht op eten en samenzijn – aan de tuinzijde. De woonkamer mag kleiner zijn”, legt de architect verder uit.

Op basis van de gesprekken en individuele wensen heeft Courage architecten plattegronden getekend. Die zijn aan de groep gepresenteerd, waarna aanpassingen werden gemaakt op basis van nieuwe inzichten. De opdrachtgevers bleken ook inspiratie te vinden in elkaars ideeën. “Gaandeweg het proces hebben de culturen elkaar beïnvloed”, zegt Courage.

Eenvoudig en strak
In overleg is ook de vormgeving van de woningen ontwikkeld. De opdrachtgevers wilden ruime toepassing van glas om contact te houden met het park en de vijver aan de achterzijde. Het architectenbureau heeft dit gecombineerd met een gevelbekleding uit vezelcementpanelen. “Bij de materiaalkeuze is overigens steeds gekeken of het paste binnen eenieders budget, ook die van de goedkoopste woning”, zegt Courage.

De detaillering van de woningen is bijzonder strak gehouden, aldus Courage. De kleurstelling is een subtiele hint naar het Kindcentrum Rivierenwijk, een gebouw naar ontwerp van Dok  architecten uit 2015, dat verderop in het park ligt.

De dertien woningen zijn gerealiseerd in twee blokken. Het eerst gerealiseerde blok kent de grootste variatie in vormgeving. Het tweede blok heeft in het midden een aantal woningen waarvan het ontwerp is herhaald.

Openheid
Met het oog op de kwaliteit van het totale project heeft Courage voorgesteld om de tuinen richting het park niet volledig af te sluiten  met hekken en hagen. “Ons voorstel is dat vanaf de woning naar het einde van elke kavel de hagen als het ware oplossen”, legt Courage uit. “Zo kun je overhoeks dieper het park in blijven kijken.”

“Het collectief heeft dat idee omarmt en gezegd zich er hard voor te maken”, gaat hij verder. “Daardoor kunnen kinderen van de gezinnen die er wonen ook elkaars tuinen en het groengebied er omheen in lopen om te spelen.” Dat zou, als mooie bijkomstigheid, nog een extra gevoel van collectiviteit kunnen stimuleren. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

Gisteren, 16:26

Bonaire krijgt kleurrijke en volwaardige gemeenschapsbibliotheek

Gisteren, 15:26

Gevel van zonnepanelen voor onderwijscomplex De Kikker

Gisteren, 14:32

BouwBeurs 2025 vanaf 3 februari in Koninklijke Jaarbeurs

Gisteren, 13:20

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

25 minuten geleden

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

Gisteren, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

Gisteren, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

Gisteren, 09:11

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

11 december, 2:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

11 december, 11:54
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan